Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως από τη μυθολογία, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Οι θεοί κατοικούσαν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος, όπου βρίσκονταν και τα παλάτια τους, ενώ το Πάνθεον ήταν το σημείο συνάντησής τους. Ο Όλυμπος είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο.  Ο πυκνός ορεινός όγκος του Ολύμπου, δεσπόζει επιβλητικά στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες. Από το 1938 ανακηρύχθηκε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ το 1981 χαρακτηρίστηκε από την Unesco «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας».

7620218238_8f5f08a8c8_z

Για την ετυμολογία της λέξης «Όλυμπος» έχουν εκφραστεί διάφορες εκδοχές όπως: ουρανός, λαμπρός, ψηλός, βράχος. Η αρχική σημασία θα πρέπει να ήταν απλά «βουνό», ενώ μια εκδοχή αναφέρει ότι στα τούρκικα η λέξη «Semavatevi» (=Όλυμπος) σημαίνει «Ουράνια – Θεϊκή Κατοικία». Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο θρυλικός Όλυμπος και η «διάσημη» κορυφή του Μύτικας, αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πόλο έλξης για ορειβάτες, φυσιολάτρες, αλλά και για όλους όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με την μυστηριώδη γοητεία του βουνού και να γευτούν τη φιλοξενία στα χωριά της περιοχής. Οι επισκέπτες του μπορούν να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του όρους καθώς να κατακτήσουν και τις κορυφές του.

Ο Όλυμπος εκτείνεται στους Νομούς Πιερίας και Λάρισας, νοτιοδυτικά της Μακεδονίας και υψώνεται υπερήφανα σαν γιγάντιος πύργος ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων, χωρίς να υπάρχει κάποιος να αμφισβητεί την κυριαρχία του. Ο Όλυμπος έχει έκταση 500 τετραγωνικών χιλιόμετρων, αυτό έχει ως απόρροια να «αγκαλιάζει» πολλές περιοχές και μικρά χωριά στους πρόποδες του. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν «τοποθετήσει» τους θεούς τους σε αυτόν. Οι θρύλοι που τυλίγουν την περιοχή από κάθε πλευρά είναι πολλοί ενώ έχουν ακουστεί απίστευτες ιστορίες για αυτό το βουνό. Μπορεί να είναι απλοί μύθοι, μπορεί να είναι και φανταστικές ιστορίες. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές του Ολύμπου ζούνε καθημερινά αυτούς τους θρύλους, και μπορούν να τους αφηγηθούν.

7619904136_30772cd00f_z

Όποιος βρεθεί στην περιοχή του Ολύμπου, που από τα αρχαία χρόνια ονομάστηκε «Το στεφάνι του Δία», θα αντικρίσει ένα εκπληκτικό φαινόμενο. Κάθε πρωί με την ανατολή του Ηλίου, οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία με όλα τα χαρακτηριστικά του, η τοποθεσία αυτή έχει ονομαστεί «Ο θρόνος του Δία». Στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου, στην Πιερία, η μυθολογική παράδοση τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των Καλών Τεχνών, θυγατέρες του Δία και της Τιτάνιδας Μνημοσύνης.

Το σχήμα του Ολύμπου, η πολύμορφη γοητεία της φύσης του, οι υψηλές κορυφές του, γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες, προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο που κατοίκησε στους πρόποδες του, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει σήμερα ευρήματα από οικισμούς της εποχής του σιδήρου.Η ιστορία στάθηκε πολυτάραχη στον Όλυμπο, η ευρύτερη περιοχή του οποίου, πέρα από ιερό προσκύνημα, αποτέλεσε πεδίο μαχών για τον έλεγχο της πρόσβασης από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία από τα αρχαία χρόνια. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το βουνό υπήρξε κρησφύγετο και ορμητήριο μεγάλων κλεφτών και αρματολών. Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, κατά την εισβολή των Γερμανών το 1941 ο ελληνικός στρατός μαζί με μονάδες Νεοζηλανδών και Αυστραλών έδωσαν σημαντικές μάχες στο βουνό του Ολύμπου. Αμέσως μετά φώλιασε εκεί η Εθνική Αντίσταση ενώ λίγο αργότερα στο Λιτόχωρο άναψε η σπίθα που οδήγησε στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό.

7619341098_1e6cbc2f2c_z

Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν και αρκετά χριστιανικά μνημεία, ανάμεσά τους και το υψηλότερο ξωκλήσι της Ορθοδοξίας, αυτό του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη κορυφή (2.803μ.), οπού κτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω, που ίδρυσε και την σημαντικότερη Μονή της περιοχής. Στον Όλυμπο υπάρχουν τρεις κορυφές σε σχήμα πυραμίδας, οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση αλλά και την άποψη μελετητών, μόνο τυχαίες δεν είναι. Από την αρχαία Ελλάδα ξέρουμε ότι όλες οι σημαντικές τοποθεσίες που επέλεγαν οι αρχαίοι  Έλληνες, βρίσκονταν σε στρατηγικής σημασίας σημεία ή και σε ιερούς τόπους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις πυραμίδες του Ολύμπου, σύμφωνα με την παράδοση αλλά και τις ιστορίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες σώζονται μέχρι σήμερα, οι πυραμίδες δημιουργήθηκαν τους αρχαίους χρόνους. Στις τρεις αυτές κορυφές των πυραμίδων βρίσκονται οι περιοχές Τούμπα, Άγιος Αντώνιος και Προφήτης Ηλίας που αναφέρθηκε πριν. Το σημαντικό και καθόλου μυθολογικό στοιχείο για τις πυραμίδες είναι οι αποστάσεις και οι μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους. Επιστήμονες λένε ότι την ίδια ακριβώς γωνία έχουν και τα τρία αστέρια της ζώνης του Ορίωνα στον ουρανό, τις λεγόμενες «Τρείς Βασιλείες». Από τα τρία αυτά άστρα, τα δύο είναι σε ευθεία γραμμή και το τρίτο απέχει 27 μοίρες. Ακριβώς την ίδια γωνία μοιρών αλλά και την πλήρη ταύτιση με τα τρία άστρα του Ορίωνα έχουν οι πυραμίδες του Ολύμπου.

7620297350_dbe01f2e99_o

Η προσέγγιση της κορυφής του Ολύμπου την περίοδο του χειμώνα είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αναρρίχησης, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές διαφοροποιείται ανάλογα την εποχή και το υψόμετρο. Στους οικισμούς νότια του Ολύμπου επικρατεί θερμό και ξηρό καλοκαίρι ενώ ο χειμώνας χαρακτηρίζεται υγρός. Στις υψηλότερες περιοχές του το κρύο είναι διαπεραστικό ενώ η βροχή και το χιόνι είναι συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα όλο το χρόνο.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.