Το Φίλυρο είναι μια κωμόπολη που απέχει 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει υψόμετρο 382 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και το υψηλότερο σημείο του είναι στα 550 μετρά. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φίλυρον”.

IMG_8060

Το Γιάλετζικ όπως ήταν η ονομασία που είχαν δώσει οι Τούρκοι στο χωριό, είχε πολύ καλό κλίμα και μεγάλες εκτάσεις από δάση, το Γιαιλά σημαίνει διακοπές στην τούρκικη γλώσσα.
Οι Τούρκοι έφυγαν από την περιοχή αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Άφησαν πίσω τους ένα τζαμί, λίγα σπίτια και την ονομασία Γιάλετζικ.

IMG_8117

Οι πρώτοι κάτοικοι του, το 1914 μεταφερθήκαν στο χωριό από τη Μικρά Ασία. Οι οικογένειες αυτές προτίμησαν το βουνό Γιάλετζικ, επειδή επικοινωνούσε με τη Θεσσαλονίκη και τα γύρω χωριά.

Από το 1950 ο τόπος αρχίζει να ακμάζει, οι δρόμοι γίνονται άσφαλτοι, το χωριό αποκτάει ρεύμα και ο κατακτητής όχι μόνο αποχώρησε αλλά σχεδόν σβήστηκαν όλα τα σημάδια που άφησε. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μοναδικό δάσος, και υπέροχη θέα που ξεπροβάλλει είναι μερικοί από τους λόγους να το επισκεφτεί ο καθένας.

IMG_8125

Ο δρόμος που οδηγεί στα Λαγυνά είναι ένα πέρασμα από στροφές μέσα στα βουνά. Το χωριό των Λαγυνών είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του Χορτιάτη, τον Κισσός και στο νότιο άκρο της πεδιάδας του Λαγκαδά. Το υψόμετρο αγγίζει τα 200 μ., ενώ η έκταση είναι 1500 στρ..

Στο τέλος του 1934 άρχισε να δίνει ζωή στο χωριό ένα μικρό δασάκι με πεύκα που φυτεύτηκαν. Το άλσος αυτό είναι σημείο κατατεθέν στο χωριό. Μια βόλτα σε ένα τέτοιο μέρος και τα πνευμόνια γεμίζουν καθαρό αέρα. Η θέα όμως που συναντάμε είναι μοναδική, εκτός του ότι φαίνεται ολόκληρο το χωριό και το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, είναι ορατή η λίμνη του Αγίου Βασιλείου.

IMG_8080

Τα Λαγυνά ανήκουν στην Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στο δήμο Λαγκαδά και απέχουν 15 χλμ από το κέντρο της πόλης. Η ονομασία του χωριού προήλθε από έναν κατασκευαστή λαγυνιών. Το κατάλληλο χώμα της περιοχής έκανε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό. Οι άνθρωποι που δεν ήξεραν την ονομασία του τ
όπου, την αποκαλούσαν λαγυνά και έτσι έμεινε αυτό το όνομα.

Τα όμορφα μέρη που συναντάμε στις περιηγήσεις μας είναι καταγεγραμμένα εδώ:

 

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.