Η Ιερά εξέταση, συνιστά, το σκοτεινότερο σημείο του μεσαίωνα, πιθανότατα δε, στα αγγλικά, ο όρος dark ages,ν α δόθηκε εξ’αιτίας αυτής. Ιδρύθηκε το 1231 από τον Πάπα Γρηγόριο τον Θ’, για να περιορίσει τις διάφορες αιρέσεις, οι οποίες, παίρνανε ανησυχητικές διαστάσεις. Έως και το 1252, τα βασανιστήρια, απαγορευόντουσαν, έως εκείνο το έτος, οπότε και νομιμοποιήθηκαν απο τον Πάπα Ιννοκέντιο τον Δ’.

Ανάλογα με τον βαθμό που κρινότανε ένοχος ο κατηγορούμενος ,ακολουθούσε και η ποινή, η οποία, ξεκινούσε από νηστεία και προσοχή και έφτανε σε δήμευση περιουσίας και ισόβια δεσμά. Αυτές οι δύο τελευταίες ποινές, ήσανε και οι συνηθέστερες, πράγμα που εξηγεί και τον μεγάλο πλούτο της καθολικής εκκλησίας σήμερα. Για να περάσει κάποιος από το δικαστήριο της ιεράς εξέτασης, αρκούσε μια απλή καταγγελία, οι δε ομολογίες, συνήθως, αποσπώντουσαν με φρικιαστικά βασανιστήρια, όπως τροχό με καρφιά, λαβίδα που έσπαγε το σαγόνι, φωτιά κλπ.

spanish_inquisition

Το τρομερότερο σημείο της ιεράς εξετάσεως ήτανε το κοσμικό συμβούλιο, ανωτάτου οργάνου και του μόνου που μπορούσε να επιβάλλει την θανατική ποινή, η οποία, εκτελείτο με την μέθοδο της πυράς, επειδή θεωρούσανε την φωτιά ως μέσον εξαγνισμού.

Γεωγραφικά, η ιερά εξέταση,εφαρμόστηκε κυρίως στην βόρειο Ιταλία, την νότιο Γαλλία και κυρίως, στην Ισπανία, μέσω της οποίας, φτάσανε και στην  Λατινική Αμερική, ιδίως δε στο Περού.

Κάπως περιορίστηκε με παρέμβαση του Πάπα Σίξτου του Δ’, αναζωπυρώθηκε όμως το 1542 απο τον Παύλο τον Γ’ για την καταπολέμηση του προτεσταντισμού, η νίκη του οποίου, απετέλεσε το πρώτο ισχυρό ράπισμα σε αυτή. Οριστικά, έχασε κάθε ισχύ απο τον Μέγα Ναπολέοντα περί το 1808.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.