Διασχίζοντας κανείς το Σαντάνσκι, βρίσκεται περικυκλωμένος από  πανέμορφους και τεράστιους λόφους από άμμο. Στο δρόμο για το Μελένικο, συναντάμε μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από δάση ενώ διάσπαρτα βρίσκονται μνημεία από τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν η Θρακική φυλή των Μαίδων, στην οποία ανήκε ο περίφημος επαναστάτης Σπάρτακος. Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή των Μακεδόνων (Φίλιππος Β’) και των Ρωμαίων, που άφησαν στην πόλη ένα από τα αξιοθέατά της, την Αρχαία Ρωμαϊκή γέφυρα, που διατηρείται ακόμη.

«Αμμώδης πυραμίδες στο Μέλνικ»
«Αμμώδης πυραμίδες στο Μέλνικ»
«Αμμώδης πυραμίδες στο Μέλνικ»
«Αμμώδης πυραμίδες στο Μέλνικ»
«Μνημείο που συναντά κανείς καθοδόν για το κέντρο του Μέλνικ»
«Μνημείο που συναντά κανείς καθοδόν για το κέντρο του Μέλνικ»

Περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, και στην διοικητική περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, περιμένει το σημερινό Μέλνικ (πρώην Μελένικο), το οποίο οφείλει το όνομά του στους Σλάβους, που ήρθαν αργότερα σε αυτά τα μέρη μετά τους Βυζαντινούς. Το Μέλνικ καταλήφθηκε από τον Αυτοκρατορικό Ρωσικό Στρατό κατά το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 – 1878, αλλά επιστράφηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878).

DCIM100MEDIA

Είναι η μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας με μόλις 390 κατοίκους ενώ αποτελεί το θέμα του διηγήματος του Σοβιετικού συγγραφέα Γιούρι Τριφόνωφ «Η μικρότερη πόλη στη γη». Τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν ήρεμο, γαλήνιο και οικονομικό προορισμό για χειμερινές διακοπές, με τουρίστες να καταφθάνουν από Ελλάδα, Αλβανία, Γερμανία αλλά και άλλες κοντινές χώρες. Κοντά του βρίσκεται χιονοδρομικό κέντρο, το μοναστήρι «Rozhen» αλλά και αρκετά οινοποιία τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να δοκιμάσει ντόπιο κρασί.

«Σε ταβέρνα της περιοχής, οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ένα τρικ. Συνδέοντας με σκοινί ή καλώδια τις σούβλες τους με  μύλους καταφέρνουν να έχουν ρεύμα στην επιχείρησή τους ή να δίνουν αυτή τη θέα στους επισκέπτες»
«Σε ταβέρνα της περιοχής, οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ένα τρικ. Συνδέοντας με σκοινί ή καλώδια τις σούβλες τους με μύλους καταφέρνουν να έχουν ρεύμα στην επιχείρησή τους ή να δίνουν αυτή τη θέα στους επισκέπτες»

 

Ένα από τα ωραιότερα οινοποιία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι το «Villa Melnik Winery». Η βίλα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση σχετικά νέα. Η οικογένεια που ανέλαβε τη παραγωγή σταφυλιών ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την κατασκευή της Βίλας. Το επιβλητικό κτίριο στέκει στη μέση του βουνού προσδίδοντας μια πολυτέλεια που δεν θα ξαναδεί κανείς στην Βουλγαρία. Υπάρχει lobby διακοσμημένο με τα χαρακτηριστικά στοιχεία των σπιτιών της Βουλγαρίας παρέχοντας ζεστασιά και φυσικά τη δυνατότητα να απολαύσει ο επισκέπτης ένα καλό κρασί και κάποιους παραδοσιακούς μεζέδες. Ωστόσο, αποφασίζοντας κάποιος να ανακαλύψει τον υπόγειο χώρο του κτιρίου αισθανθεί ένα ρίγος. Ενώ οι 3 όροφοι που στεγάζουν τα εξειδικευμένα μηχανήματα θυμίζουν εργοστάσιο, ο υπόγειος χώρος είναι σκαμμένος από τους ίδιους και αποτελεί το μέρος όπου διατηρούν τα κρασιά τους σε βαρέλια. Διάδρομοι σε στοές ,θυμίζουν σπηλιά δεν είναι όμως τίποτα άλλο από αμμώδης πετρώματα, εύθραυστα που είναι όμως ο πρωταρχικός και κύριος λόγος που το έδαφος είναι ιδανικό για τη καλλιέργεια σταφυλιού και παραγωγή οίνου.

«Εδώ, στη Βουλγαρία, είναι πολύ δύσκολο γενικά να λάβει κάποιος χρηματοδότηση από το κράτος μιας και είναι πολλοί αυστηροί στους ελέγχους που κάνουν. Χρειάστηκε να έχουμε οι ίδιοι, εξασφαλισμένο ένα μεγάλο ποσό χρημάτων έτσι ώστε η επιχορήγηση λειτούργησε ως ένα μικρό βοήθημα. Είμαστε περήφανοι που όλα έγιναν από εμάς τους ίδιους και ακόμα περισσότερο που τα κρασιά μας βραβεύονται κάθε χρόνο με διακρίσεις.» 

Ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη ξενάγησης

Δεν υπάρχει δίκτυο διανομής των τοπικών κρασιών τους στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, οι ίδιοι όμως ευελπιστούν να υπάρξει αυτή η ευκαιρία μιας και αντικρίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους που καταφθάνουν μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν και αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Μαρία Δεβελόγλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.