Ανάμεσα στα βουνά της Καστοριάς, το έκπληκτο μάτι αντικρίζει χωριά κρυμμένα σε βαθιές, παράξενες πλαγιές. Μια αρμαθιά από ξεχασμένα χωριά αποκαλύπτεται σε αυτό το ταξίδι. Το Λιβαδοτόπι, το Μονόπυλο, το Γλυκονέρι, το Γιαννοχώρι, ο Τρίλοφος: Τα Γραμμοχώρια.

Στην πλαγιά κάτω από την Αλεβίτσα, με τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, διαπιστώνεις πως δεν υπάρχει πια ζωή, πέραν ελάχιστων ανθρώπων. Χάθηκαν όλα οριστικά.

_FIL1441

Το καλοκαίρι του 1948 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, οι νικητές φοβήθηκαν την εκκίνηση ενός νέου αντάρτικου και ισοπέδωσαν ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους.

Ο στρατός περνώντας από τα ερημωμένα αυτά χωριά, ανατίναξε τα πέτρινα σπίτια, έβαλε μπάρες στους δρόμους και εξαφάνισε τα μονοπάτια που οδηγούσαν εκεί.

Το μίσος των νικητών για τους ανθρώπους των χωριών αυτών, ήταν τόσο βαθύ που μέχρι το 1978 αποτελούσαν απαγορευμένη ζώνη. Μπορούσες να έχεις πρόσβαση μόνο με την επίδειξη ταυτότητας.

_FIL1551

Αυτό το πολυσύχναστο σταυροδρόμι, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κατοικείται πλέον από ελάχιστους ανθρώπους.

Είναι τόσο πλούσια σε εικόνες αυτή η πλευρά της Ελλάδας που όποιος την επισκεφτεί σίγουρα θα νιώσει δέος.

Οι μνήμες των κατοίκων είναι έντονες, ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια.

Το όνομα ενός χωριού ήταν σβησμένο όχι από τον χρόνο αλλά από ανθρώπινο χέρι. Σλίμνιτσα ή αλλιώς Τρίλοφος. Κόκκινο το σημείο από τις σκουριές σαν πληγή. Αυτό το μνημείο της «εθνικής συμφιλίωσης»  εξαφανίστηκε. Δεν μισούσαν το όνομα.

Μισούσαν τους ανθρώπους;

Ήθελαν να ξεχάσουν τι έγινε;

Ο πόνος ήταν κάτι που ένιωσαν και οι ίδιοι;

Στα χωριά που περάσαμε ήταν όλα ισοπεδωμένα. Ερείπια και μέσα σε αυτά κάλυκες από σφαίρες.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Δείτε το κινηματογραφικό trailer ντοκιμαντέρ που φτάνει σύντομα στον ΕΟΕ και στην Εγνατία Τηλεόραση

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.