Γεννήθηκε στην Δανία το 1805 από πατέρα τσαγκάρη και μητέρα πλύστρα, απόκρυπτε την   χαμηλή κοινωνική του τάξη για χρόνια και ονειρευόταν πως ήταν απόγονος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας ,όπως του έλεγε η γιαγιά του στις ιστορίες που του διηγούνταν όταν ήταν μικρός…ιστορίες που ενέπνευσε και τον ίδιο στην συγγραφή των γνωστών μας παραμυθιών. Ο ισχυρισμός της βέβαια δεν αποδείχτηκε ποτέ, αλλά ο νεαρός Άντερσεν παρηγορούνταν από την ιδέα της βασιλικής καταγωγής.

αρχείο λήψης

Οι αρχικές του βλέψεις ήταν να γίνει ηθοποιός, οι απανωτές του όμως απογοητεύσεις τον έκανα να στραφεί τελικά στον χώρο της  συγγραφής. Τότε ήταν που εκδηλώθηκε η ανάγκη του συγγραφέα να συνεχίσει την μόρφωση του που είχε διακοπεί , έπειτα και από υποδείξεις σημαντικών ανθρώπων του χώρου. Η επιστροφή του αυτή στο σχολείο τον γέμισε άγχος και φόβο μήπως δεν τα καταφέρει και απογοητεύσει τους υποστηρικτές του. Ο ίδιος μάλιστα στην βιογραφία του δήλωσε «Τι θα γίνει με εμένα; Ποια θα είναι η κατάληξή μου; Η δυνατή φαντασία μου θα με οδηγήσει στο άσυλο των τρελών και η οργή μου θα γίνει η αυτοκτονία μου. Πριν, αυτά τα δύο στοιχεία θα με έκαναν μεγάλο συγγραφέα! Ω Θεέ μου!»

Casanova

Αρνούνταν να συνευρεθεί με γυναίκα για την οποία δεν είχε αισθήματα και δυστυχώς όσες κυνηγούσε δεν ανταπέδιδε τον έρωτα του. Το ότι δεν είχε σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει όμως ότι δεν είχε και σεξουαλική επιθυμία. Στο προσωπικό του ημερολόγιο σημείωνε τις ημέρες τις οποίες αυνανιζόταν και μάλιστα όταν η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έβαζε και έναν σταυρό δίπλα στην ημέρα.

Ο μεγάλος παραμυθάς πίστευε στον ανεκπλήρωτο, ρομαντικό έρωτα μέχρι το τέλος της ζωής του.

αρχείο λήψης (1)

Τον Μάρτιο του 1841 επισκέφθηκε και την Ελλάδα. Στο οδοιπορικό του «Το Παζάρι ενός ποιητή», μας μιλά για τις εμπειρίες του από την παραμονή του στην Αθήνα.

Επισκέφθηκε  το Θησείο, το Φάληρο, τον Κολωνό και σχεδόν καθημερινά την Ακρόπολη. Επίσης, τόλμησε να φθάσει στα χωριά των Μεσογείων και στην Πεντέλη, περιοχές που έκρυβαν κινδύνους εξαιτίας των λήσταρχων της εποχής.

Την άνοιξη του 1872 και ενώ τα παραμύθια του τον είχαν κάνει διάσημο στη χώρα του, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις

Αλεξίου Τάνια

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.