Ο Δημήτρης Pοδόπουλος, γεννήθηκε το 1908 στην Aθήνα, σε μας ,όμως είναι γνωστός με το όνομα Μ.Καραγάτσης, το αινιγματικό αυτό Μ μάλλον προέρχεται από το όνομα Μίτια  (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι φίλοι του λόγω της μεγάλης του αγάπης για την ρώσικη λογοτεχνία αλλα αποτελούσε και μια έκφραση της αγάπης του για τον Nτοστογιέφσκι και ιδίως για τους Aδελφούς Kαραμαζώφ, ενώ το Kαραγάτσης οφείλεται στο καραγάτσι του σπιτιού του κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε, κοντά στην εκκλησία της Pαψάνης. Σπούδασε νομικά και έφηβος ακόμα έγραψε τα πρώτα και τελεύταια του ποήματα, που δεν δημοσίευσε ,όμως, ποτέ.

rodopoulos

Τα πρώτα έργα του Καραγάτση, από το 1925 ως το 1933, ήταν διηγήματα. Από αυτά, όσα γράφτηκαν πριν από το 1927, δεν τα εξέδωσε ο ίδιος. Το 1933, με το μυθιστόρημαΣυνταγματάρχης Λιάπκιν, εγκαινιάστηκε η ώριμη περίοδος της πεζογραφίας του. Τα τρία πρώτα μυθιστορήματά του, Συνταγματάρχης ΛιάπκινΧίμαιραΓιούγκερμαν, αποτελούν μια τριλογία με τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο. Κοινό τους θέμα είναι η αποτυχημένη προσπάθεια τριών ξένων που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προσαρμοστούν: ο συνταγματάρχης Λιάπκιν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ο Ρώσος στρατιωτικός Βασίλι Βασίλιεβιτς Νταβίντωφ, ο οποίος μετά τη Ρώσικη επανάσταση βρέθηκε στη Λάρισα, όπου εργαζόταν στη Γεωργική Σχολή. Ο κεντρικός ήρωας του Γιούγκερμαν ήταν επίσης Ρώσος στρατιωτικός, ο οποίος εξελίχθηκε σε μεγάλο οικονομικό παράγοντα της Αθήνας. Η ηρωίδα της Χίμαιρας, Μαρίνα, ήταν Γαλλίδα, παντρεμένη με Έλληνα ναυτικό, που ζούσε στη Σύρο. Και οι τρεις ήρωες απέτυχαν να «εγκλιματιστούν» και τελικά οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

11270

Οι ήρωες του Λιάπκιν, Μαρίνα Ρεϊζη και ιδίως Γιούγκερμαν είναι άνθρωποι αγνοί, αθώοι, ιδεολόγοι και στέκουν ψηλότερα από τις αθλιότητες του χαμερπούς υλισμού. Ο ίδιος ο Καραγάτσης απορεί πως το εκπαιδευτικό συμβούλιο δεν εισήγαγε ακόμα τα βιβλία του για αναγνωστικά στα σχολεία του κράτους, και εξίσταται πώς η Ακαδημία δεν του έδωσε ακόμα το βραβείο Αρετής, πώς δεν τον κάλεσαν ακόμα να παρακαθήσει στους ενάρετους κόλπους της κοντά στον κ.Σπύρο Μελά. 

ee82b298-cd98-4f0d-ba69-0bbed60bf41d_13

Το ταλέντο, που διέθεται ο Καραγάτσης και έλειπε από πολλούς συγγραφείς της εποχής του ήταν η δημιουργική του φαντασία και η ικανότητα του να δίνει άλλες διαστάσεις στους ήρωες του και στα πλαίσια των δοκιμασιών, που τους έβαζε να περνάνε. Ήταν γεννημένος πεζογράφος και πολλοί τον κατηγόρησαν ως προχειρογράφο και αυτό γιατί ο ίδιος σπάνια έκανε αλλαγές στα έργα του, πράγμα, που αποδεικνύει ακριβώς την αφηγηματική ευχέρεια, που έλειπε από πολλούς συγγραφείς της γενιάς του.

b28607

Το 1958 έπαθε ένα σοβαρό έμφραγμα, που οδήγησε στη σταδιακή αποξένωσή του από τους φιλικούς κύκλους, συνέχισε όμως το γράψιμο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 1960,που πέθανε, σε ηλικία 52 χρόνων, από μια κρίση ταχυπαλμίας, αφήνοντας ανολοκλήρωτο «Tο 10», το μυθιστόρημα, που έγραφε εκείνο τον καιρό. H τελευταία φράση που πρόλαβε να γράψει, η τελευταία φράση της ζωής του, ήταν «Aς γελάσω». Το ημιτελές αυτό του μυθιστόρημα εκδόθηκε μετά τον θάνατο του.

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα για την κηδεία του και τον θάνατο του : ‘’Δεν επείραξα ποτέ συνάδελφο και είμαι συμπαθέστατος στους λογοτεχνικούς κύκλους. Αυτό θα αποδειχθεί στην κηδεία μου όπου θα έρθει κόσμος και κοσμάκης να πεισθεί ίδιοις όμμασι ότι πέθανα, ότι θάφτηκα, ότι πήγα στο διάολο. Και θα φύγει από το νεκροταφείο ο κόσμος και ο κοσμάκης βγάζοντας στεναγμούς ανακούφισης. Είμαι βέβαιος πώς ο Θεός θα με κατατάξει μεταξύ των αγίων στον Παράδεισο.’’. 
Υπεύθηνη εκδοτικού οίκου Σκέψις ΕΟΕ

Τάνια Αλεξίου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.