Η πόλης της Κατερίνης είναι κτισμένη κοντά στον Όλυμπο και σε αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, μία από αυτές είναι  η αρχαία πόλη Δίον,  και το βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.

Πολλοί περιηγητές αλλά και χάρτες από το 13ο αιώνα, αναφέρουν την πόλη με το όνομα Άτηρα και αρκετοί είδαν και επίδραση στο όνομα της πόλης Κατερίνη – Κάτηρα- Χάτηρα- Άτηρα. Η θέση της αρχαίας Άτηρας υπολογίζεται κοντά στην Κονταριώτισσα, ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς του Κορινού και της Καλλιθέας.

_FIL5914

Η Κατερίνη είναι πρωτεύουσα του νομού Πιερίας και βρίσκεται στο πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο. Το όνομα της πόλης έχει τις ρίζες του στην Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή μάρτυρα, που έζησε τον 4ο αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, σήμερα εκεί είναι το παλαιό νεκροταφείο.

Η περιοχή της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα, αποτελείται κυρίως από ξεριζωμένους πρόσφυγες του Ιστορικού Πόντου, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής και από πόντιους της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

_FIL6072

Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και σήμερα η πόλη αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές αστικές περιοχές της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Η αυξημένη τουριστική κίνηση που υπάρχει στον νομό Πιερίας κάνει την πόλη να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, μόλις 6χλμ, ενώ οι παραλίες του Κορινού και της Ολυμπιακής Ακτής είναι πολύ δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.