» Είναι αληθέστατο, αψευδέστατο, πραγματικό.
Όπως είναι επάνω, έτσι είναι και κάτω, και όπως είναι κάτω , έτσι είναι και επάνω, για την δημιουργία του Ενός και μοναδικού Πράγματος.
Και καθώς όλα τα πράγματα προήλθαν από αυτό το Ένα, με την σκέψη του Ενός, έτσι, όλα γεννήθηκαν εξ’αυτού του Μοναδικού δια προσαρμογής.
Ο ήλιος είναι ο πατέρας, η σελήνη η μητέρα του, ο άνεμος το έφερε στην κοιλιά της, η γη είναι η τροφός του. Ο πατέρας των πάντων είναι το τέλεσμα. Η δύναμή του γίνεται απόλυτη όταν μετατραπεί σε γη.
Θα διαχωρίσεις, τη γη από τη φωτιά, το λεπτό από το πυκνό σιγά-σιγά, με μεγάλη δεξιοτεχνία. Θα ανέλθει τότε από τη γη στον ουρανό και θα κατέλθει πάλι προς τη γη, όταν θα δεχθεί την δύναμη των ανωτέρων και κατωτέρων πραγμάτων. Μέσω αυτού κερδίζεις τη δόξα του κόσμου και τα σκότη απομακρύνονται από σένα.
Είναι η ισχύς κάθε δυνάμεως, γιατί θα νικήσει κάθε τι λεπτοφυές και θα διαπεράσει κάθε στερεό.
Έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος.
Από τα παραπάνω θα υπάρξουν αναρίθμητες εφαρμογές, ο δε τρόπος επιτεύξεώς τους δίνεται εδώ.
Γι’αυτό ονομάστηκα Ερμής ο Τρισμέγιστος, αφού κατέχω τα τρία μέρη της φιλοσοφίας όλου του κόσμου.
Ότι είπα για την δράση του Ηλίου είναι πλήρες και ολοκληρωμένο.
Είναι αληθινό, είναι αψευδές, είναι η πραγματικότητα».

the emerald temple

Λέγεται ότι ο Σμαράγδινος Πίνακας (Tabula smaragdina) ανακαλύφτηκε από την Σάρα, την γυναίκα του Αβραάμ. Κατ’άλλους από τον Μέγα Αλέξανδρο και κατά μία άλλη εκδοχή από τον Τυανέα τον Απολλώνιο. Ο ισλαμιστής αλχημιστής Τζαμπίρ ιμπν Χαγιάν, στο δεύτερο βιβλίο των στοιχείων της θεμελίωσης, τον αναφέρει επίσης. Δεν έχει, όμως τόσο ιδιαίτερη σημασία η ιστορική του προέλευση, όσο το βαθύτερο νόημα που υπενίσονται τα λόγια του. Παρά το γεγονός, ότι υπήρξαν πολλές, διαφορετικές ερμηνείες, από ερευνητές, φιλοσόφους, αλχημιστες κ.α., υπάρχει ένα έκδηλο στοιχείο που, μάλλον δεν χωρά αμφισβήτηση: Ο Σμαράγδινος Πίνακας αρχίζει με μια αναφορά στην τριάδα, συνεχίζει να αναπτύσσεται τριαδικά και καταλήγει στην τριάδα. «Είναι αληθινό»- Αλήθεια των αισθήσεων, που αντιστοιχεί στον φυσικό κόσμο. Ότι ακριβώς μελετά η σύγχρονη επιστήμη, του κατακερματισμού των γνωστικών αντικειμένων και λεπτομερή, ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των φυσικών φαινομένων.
«Είναι αψευδές»- Η κρυμμένη αλήθεια, που βρίσκεται πίσω από τις εκδηλώσεις των φυσικών φαινομένων. Αυτήν την αναζητούν οι φιλόσοφοι, που αντιλαμβάνονται πως (πρέπει να) υπάρχει μια ενοποιητική θεωρία, που συνδυάζει αρμονικά και ταξινομεί όλες τις, ομολογουμένως, αξιοζήλευτες ανακαλύψεις της εποχής μας.
«Είναι η πραγματικότητα»- Από την ένωση των δύο προηγούμενων όψεων, προκύπτει μια αλήθεια νοητή, η οποία αντιστοιχεί στον Θείο κόσμο. Λίγοι φτάνουν σ’αυτήν, γιατί εκτός από ανοικτό και ανήσυχο μυαλό, καθώς επίσης και εργατικότητα, απαραίτητη είναι η πίστη και η καθαρή καρδιά.
Ίσως, τώρα, τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Σμαράγδινος Πίνακας, να σας φανούν, λίγο πιο ξεκάθαρα. Θα ήθελα, παρόλα αυτά, την επόμενη εβδομάδα να σταθώ στο κομμάτι εκείνο που μας λέει πως «…όλα τα πράγματα προήλθαν από αυτό το Ένα… δια προσαρμογής» και να το συσχετίσω με την Πυθαγόρειο αριθμοσοφία και την τετρακτύ (1+2+3+4=10).

Να είστε όλοι καλά

Άρθρο για τον ΕΟΕ

Γιώργος Γεωργιάδης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.