Ο Τόλκιν αποτελεί τον πατέρα της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας και χάρη στα έργα του τα έργα φαντασίας οδηγήθηκαν σε μια πρωτοφανή αναγέννηση.Έζησε στην Ν. Αφρική και στην Αγγλία και σαν παιδί είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους ισλανδικούς μύθους, όπως του Μπέογουλφ και στη μελέτη των παλαιότερων μορφών της αγγλικής γλώσσας, που συνδύαζαν σαξονικά και σκανδιναβικά στοιχεία.
Από αυτά επηρεάστηκε και δημιούργησε αργότερα τη γλώσσα των ξωτικών στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η κατασκευή γλωσσών ήταν η αγάπη του, φιλόλογος στο επάγγελμα έγραφε ακόμη και ποιήματα με τις φανταστικές του γλώσσες . Από τις 7 που δημιούργησε οι πιο ανεπτυγμένες είναι η Κουένυα και η Σίνταριν.

images (3)

Παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα Ίντιθ με την οποία έζησαν ως τον θάνατο και εμπνεύστηκε από αυτήν τον χαρακτήρα της Άργουεν από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Oπόλεμος τους έφερε ακόμα πιο κοντά καθώς ο Τόλκιν στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός αφού πρώτα εκπαιδεύτηκε, για 11 μήνες, στο 13ο Τάγμα (Εφέδρων), στο Cannock Chase, του Στάφορντσαιρ. Σε μια επιστολή του προς την Ίντιθ έγραψε με παράπονο:

»Οι Κύριοι σπανίζουν μεταξύ των ιεραρχικά ανωτέρων σου, ακόμα και τα ανθρώπινα όντα είναι, πράγματι, σπάνια.»

images (1)

Οι κακουχίες του Φρόντο και του Σάμ, στον δρόμο για τη Μόρντορ μάλλον πηγάζουν από τις μέρες του Τόλκιν στα χαρακώματα, κατά τη διάρκεια των οποίων κόλλησε χρόνιο πυρετό, που τον ανάγκασε να γυρίσει σπίτι του.Πολλοί από τους φίλους του σκοτώθηκαν στον πόλεμο, δίνοντας του μια σαφή γνώση της τραγωδίας που μεταφέρει στα γραπτά του.

tolkien 1

Μια από τις πιο απολαυστικές εργασίες του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ήταν η συμμετοχή του στη δημιουργία του Νέου Λεξικού της Οξφόρδης – στις μέρες μας είναι το γνωστό Λεξικό της Οξφόρδης που οι περισσότεροι έχουμε, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή. Είχε αναλάβει το γράμμα «W» αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με άλλες έρευνες στις οποίες μπορούσε να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στα αρχαία και μεσαιωνικά αγγλικά καθώς και στις συγγενικές τους γλώσσες.
images (2)
Στη διάρκεια της ζωής του ο Τόλκιν πρόσθεσε αρκετές λέξεις στην αγγλική γλώσσα και επανέφερε άλλες, ξεχασμένες, δίνοντας σε κάποιες απ’ αυτές νέα ερμηνεία.

tolkien-660

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Τόλκιν είναι πως όταν το 1938 ο γερμανικός εκδοτικός οίκος “Rütten & Loening Verlag” ήθελε να εκδόσει το “Χόμπιτ” στην Γερμανία και μετα από μια εξέταση του για την ‘’ταυτότητα’’ του και κατά πόσο ανήκει στην Αρία φυλή ο ίδιος δεν φοβήθηκε να τοποθετηθεί επι του θέματος και να αποκαλέσει τον Χίτλερ ‘’Ο βλάκας με την κόκκινη μούρη’’. Έστειλε 2 επιστολές στον εκδότη του μια υβριστική και μια πιο ήπια προκειμένου να προωθήσει όποια ήθελε εκείνος. Φυσικά ο εκδότης του προώθησε την πιο ήπια και η υβριστική, στην οποία μεταξύ των άλλων δήλωνε ότι μετάνιωνε που οι πρόγονοι του δεν ήταν Εβραίοι, έμεινε πίσω.

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις

Αλεξίου Τάνια

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.