Ο Άγης ο Δ’, ήτανε ο τελευταίος μεγάλος βασιλιάς της Σπάρτης. Βασίλευσε απο το 244 εως το 241, όταν και θανατώθηκε. Με μεγάλη κληρονομιά, από την γενιά των Ευρυπωντιδών, γιός του Ευδαμίδος και της Αγησιστράτης, εγγονός της Αρχιδάμειας. Όταν ανέλαβε την βασιλεία, ο κοινωνικός ιστός της Σπάρτης, είχε αποσυντεθεί. Σειρά διεφθαρμένων βασιλέων-κυρίως απο την γενεά των Αγιάδων-, με τελευταίο τον συμβασιλέα του Άγιδος, Λεωνίδα, κατά παράβαση της πατροπαράδοτης νομοθεσίας του Λυκούργου που απαγόρευε την σώρευση πολύ πλούτου σε ένα άτομο, καταχρώντας τα λάφυρα από τους πολέμους, αντί να τα συνεισφέρουνε στο ταμείο της πόλεως. Δεδομένου πως οι χήρες των νεκρών πολεμιστών, δεν είχανε πολλές δυνατότητες, οι 5 έφοροι, μαζί με την γερουσία και τον ένα βασιλέα, δανείζανε χρήματα με δυσβάσταχτους όρους σε αυτές τις γυναίκες, τους οποίους δεν μπορούσανε να τηρήσουνε έως το τέλος και κατάσχονταν η ακίνητη περιουσία τους. Αποτέλεσμα ήτανε, το σύνολο της γης, να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων, οι οποίοι, για να προστατεύσουνε αυτούς απο πιθανή, μελλοντική εξέγερση, βάσει νόμου, απαγόρευαν την εκπαίδευση στον πόλεμο των παιδιών όσων οικογενειών δεν έχανε κτήματα, νομοθεσία, η οποία και αποδυνάμωσε τρομακτικά, τον κάποτε ανίκητο Σπαρτιατικό στρατό.

image002-3

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πρώτο μέλημα του Άγιδος, ήτανε η παραγραφή των χρεών και ο άμεσος αναδασμός της γης. Σε αυτή του την προσπάθεια, σταθήκανε αρωγοί η Μητέρα του, η Γιαγιά του, φυσικά οι ακτήμονες και μερικοί αδιάφθοροι πολιτικοί, φιλόσοφοι και ρήτορες, προεξαρχόντων του Λυσάνδρου, του Μανδρικλείδος, του συγγενούς του Αγησιλάου και του Γιού αυτού, Ιπποδάμαντος.

Ο έτερος βασιλιάς Λεωνίδας που αντιδρούσε, μαζί με τους 5 εφόρους,αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Σπάρτη, μετά την αποκάλυψη πως ήτανε μισός Ασιάτης, από την Μητέρα του, πράγμα που είχανε αποκρύψει οι 5 έφοροι, οι οποίοι, επίσης ανετράπησαν.

Rider_BM_B1

Ενώ όμως όλα, δείχνανε να πηγαίνουνε προς οριστική λύση, ο Άγις, αναγκάστηκε να φύγει με τον στρατό για να πολεμήσει τον Άρατο, της Αχαϊκής συμπολιτείας που απειλούσε την Σπάρτη. Αυτή ακριβώς την απουσία του, εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοι του, δωροδόκησαν τον Αγησίλαο που αντικαθιστούσε τον Βασιλιά και αυτός, κυβέρνησε απολυταρχικά την Σπάρτη, λέγοντας πως το έκανε εξ’ονόματος του Άγιδος, έτσι, όταν γύρισε ο Άγις, βρήκε τον λαό της Σπάρτης εναντίον του και αναγκάστηκε να καταφύγει στον ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, αφού, με τις κωλυσιεργίες του Αγησιλάου, η γη, δεν είχε μοιρασθεί. Ξεγελάσθηκε από υπόσχεση για αμνηστεία που του μεταφέρανε οι γιοί του Αγησιλάου από τους 5 εφόρους και βγήκε από τον ναό, χάνοντας την ιδιότητα του Ικέτου. Οι άρχοντες, των συνέλαβαν και τον εκτελέσανε δια στραγγαλισμού μαζί με την Μητέρα του και την Γιαγιά του. Η μεταρρύθμιση που οραματίστηκε, πραγματώθηκε 10 χρόνια αργότερα από τον γιό του Κλεομένη των Γ’. Η ιστορία του και η ευγενική του ψυχή, ενέπνευσαν τον ιταλό ποιητή, να εξυμνήσει την αγνότητα των προθέσεων του ανδρός μέσω της αριστουργηματικής του τραγωδίας Agide.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.