Ο Βοκάκιος, ήτανε μια απο τις επιφανέστερες μορφές της αναγεννήσεως. Ιταλός, γεννημένος στο Παρίσι το 1313, μαζί με τον Πετράρχη, θεωρείται ο θεμελιωτής του ουμανισμού.

Τα πρώτα χρόνια του, ήσανε δυστυχισμένα, δεδομένου πως ο έμπορος πατέρας του, δεν έβλεπε με καλό μάτι τις λογοτεχνικές κλίσεις του γιού του εν αντιθέσει με την γαλλίδα μητερα του, έτσι, το 1328, ο Βοκάκιος, στάλθηκε απο τον δεσποτικό πατέρα του στην Νεάπολη για να μάθει οικονομικά επιχειρήσεων στην εκεί τράπεζα των Μπάρντι. Το περιβάλλον που συνάντησε εκεί, τον επηρέασε βαθύτατα. Καρπός αυτής του της εμπειρίας, ήτανε το αριστούργημα του ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ, μέσα στο οποίο, συναντούμε τον χαρακτήρα της ΦΙΑΜΕΤΑΣ, μεγάλου του έρωτα απο την αυλή εκεί.

imerisia_LARGE_t_1061_43574084_type12128

Το 1340, ο Βοκάκιος, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Φλωρεντία, εξαιτίας της χρεωκοπίας των Μπάρντι, πράγμα που είχε άμεσο αντίκτυπο και στον πατέρα του.

Τα πρώτα δέκα χρόνια απο την επιστροφή του, ήσανε και τα πλέον γόνιμα, δεδομένου πως παρουσίασε μια σειρά έργων, μερικά εκ των οποίων, θεωρούνται πως τα είχε ξεκινήσει απο την Νεάπολη, όπως ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, ΤΟΝ ΦΙΛΟΚΑΛΟ, ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟ και την ΘΥΣΗΙΔΑ με αποκορύφωμα το δεκαήμερο, το οποίο, θεωρείται ,πως έφερε την αναγεννησιακή λογοτεχνία στο ίδιο επίπεδο με την αρχαιοελληνική.

Στα χρόνια αυτά, δεν ήτανε πάντα στην Φλωρεντία. Τον συναντούμε στην Ραβέννα(1345-1346) καθώς και στο Φορλί το 1347, ενώ, επέστρεψε στην Φλωρεντία, ακριβώς πριν το ξέσπασμα του τρομερού λιμού του 1348-49.

bocca-320x372

Ένα χαρακτηριστικό του Πετράρχη, δείχνει την πελώρια, φύση – παιδεία του, αυτό του απέρνατου σεβασμού στους προγενέστερους του,τους οποίους, εκθείαζε σε κάθε ευκαιρία, όπως τον Δάντη Αλιγκιέρι.

Δυστυχώς, το περισσότερα του χρόνια, παρά τις προσπάθειες του, κυλήσανε σε μεγάλη φτώχεια. Χαρακτηριστικό είναι πως είχε αναγκαστεί μέχρι και να κάνει δημόσιες αναγνώσεις των έργων του επι πληρωμή.

Ο Θάνατος του Πετράρχη του, κατ’ουσίαν, μέντορα του, ήτανε η χαριστική βολή και τον έστειλε φαρμακωμένο στον τάφο,το 1375 στο Τσερτάλντο.

Στην σκόνη της Ιστορίας

Βασίλειος Δεληβέρης

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.