Οι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν το υπέρτατο αθλητικό γεγονός σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε 4 χρόνια περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η ιστορία τους ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και φτάνει μέχρι το σήμερα. Με μία παύση από το 393 μέχρι το 1986, οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβιώνουν στο όνομα ενός Γάλλου βαρώνου.

4Baron_Pierre_de_Coubertin

 

Σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι το 1984 ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν πιστεύοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να ενώσουν τους λαούς και να τους φέρουν κοντά στον αθλητισμό, παρά στον πόλεμο, παρουσιάζει τις ιδέες του περί αναβίωσης. Ο Κουμπερτέν βρίσκει πρόσφορο έδαφος κι έτσι αποφασίζεται να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, την χώρα και την πόλη που τους γέννησε. Δημιουργείται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία εδρεύει στη Λωζάννη, και η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα είναι γεγονός. Στη μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα ο ενθουσιασμός για την ανάληψη των Αγώνων έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος. Όλοι εργάζονταν για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση. Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε από την αρχή και όλο με μάρμαρο το αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι πρώτη σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες πραγματοποιούνται και προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον.

past-olympic-logos-Atlanta-1996

 

Μετά από αυτή την επιτυχημένη νέα αρχή όλα τα κράτη ανά τον κόσμο αποζητούν την ανάληψη διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Το να καταφέρει μια χώρα να διοργανώσει μία Ολυμπιάδα αποτελούσε ένα χρυσό εισιτήριο. Τα έσοδα από μία άρτια οργανωμένη και σωστά αξιοποιήσιμη οργάνωση είναι τεράστια. Η διοργανώτρια χώρα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και μην ξεχνάμε φυσικά την δόξα. Στο βωμό αυτής της δόξας λοιπόν η Ελλάδα αποζητά απεγνωσμένα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996. Μία χρονιά σημαδιακή καθώς συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ελλάδα θέτει υποψηφιότητα για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 1996 και μάλιστα για να πετύχει τον στόχο της υπόσχεται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πως, αν την επιλέξουν ως διοργανώτρια χώρα, θα στείλει τόσα μάρμαρα Θάσου, όσα χρειάζονται για να ντυθεί ολόκληρη η πρόσοψη του Ολυμπιακού μουσείου της Λωζάννη, η οποία είναι η έδρα της Δ.Ο.Ε. Όπως είναι φυσικά γνωστό η Ελλάδα χάνει τους Ολυμπιακούς καθώς διοργανώτρια του 1996 χρίζεται η Ατλάντα των Η.Π.Α.

1058541

 

Ωστόσο οι Έλληνες κρατούν την υπόσχεσή τους και στέλνουν μία τεράστια ποσότητα από Θασίτικα μάρμαρα, τα οποία τοποθετούνται στην πρόσοψη του μουσείου και καλωσορίζουν τους, περίπου, 250.000 επισκέπτες του κάθε χρόνο. Μία ενέργεια, η οποία φυσικά είχε τεράστια οικονομική επιβάρυνση στο Ελληνικό κράτος. Εργατικό δυναμικό, υλικοτεχνικά μέσα, σχεδιαστική υποδομή, έξοδα παραγωγής, έξοδα μεταφοράς και ένα όφελος το οποίο δύσκολα μπορείς να το προσδιορίσεις. Άξιζε τελικά όλη αυτή η αλόγιστη σπατάλη; Πετύχαμε τον στόχο μας για μια επερχόμενη διοργάνωση; Θα έπραττε κάτι αντίστοιχο η Ελλάδα του σήμερα; Ίσως τελικά να είναι αλήθεια πως το χρήμα πολύ εμίσησαν, τη δόξα ουδείς!

Για τον ΕΟΕ

Γιώργος Σίββας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου