Ο Σαίξπηρ αποτελεί μια ιδιοφυΐα για τα αγγλικά γράμματα και μας έχει κληροδοτήσει 38 θεατρικά έργα και 154 σονέτα.Κάθε στίχος του μπορεί να αποτελεί και ένα απόφθεγμα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, ενώ τα θεατρικά του παίζονται έως σήμερα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία και να εδραιωθεί έτσι στο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κανενός συγγραφέα η φήμη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Σαίξπηρ, που τα έργα του, γραμμένα στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα για ένα μικρό θίασο ρεπερτορίου, σήμερα ανεβαίνουν στη σκηνή ή διαβάζονται όλο και πιο συχνά και σε περισσότερες χώρες από ποτέ άλλοτε.

Σαίξπηρ

Η προφητεία του μεγάλου σύγχρονού του, του ποιητή και δραματουργού Μπεν Τζόνσον – ότι ο Σαίξπηρ δεν ανήκε σε μια εποχή, αλλά σε όλες τις εποχές – επαληθεύτηκε. Στις 28 Νοεμβρίου του 1582 ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε την Anne Hathaway, οκτώ χρόνια μεγαλύτερή του και ήδη τριών μηνών έγκυο όταν παντρεύτηκαν. Ο γάμος τους έγινε στο ναό Grafton κοντά στην πόλη του Statford. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Στις 26 Μαΐου του 1583 βαπτίστηκε η κόρη τους Susanna ενώ στις 2 Φεβρουαρίου του 1585 καταγράφεται η βάπτιση των δύο δίδυμων παιδιών τους, του Χάμνετ και της Ιουδήθ.

shakespeare

Μια ακαδημαϊκή εμμονή ένα ιστορικό πρόσωπο που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί ακόμα και στις μέρες μας πλήθος ερευνών που καμιά φορά φθάνουν και στα όρια του γελοίου και του υπερβολικού. Η πιο διαδεδομένη έρευνα που δεν αποδείχθηκε ποτέ όμως, αποτελεί ωστόσο πάντα μια ενδιαφέρουσα εκδοχή που μας βάζει σε σκέψεις, είναι πως τα έργα του Σαίξπηρ δεν γράφτηκαν από τον ίδιο αλλα από μια ομάδα συγγραφέων που υπέγραφαν με το ίδιο ψευδώνυμο. Οι ισχυρισμοί αυτοί προκύπτουν από το γεγονός ότι τα έργα του είναι τόσο πλούσια σε ειδικές γνώσεις από διαφόρους χώρους -νομικά, ιατρική, πολιτικές επιστήμες, ζωή της Αυλής, θάλασσα, αρχαιότητα, ζωή στο εξωτερικό-, που δεν είναι δυνατόν να τα έγραψε ένας επαρχιώτης με περιορισμένη μόρφωση. Ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα είναι πως σε κάθε χειρόγραφο ,πρωτότυπο έργο του, η υπογραφή του συγγραφέα είναι διαφορετική, γεγονός που μας προβληματίζει και μας βάζει σε σκέψεις, τίποτα όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμα και όλα αποτελούν εικασίες που ευελπιστούμε σύντομα να διαψευσθούν ή να κατοχυρωθούν.

Ουίλιαμ-Σαίξπηρ

Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 και ο τάφος του βρίσκεται στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας του Statford. Ο ενταφιασμός του στο ιερό ήταν μια ιδιαίτερη τιμή που του έγινε όμως όχι λόγω της συγγραφικής του ιδιότητας, αλλά διότι είχε εξαγοράσει ένα μερίδιο της εκκλησίας έναντι 440 λιρών, ποσού σημαντικό για την εποχή. Στον τάφο του Σαίξπηρ τοποθετήθηκε έπειτα από δική του επιθυμία η παρακάτω επιγραφή:

Good friend, for Jesus’ sake forbear, To dig the dust enclosed here Blest be the man that spares these stones, But cursed be he that moves my bones.

Και σε ελεύθερη μετάφραση: Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου, Στο να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ. Ευλογημένος όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες, Καταραμένος όμως όποιος ανακινήσει τα κόκκαλα μου. Σχετικά με την επιγραφή αυτή, καλλιεργήθηκε ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο, αδημοσίευτα έργα του Σαίξπηρ πιθανόν να βρίσκονται εντός του τάφου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποπειραθεί να διαπιστωθεί η αλήθεια αυτής της υπόθεσης.

Αλεξίου Τάνια

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.