Οι κοντινές διαδρομές πάντα συναρπάζουν έναν ταξιδιώτη. Γιατί; Γιατί πολύ απλά όταν φτάνει εκεί για να κάνει βόλτα νιώθει αλλιώς. Είναι εκεί για να ταξιδέψει με την σκέψη του, για να νιώσει με την ψυχή του, για να αγγίξει με το χέρι του. Σε μία τέτοια κοντινή διαδρομή ο Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων έμαθε πράγματα που δεν ήξερε, είδε τοπία που δεν είχε ξανά συναντήσει, γνώρισε ανθρώπους που είναι σημαντικοί για τον τόπο τους.

Χορτιάτης

Ο Χορτιάτης είναι ένα μεγάλο χωριό – κωμόπολη, που βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Χορτιάτης είναι ένας μαρτυρικός οικισμός που κάηκε απ’ τους Γερμανούς το 1944. Κάηκαν και εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι, οι ηλικίες αυτών από 3 μηνών έως 85 ετών.

Κατά τη βυζαντινή εποχή είναι πιθανό να υπήρχε μοναστήρι στους πρόποδες του βουνού, με την ονομασία Χορταίτη ή Χορταΐτη. Στην αρχαιοελληνική περίοδο βαπτίστηκε με το όνομα αυτό και το όρος. Το αρχαίο όνομα Κισσός παρέμεινε ως επίσημη ονομασία της κορυφής που είναι 1.201 μ..

1a

Το βουνό του Χορτιάτη

Το βουνό καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα. Στο βουνό βρίσκονται οι περισσότερες κεραίες αναμετάδοσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και το νομό Θεσσαλονίκης.

Ασβεστοχώρι

Το Ασβεστοχώρι είναι ένας από τους πιο παλιός οικισμός που βρίσκονται στην σκιά της Θεσσαλονίκης. Το Ασβεστοχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χορτιάτη και απέχει 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το όνομά του συνδέεται με την κατασκευή ασβέστη από τους κατοίκους της περιοχής. Χτίστηκε γύρω στο 1600 και ονομάσθηκε Νεοχώρι, ενώ σε χάρτη του 1914 το χωριό αναφέρεται με τρεις ονομασίες: Κιρέτσκιοϊ, Νεοχώρι και Παεζάνοβο.

Οι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, ενώ την εποχή της Τουρκοκρατίας το χωριό άνηκε στον περίφημο μουκατά των 12 Μ αντεμοχωρίων. Στον Μακεδονικό αγώνα οι κάτοικοι κατέδειξαν την ανάλογη ελληνική εθνική συνείδηση με την ενεργό συμμετοχή τους. Ενώ κατά την περίοδο της κατοχής, αναφέρονται πολλά θύματα, με αποκορύφωμα την ομαδική εκτέλεση 19 ανθρώπων από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, λίγο πριν την απελευθέρωση το Ιούλιο του 1944.

1c

Πεύκα

Η απογραφή του 1971 στο χωριό των Πεύκων, είχε καταγεγραμμένους 899 κατοίκους μόνο. Ύστερα από 30 χρόνια ο οικισμός ξεπερνούσε τις 6.000 κατοίκων ενώ σήμερα ο πληθυσμός των Πεύκων αγγίζει τις 13.000.

Το 1914 στο Ρετζίκι εμφανίστηκαν οι πρώτες οικογένειες προσφύγων που έχτισαν μικρά σπίτια και δημιούργησαν τρόπους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Από το 1925 ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε σημαντικά λόγω της μετακίνησης των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Πανόραμα

Το Πανόραμα βρίσκεται ανατολικά από την πόλης της Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη και σε υψόμετρο 250 μέτρων. Το αρχικό όνομα της περιοχής ήταν Αρσακλί, η αλλαγή του ονόματος σε Πανόραμα έγινε λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της αμφιθεατρικής θέας προς την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το νέο χωριό ιδρύθηκε το 1914 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας κατοικούνταν από μουσουλμάνους, πλέον χωρίζεται στο Άνω Πανόραμα, την περιοχή του Αγίου Παντελεήμων, το Νέο Πανόραμα και τα Πλατανάκια.

Το Πανόραμα είχε χωράφια και αγριόφυτα σχεδόν παντού μέχρι το 1970, ενώ τα σπίτια ήταν ελάχιστα. Με το πέρασμα των χρόνων η κοινότητα άρχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης. Η θέση της πόλης αλλά και η φυσική της ομορφιάς σε κάνουν να ταξιδέψεις. Είναι μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας και αποτελεί οικιστική περιοχή μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

1b

Η εκπομπή των ¨Περιηγήσεων¨ ταξίδεψε σε αυτά τα μέρη. Μπορείτε να δείτε το σύντομο αυτό ταξίδι την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου

μέσω του web καναλιού μας: Youtube

και μέσω της Εγνατίας Τηλεόρασης στις 10:00 Τετάρτη 3/12

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.