Τα πλοία κατέχουν πρωταγωνιστική θέση στις ιστορίες και τα βιβλία μικρών και μεγάλων μέσα στους αιώνες. Χρησιμοποιούνταν ως μέσο για μυθικά κυνήγια θησαυρών, ναυμαχίες, ανακαλύψεις νέων τόπων, ταξίδια και….βόλτες σε άλλες διαστάσεις….

2

Το ναυπηγείο πλοίων, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίζοντάς τα, παρατήρησα ότι άλλα ήταν καλυμμένα με υφάσματα, πολλά ήταν δεμένα με αλυσίδες και σκοινιά, ενώ το φως του ήλιου που έπεφτε πάνω στο φθαρμένο χρώμα και τη σκουριά, δημιουργούσε όμορφα παιχνιδίσματα.  Ο γύρω χώρος ήταν γεμάτος με ενθύμια κι αναμνήσεις, και μου έδινε την εντύπωση σαν να ταξίδευα στο παρελθόν. Παντού υπήρχαν κογχύλια, παιχνίδια, καλειδοσκόπια, βιβλία ελληνικά και ξένα και κάθε είδους παλιά αντικείμενα, που μπορεί να κουβαλούσαν οι επιβάτες στα ταξίδια τους.

7

Η αγαπημένη μου ώρα, ήταν η δύση του ηλίου. Ο ορίζοντας βάφτηκε με μωβ και τριανταφυλλιές αποχρώσεις. Η ησυχία που επικρατούσε ήταν απόλυτη, καθώς οι εργάτες που επιδιόρθωναν και κατασκεύαζαν τα πλοία από τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαν πλέον ησυχάσει. Τα πλοία υψώνονταν σαν μοναχικοί γίγαντες στο σκοτάδι που έπεφτε σιγά σιγά, δίνοντας μια απόκοσμη απόχρωση στο σκηνικό. Ετοιμάζονταν να σαλπάρουν για τόπους μακρινούς, σε κόσμους όπου ο χώρος και ο χρόνος δεν ορίζονταν, όπως ο Ιπτάμενος Ολλανδός. Τις πρώτες πρωινές ώρες, θα βρίσκονταν και πάλι στις θέσεις τους σαν να μην έφυγαν ποτέ. Μόνος μάρτυρας της απουσίας τους, θα ήταν ότι θα είχαν γεμίσει με τα ενθύμια και τις αναμνήσεις των ανθρώπων που θα συναντούσαν στα παραμυθένια ταξίδια τους.

1

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από εδώ:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Editing Θωμάς Οργαντζής

Κείμενο και Φωτογραφίες για τον ΕΟΕ 

Ερωδίτη Παπαποστόλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.