Ο Κλεομένης ο Γ’, ήτανε βασιλιάς της Σπάρτης απο το 235 και 222 π.Χ. Μαθητής του στωικού φιλοσόφου Σφαίρα του Βαρυσθενίτου, από τις διαδαχές του δασκάλου, από πολύ νωρίς προσανατολίσθηκε πολιτικά και συνειδητοποίησε πως η Σπάρτη αργοπέθαινε και χωρίς μια επανάσταση και ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως, ήτανε θέμα χρόνου ο αφανισμός της.

Ων αποφασιστικός, αλλά και οξυδερκής, διέβλεψε τον κίνδυνο να υποδουλωθεί η Σπάρτη στην σχετικά νεοσυσταθείσα Αχαϊκή συμπολιτεία του Άρατου που προσέβλεπε στην κυριαρχία του στην Πελοπόννησο. Έτσι προχώρησε με τόλμη στην μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που είχε οραματιστεί ο Άγης ο Δ, δηλαδή την διαγραφή των χρεών και τον αναδασμό της γης. Χάρη σε αυτή την πολιτική, εξασφάλισε απόλυτη διείσδυση στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Επιπροσθέτως, εφαρμόζοντας την νομοθεσία περι Νεοδαμώδων, ισχυροποίησε αφάνταστα το σπαρτιατικό στράτευμα, παραχωρώντας ελευθερία στους είλωτες με την καταβολή πέντε μηνών από το καθένα, γεμίζοντας τα ταμεία της πόλης και αποκτώντας την δυνατότητα να ενισχύσει με όπλα τους συμμάχους του Μαντινείς.

800x600-6510608503

Σε μια αποφασιστική μάχη, κοντά στην Μεγαλόπολη, το καλοκαίρι του 227, διέλυσε τις δυνάμεις του Άρατου,  προσδίδωντας στις Σπαρτιατικές ένοπλες δυνάμεις, την παλαιά αίγλη, γινόμενος δε τόσο ισχυρός, κατήργησε τον θεσμό των εφόρων και εισήγαγε καινοτομίες στην λειτουργία των Μορέων, που προσομοίαζαν με αυτές τις περίφημης Μακεδονικής φάλαγγας.

Σε νέα μάχη, το Φθινόπωρο του 226, οι δυνάμεις της Αχαϊκής συμπολιτείας, υπέστησαν δεινή ήττα και οι Σπαρτιάτες, εισέβαλαν στα εδάφη που έως τότε, ήλεγχε ο Άρατος.

Ενώ όμως όλα δείχνανε βέβαιο τον τελικό θρίαμβο, ο Μακεδόνας Αντίγονος ο Δώσωνας, φοβούμενος την άνοδο της Σπάρης, εισέβαλε στην Πελοπόννησο, αναγκάζοντας τον Κλεομένη να διεξαγάγει πόλεμο σε δύο μέτωπα. Αποτέλεσμα ήτανε η πανωλεθρία των Σπαρτιατών στην μάχη της Σελασίας και η, για πρώτη φορά, κατάληψη της Σπάρτης.

Ο Κλεομένης, αναγκάστηκε να φύγει για την Αίγυπτο, ο εκεί βασιλιάς όμως Πτολεμαίος, προδίδωντας την φιλία τους, τον εκτέλεσε μαζί με την Μητέρα και τα παιδιά του και δίκην βαρβάρου, κρέμασε το  άψυχο πτώμα του Κλεομένους μπροστά από το παλάτι του.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.