Η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, η πόλη της Βέροιας είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και απέχει 511χλμ. από την Αθήνα και 73χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές της ελληνιστικής εποχής οι κάτοικοι της πόλης, κατά τη διαταγή του Σελεύκου επανίδρυσαν την συριακή πόλη Χαλυβώνα σε Βέροια. Η Έδεσσα, η Πέλλα και η Βέροια ήταν πρωτεύουσες της Τρίτης Μακεδονίας, ενώ από την περιοχή πέρασαν οι κήρυκες Απόστολος Παύλος και Σίλας.

IMG_7542

Η περιοχή έγινε έδρα του ¨Κοινού των Μακεδόνων¨, είχε δική της Βουλή και έκοβε δικό της νόμισμα. Στην περίοδο αυτή της ακμής της διοργανώνονταν αθλητικοί αγώνες που ονομάζονταν «Ολύμπια» ή «Αλεξάνδρεια» προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 1860, την παραμονή της εορτής της Παναγίας Δοβράς. Οι χριστιανοί κάτοικοι, κατά το έθιμο, έφυγαν από την πόλη και πήγαν στο Μοναστήρι της Παναγίας για τον εορτασμό της. Το βράδυ άναψε μεγάλη πυρκαγιά και επειδή τα περισσότερα σπίτια ήταν ξύλινα, αμέσως κάηκαν. Σύμφωνα με αναφορές κάηκαν πάνω από 300 σπίτια, καταστήματα και εργαστήρια, καθώς επίσης οκτώ εκκλησίες, η Μητρόπολη, το Ελληνικό Σχολείο και η περίφημη βιβλιοθήκη.

DSC_0122

Τα Οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν στην πόλη της Βέροιας όπως η παλαιά Μητρόπολη, το Χουνκιάρ τζασίμι, το Καζακτσί και Ορτά τζαμί είναι μερικές από τις παλιές εκκλησίες που μετέτρεψαν οι Τούρκοι σε τζαμιά με την εγκατάστασή τους στην πόλη κατά τον 15ο αιώνα. Ένα νεότερο μουσουλμανικό τέμενος, που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι το Μεντρεσέ τζαμί, το οποίο πήρε το όνομά του από το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο.

Στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας της Βέροιας, στη Μπαρμπούτα, βρίσκεται το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής, με περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο. Η Μπαρμπούτα είναι η εβραϊκή συνοικία, που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50 μ.Χ.) και οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, που διασώζεται μέχρι και σήμερα.

DSC_0050

Εικόνες από τη ζωή της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, φέρει η χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά καλντερίμια της, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις στέγες των σπιτιών που μοιάζουν να ακουμπούν μεταξύ τους. Η συνοικία απαριθμεί πολλές χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες.

Στα μέσα του 19ου αιώνα η πόλη είχε 16 «μαχαλάδες» (συνοικίες). Καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα εμπορικά καταστήματα ήταν συγκεντρωμένα στη Βυζαντινή αγορά, στο παζάρι. Οι πιο γνωστές από αυτές που διασώζονται σήμερα είναι η εβραϊκή και η χριστιανική.

Ο ποταμός Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και μπορεί κανείς να περπατήσει στα γεφυράκια και την κοίτη του. Η κεντρική πλατεία της πόλης, ονομάστηκε «μπαλκόνι της Βέροιας», λόγω της έντονης παρουσίας του πράσινου. Λόγω του Βερμίου που είναι ένα κατάφυτο βουνό με πολλές πηγές, η πόλη έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πλούσιους υδατικούς πόρους. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Βέροιας μάλιστα, που σπάνια συναντάται σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, είναι οι πάρα πολλές δημόσιες βρύσες με κρύο νερό που τρέχει 24 ώρες το 24ωρο και βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η ομάδα των Περιηγήσεων βρέθηκε στη Βέροια και σας παρουσιάζει το δέσιμο του παλιού με το καινούριο, του μοντέρνου με το παραδοσιακό, του πολυσύχναστου με το ακατοίκητο.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Μπορείτε να δείτε την εκπομπή Περιηγήσεις στο web κανάλι μας:

στην Εγνατία Τηλεόραση

και στο site της Εγνατίας Τηλεόρασης:

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.