Η Αρχιδάμεια, ήταν γιαγιά του Άγιδος του Τετάρτου, βασιλέως της Σπάρτης. Ηρωίδα της πόλεως, μιας και κυρίως χάρη σε αυτή, αποκρούστηκε η επιδρομή του βασιλέως Πύρρου το 273 π.Χ.

Χάρη στην τάφρο που είχε κατασκευαστεί με δική της πρωτοβουλία, ακριβώς την νύχτα πριν την τελική επίθεση του Πύρρου, ο οποίος, είχε νικήσει επανειλλημένως τους Λακεδαιμόνιους και τους είχε κάνει να χάσουνε το ηθικό τους, η Αρχιδάμεια με άλλες Σπαρτιάτισσες, απέκρουσαν τους εισβολείς, έτσι ανεθάρρησαν οι Σπαρτιάτες, αντεπιτέθηκαν και διώξανε τους εχθρούς.

cf80cf85cf81cf81ceafcf87ceb5ceb9cebfcf82

Όπως συμβαίνει όμως συχνά, η μεγάλη αυτή πατριώτισσα, εξετελέσθη δι’απαγχονισμού μαζί με τον εγγονό της της και την κόρη της, επειδή,υπεστήριξαν το μεταρρυθμιστικό έργο του Βασιλιά, το οποίο, αντίκειτο στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Δεν σεβαστήκανε ούτε τα βαθειά της γεράματα (άνω των 90), ούτε την προσφορά της στην Σπάρτη.

Κατά τον ιστορικό Πολύαινο, η Αρχιδάμεια, ήτανε κόρη του Βασιλιά Κλεάδα και Μαμή του Άγιδος.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.