Ο δαίμονας ή αλλιώς το πρόσωπο του κακού απασχολούσε πάντα όλες τις θρησκείες. Είναι το πνεύμα του σκότους και κυρίαρχος της κολάσεως. Είναι ο Σατανάς που με τις πονηρές δυνάμεις του προσπαθεί να φέρει στο δικό του δρόμο τους πιστούς και πολλές φορές είναι ικανός να εισβάλλει στο σώμα τους. Από κει και πέρα ο άνθρωπος γίνεται υποχείριο του Σατανά και υποφέρει. Η σωτηρία από αυτή την τραγική κατάσταση είναι ο εξορκισμός. Ο άνθρωπος τον οποίο έχει καταλάβει το πνεύμα του κακού δύσκολα μεταφέρεται στην εκκλησία αφού ο σατανάς δε δέχεται τη σύγκρουση με τον ιερέα. Ο εξορκιστής είναι συχνά κάποιος ιερέας ή άτομο προικισμένο με ειδικές δυνάμεις και δεξιότητες που αναλαμβάνει το ρίσκο της σύγκρουσης με το δαίμονα. Μιλάμε για ρίσκο καθώς η ιστορία της θρησκείας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δείξει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιερείς στην προσπάθεια τους να εξορκίσουν κάποιον έγιναν οι ίδιοι αποδέκτες των δαιμόνων αφού κατά τη διάρκεια της τελετής εκείνοι μετοίκησαν στο δικό τους σώμα. Τα σημάδια μιας δαιμονικής κατοχής σε ορισμένες περιπτώσεις  περιλαμβάνουν την ικανότητα να μιλούν ξένες γλώσσες για τις οποίες δεν έχουν προηγούμενη γνώση, υπερφυσικές δυνατότητες και γνώση των λεπτομερειών της ζωής κάποιου-ειδικά του εξορκιστή- βλάσφημες παρατηρήσεις και μεγάλη απέχθεια για το Θεό, τους αγίους και τα καθαγιασμένα αντικείμενα. Οδηγεί στην παράνοια, στην τρέλα και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

s20_6

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο επιστημονικός αλλά και ιατρικός χώρος αμφισβητούν έντονα τόσο τις μαρτυρίες πιστών που υποστηρίζουν πως έφεραν μέσα τους ακάθαρτα πνεύματα όσο και αυτούς για τους οποίους έχουν το χάρισμα και την ικανότητα να τα αποβάλουν.

Πλήθος σχετικών νευρολογικών ερευνών αποδεικνύουν τον ισχυρισμό που λέει ότι οι αντιδράσεις ενός «δαιμονισμένου» πολλές φορές ταυτίζονται με τα συμπτώματα διάφορων ψυχικών ασθενειών, από απλές ημικρανίες που εμφανίζονται στο 5-10% του πληθυσμού έως και σχιζοφρένεια!
Για παράδειγμα, κατά τις επιληπτικές κρίσεις οι ασθενείς δύναται να αισθανθούν την παρουσία του Θεού, δαιμόνων, αγγέλων, της Παναγίας, κ.λπ. ανάλογα με το γνωστικό τους υπόβαθρο, να νιώσουν ότι μία άλλη οντότητα εκβιάζει τις κινήσεις τους (παροδική έλλειψη προσωπικότητας), να έχουν απανωτές εμπειρίες deja vu και jamais vu που τους αποπροσανατολίζουν κ.α. Ακόμα πιο έντονες εμπειρίες «δαιμονισμού» βιώνουν όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια όπως ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, παράνοια και βίαιη συμπεριφορά.

11967494

Μία ψυχοπαθολογική ασθένεια που σχεδόν ταυτίζεται με την παραδοσιακή έννοια του δαιμονισμού είναι η σπάνια νευρολογική δυσλειτουργία που ακούει στο όνομα Σύνδρομο του Tourette.
Πήρε το όνομα του από τον Γάλλο φυσικό που το διέγνωσε για πρώτη φορά το 1885. Ανάμεσα στα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ακούσια και επίμονα tics στο πρόσωπο, αφύσικες γκριμάτσες, γύρισμα των λοβών των ματιών προς τα πάνω, ακούσιοι ήχοι όπως βήχας, γρύλισμα, γαύγισμα, βογκητό, κ.λπ. Ίσως σ’ αυτά να οφείλεται και η επιμονή στις ζωόμορφες αναπαραστάσεις που συναντάμε στη δαιμονολογία.

Σε προχωρημένο επίπεδο, το 60% περίπου των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται από λεκτικά ξεσπάσματα σεξουαλικής φύσης ή βωμολοχιών κατά τα οποία ο ασθενής αφήνει να βγουν στην επιφάνεια πλήθος σεξουαλικών, επιθετικών ή ιερόσυλων απωθημένων πιστεύοντας ότι έτσι θα μειώσει την πίεση που νιώθει να τα κάνει πράξη. Τέλος, η αίσθηση ότι μία άλλη οντότητα εκβιάζει τις κινήσεις του εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα της απελπισίας του ασθενή.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι ανάμεσα στα παραπάνω «ξεσπάσματα» ο ασθενής με σύνδρομο Tourette συμπεριφέρεται άκρως φυσιολογικά, με ευφυΐα και γνώση της πραγματικότητας, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο της σύγχυσης για το αν όντως ένας άνθρωπος είναι δαιμονισμένος ή ψυχικά άρρωστος.

Αν και αποτελεί ένα προς το παρόν σπάνιο σύνδρομο με αποδέκτες παιδιά, εφήβους και μεγάλους ωστόσο αποφασίστηκε η 7η Ιουνίου να είναι η Ευρωπαϊκή Μέρα για το σύνδρομο Tourette.

Για τον ΕΟΕ

Νάνσυ Γρηγοράκη Θεολόγος

2 σχόλια

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.