Το εγχειρίδιο της Ιεράς Εξέτασης για τον εντοπισμό των Μαγισσών και την Καταπολέμηση της Μαγείας

Τον 15ο αιώνα, στην αρχή της Αναγέννησης, εμφανίστηκε ένα βιβλίο το οποίο έκρυβε στις σελίδες του το δόγμα της θρησκευτικής «δικαιοσύνης» και την ανελέητη τιμωρία της, φωτιά και αίμα, τρόμο και φρίκη, το σπόρο ενός θρησκευτικού θηρίου. Το όνομα του ήταν Malleus Maleficarum. Η εποχή ήταν η πιο κατάλληλη, σαν από δαιμονική σύμπτωση, η τυπογραφία έκανε το ξεκίνημα της κι έτσι η αναγνωστική ύλη κάλυπτε ένα όλο και μεγαλύτερο πεδίο, η Ευρώπη κατακλυζόταν από θρησκευτικές αντιθέσεις και διαμάχες, και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα όπου οι βασιλείς και οι βασίλισσες της τότε εξουσίας δέχονταν θανατηφόρες απειλές καθημερινά, και οι φόνοι αυτών ήταν οι πιο συνηθισμένες εγκληματικές πράξεις.

Malleus_Maleficarum

Το Malleus Maleficarum είναι κοινώς γνωστό με τον τίτλο Η Σφύρα των Μαγισσών, αν και ο λατινικός του τίτλος μεταφράζεται καλύτερα ως Η Σφύρα της Μαγγανείας. Ουσιαστικά αυτό το βιβλίο είναι ο νόμος με τον οποίο δικάζονταν οι μάγισσες κατά την Ιερά Εξέταση, αλλά και όλοι όσοι είχαν ανάμειξη με την τέχνη της μαγείας. Ήταν το εγχειρίδιο των Ιεροεξεταστών το οποίο το συνέταξαν ο καθηγητής θεολογίας Χάινριχ Κράμερ και ο ιεροκήρυκας Γιάκομπ Σπρένγκερ.

Αυτό το εγχειρίδιο παρουσίασε τις μάγισσες ως μία «αναπόφευκτη αναγκαιότητα για την αναπαραγωγή» (στην καλύτερη περίπτωση), αλλά βασικά ικανές για τη σκοτεινότερη διαβολικότητα. Η γυναίκα ήταν συνεργός των δαιμόνων.

Το  Malleus Maleficarum αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τις μαγικές πράξεις των μαγισσών και των συμμάχων τους και το ρόλο του Διαβόλου. Ως θεολογική μελέτη υποστηρίζει εμπεριστατωμένα ότι όλα αυτά γίνονται με την άδεια του Παντογνώστη Θεού. Το δεύτερο εξετάζει λεπτομερειακά τους τρόπους με τους οποίους οι δαίμονες που βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα, καθοδηγούν και επηρεάζουν τις μάγισσες, και προσπαθούν να εισβάλλουν στον κόσμο των ανθρώπων. Επίσης, δίνονται οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αναγνωριστούν, να εκδιωχθούν και να καταπολεμηθούν με επιτυχία. Το τρίτο μέρος αφορά τις δικαστικές λειτουργίες, που είναι πολιτικο-εκκλησιαστικές, και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν για τις δίκες και τις τιμωρία των μαγισσών και γενικά των αιρετικών. Είναι μία πολύ σοβαρή μελέτη όλων των στοιχείων που υπήρχαν μέχρι τότε για τη σκοτεινή τέχνη της μαγείας, και απαρτίζεται από ερωταπαντήσεις επεξηγηματικές όλων των λεπτομερειών της τέχνης των μαγισσών(κάθε τίτλος κεφαλαίου είναι μία ερώτηση). Το παράξενο ήταν ότι, όπως φαίνεται και στο βιβλίο, οι Ιεροεξεταστές γνώριζαν περισσότερα για τη μαγεία απ’ ότι οι μάγισσες. Αποτελεί πραγματικά ανατριχιαστικό ανάγνωσμα, το οποίο στον καιρό του είχε την πρόθεση να διαχωρίσει τις αληθείς από τις ψευδείς περιγραφές της μαγείας, όμως με έναν άκρως σκοταδιστικό χαρακτήρα.

Witch_Burning

Κατά το Malleus Maleficarum, υπάρχουν τρία πράγματα που όταν είναι καλά δεν έχουν μέτρο στην καλοσύνη και όταν είναι κακά δεν έχουν μέτρο στην ακολασία: η Γλώσσα, η Θρησκεία και η Γυναίκα. Υποστηρίζεται η ιδέα ότι οι γυναίκες έχουν αδύναμη μνήμη και σώμα, μαζί με την εγκεφαλικότητα ενός παιδιού, και αυτοί είναι οι λόγοι που οι γυναίκες είναι θύματα της μαγείας. «Από την Ελένη της Τροίας μέχρι την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πολιτικής διαφθοράς κι έτσι ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας της γυναικείας μοχθηρίας…». Το κύριο -και αναπάντητο- ερώτημα που γεννάται στο μυαλό μας είναι «γιατί όλος αυτός ο πανικός για τις γυναίκες που έχουν εξουσία;»

Υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες για την τέχνη της μαγείας μέσα στο Malleus Maleficarum, που δίνεται η εντύπωση ότι κάποιος θα μπορούσε να μάθει τα πάντα για την τέχνη αυτή διαβάζοντας μόνο το βιβλίο αυτό· ένα βιβλίο που γράφτηκε για να την καταπολεμήσει…

Για τον ΕΟΕ

Νάνσυ Γρηγοράκη Θεολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.