Ο Τριβωνιανός Κώδικας, ονομάστηκε έτσι, από τον εμπνευστή του, τον νομοθέτη Τριβωνιανό, υλοποιήθηκε δεν επί της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού. Ων οξυδερκής ο αυτοκράτορας αυτός και λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, πολύ γρήγορα αντελήφθη πως το υπάρχον νομικό σύστημα, ήτανε τουλάχιστον αναχρονιστικό, δεδομένου πως είχε μείνει αναλλοίωτο απο την εποχή της αρχαίας Ρώμης και δεν ανταποκρινότανε στην εποχή του. Αντιθέτως, είχε πάρα πολλά κενά, τα οποία, ο εκάστοτε δικαστής, ερμήνευε κατα το δοκούν, με αποτέλεσμα, πρώτον να δημιουργείται ένα αίσθημα αδικίας στους πολίτες, ενώ, δημιουργούσε παραξηγήσεις μεταξύ των δικαστών, εικόνα η οποία, έπλητε το κύρος της δικαιοσύνης.

Εμπιστεύθηκε λοιπόν έναν απο τους σπουδαιότερους νομομαθείς της εποχής των Τριβωνιανό, ο οποίος συνδύαζε την επιστημονική κατάρτιση με την γνώση των κοινωνικοοικονομικώ\όπολιτιστικών συνθηκών και του ανέθεσε την σύνταξη νέου κώδικα.

stash_n_ika

Πρώτο μέλημα του νομοθέτη, ήτανε να συντάξει τον κώδικα στα Ελληνικά, αφαιρώντας κάθε λατινικό όρο. Αποτέλεσμα ήτανε, οι νόμοι, να είναι πιό κατανοητοί, άρα και εύληπτοι απο τους πολίτες, που θεωρούσανε ότι το επίσημο κράτος, συνέτασε στα Λατινικά, για να τους ξεγελάει.

Ακολούθως, το δεύτερο χαρακτηριστικό, ήτανε η προσαρμογή, δηλαδή, να είναι δυνατή η τροποποίηση μιας διατάξεως, σε περιπτώσεις ανάγκης, δηλαδή, σε περιπτώσεις, εθιμικών δικαίων σε τοπικές κοινωνίες κλπ.

Μια προσεκτική μελέτη του κώδικα αυτού, αποδεικνύει πως ήτανε πολύ μπροστά απο την εποχή του. Δυστυχώς, δεν επέζησε της πτώσεως της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από ακατάσχετη εμπάθεια, ο διαφωτισμός, επανίδρυσε (με μόνη ίσως εξαίρεση τον Cezare Becaria), το λατινικό δίκαιο που διατηρείται έως και σήμερα στο σύνολο του δυτικού κόσμου.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.