Ο αθλητισμός είναι παντού και βρίσκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο ο ποιος θέλει να τον ζήσει σε όλο του το μήκος και πλάτος. Έτσι το 1980 πραγματοποιούνται  οι πρώτοι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων, οι οποίοι καθιερώνονται και διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, μέχρι και σήμερα. Με την καθιέρωση των συγκεκριμένων αγώνων όλα τα άτομα που έχουν δεχθεί κάποιες συγκεκριμένες μορφές μεταμόσχευσης, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν, φυσικά, την σωματική τους υγεία και να διοχετεύσουν τη δύναμη, την αντοχή και τη θέληση τους για ζωή, στον αθλητισμό.

Ένας αθλητής ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος, μέσα από αυτούς τους αγώνες ζει το όνειρο της συμμετοχής, αλλά ταυτόχρονα δεν παύει να ονειρεύεται και μία διάκριση. Με αυτό τον τρόπο το άτομο επιταχύνει τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, γεγονός που αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την ομαλότερη προσαρμογή του μοσχεύματος. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων πέρα από το αγωνιστικό τους προφίλ, αποτελούν και μια χαρμόσυνη διέξοδο και προβολή της μεταμόσχευσης. Μέσα από αυτούς τους αγώνες επιτυγχάνεται η διάδοση και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων ως προς την δωρεά οργάνων με τον πιο όμορφο τρόπο, μέσα από το ίδια τα άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απόλυτης υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, ο Θεσσαλονικιός αθλητής Απόστολος Χαριτωνίδης.

san1

 

Ο Απόστολος έφτασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο όταν τον Δεκέμβριο του 2006 διαγνώστηκε με οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία και κατεστραμμένο μυελό των οστών σε ποσοστό 90%, όμως τα κατάφερε, παρά τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας, μετά από σειρά χημειοθεραπειών και μία πετυχημένη μεταμόσχευση μυελού των οστών, στάθηκε και πάλι στα πόδια του. Φυσικά δεν σταμάτησε εκεί, αλλά η τεράστια θέληση του για ζωή τον οδήγησε και πάλι στην ενασχόληση του με τον αθλητισμό, καθώς ήταν παλαιότερα αθλητής του βόλεϊ στην Ελπίδα Αμπελοκήπων. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν αθλητή παγκόσμιου βεληνεκούς.

Λίγο μετά την μεταμόσχευση εντάσσεται στην εθνική ομάδα κολύμβησης μεταμοσχευμένων. Η πορεία του λαμπρή καθώς συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μεταμοσχευμένων στο Δουβλίνο, αλλά και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μεταμοσχευμένων της Αυστραλίας το 2009 και του Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική το 2013, με τεράστιες διακρίσεις. Μόνο στο πρωτάθλημα της  Νοτίου Αφρικής η συγκομιδή του Χαριτωνίδη ήταν 3 μετάλλια. Ωστόσο η πολιτεία δεν στέκεται επάξια δίπλα σε αυτά τα άτομα καθώς δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση και τα έξοδα θα πρέπει να τα καλύπτει ο εκάστοτε αθλητής μόνος του, είτε από χορηγούς, είτε από το προσωπικό του εισόδημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μέσα από τον κύριο Απόστολο Χαριτωνίδη, είναι ότι ακόμη και για την εκμάθηση ορισμένων τεχνικών, παρακολουθεί βίντεο στο διαδίκτυο καθώς η πολιτεία απαξιεί πλήρως.

Και αυτό το φαινόμενο φυσικά ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα. Τρανταχτή απόδειξη η αδυναμία της Ολλανδίας το 1999 να πραγματοποιήσει την διοργάνωση για οικονομικούς λόγους, ωστόσο η αγάπη και ο σεβασμός του Ουγγρικού κράτους διέσωσε το θεσμό και ανέλαβε τελευταία στιγμή την διεξαγωγή των αγώνων. Ο στόχος μας μέσα από αυτό το άρθρο είναι να καταφέρουμε να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στον τεράστιο αγώνα όλων αυτών των ηρώων για δικαίωμα στη ζωή και τον αθλητισμό.

Για τον ΕΟΕ

Γιώργος Σίββας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.