Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι ένα από τα επτά νησιά του Ιονίου πελάγους. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 25.000 κατοίκους. Η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος και Καστός, γνωστά και ως Πριγκιποννήσια, αποτελούν το νομό Λευκάδος, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

DSC_0158

Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο αυτό στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ’ τη Λέσβο, πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος.

DSC_0135

Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ’ τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη της Λευκάδας και αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ’ αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ’ την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψαν ευρήματα απ’ την εποχή του Χαλκού και διατυπώθηκε η θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.

nydri

Οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά με τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες χωρίζει ο πορθμός του Δρεπάνου. Είναι ένα από τα δύο νησιά της Ελλάδας, μαζί με την Εύβοια, που η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Το νησί συνδέεται με μια πλωτή γέφυρα 20 μέτρων με την Αιτωλοακαρνανία και το ψηλότερο βουνό της Λευκάδας είναι τα Σταυρωτά, με απότομες πλαγιές ύψος περίπου 1.200μ..Η Λευκάδα φημίζεται για τις παραδεισένιες παραλίες της, μερικές από αυτές κερδίζουν πολλά πανευρωπαϊκά βραβεία ως οι καλύτερες παραλίες της χρονιάς, το ίδιο συμβαίνει και σε Ελληνικό επίπεδο.

DSC_0709

Τα τιρκουάζ νερά στις παραλίες, τα δέντρα που περικυκλώνουν τις θάλασσες, οι λευκές αμμουδιές, η έντονη διασκέδαση, η ζεστή φιλοξενία από τους κατοίκους, τα θαλάσσια extreme sports, οι πεζοπορίες σε μονοπάτια που οδηγούν σε καταρράκτες, οι φυσικές  λίμνες, και η δυνατότητα να κάνεις ποδηλασία στα καταπράσινα βουνά, σε κάνουν να μη θέλεις να αποχωριστείς ποτέ το όμορφο νησί. Την ερωτεύεσαι με την πρώτη επίσκεψη και δεν την ξεχνάς ποτέ.

 

Φωτογραφίες για τον ΕΟΕ: Θωμάς Οργαντζής

Κείμενο: 

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.