kostas-petrou-ipopgr
Ο Κώστας Πέτρου

Ο Κώστας Πέτρου είναι ένας Έλληνας στην καρδιά και στο μυαλό και ας  ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ζωή του, ακριβώς αυτή που πρέπει για να γίνει βιβλίο… Όπως και έγινε…

Τίποτα δεν του χαρίστηκε τόσο απλόχερα, αφού στα 17 του πέρασε από πολύ θλιβερές και επικίνδυνες καταστάσεις. Όμως είχε  την  θέληση να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος, στον εαυτό του και τα κατάφερε περίφημα αφού απέδειξε πως στη ζωή όλα είναι εφικτά αρκεί να το θέλεις πολύ…

Στόχος για εκείνον είναι  να γίνει παγκόσμιας εμβέλειας, η ιστορία του, την οποία ευελπιστεί να κάνει και ταινία κάποια στιγμή.

ΕΟΕ Ίνγκα Αθανασιάδου: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γα το βιβλίο σας;  

Κώστας Πέτρου: Το βιβλίο έγινε εντελώς απροσδόκητα. Μία μέρα «μίλαγα» με μια επιτυχημένη αμερικανιδα συγγραφέα στο Linkedin (ιντερνετικό επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο) και μου ζήτησε να επικοινωνήσουμε μέσω Skype. Στο τέλος λέγοντάς της την ιστορία μου έκλαιγε και μου είπε «Εγώ υποσχέθηκα ότι θα κάνω μόνο βιβλία για τον εαυτό μου, αλλά αυτή η ιστορία είναι τόσο ισχυρή που θέλω να γράψω το βιβλίο για σας». Έτσι, το βιβλίο θα είναι για τη ζωή μου και το πώς ήμουν άστεγος, χωρίς τροφή, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς ελπίδα και πώς θα αλλάξει η ζωή μου από το να είμαι  άστεγος, να γίνω το νούμερο ένα πρόσωπο  για την εταιρεία που εργαζόμουν. Το εκπληκτικό όραμα που είχα επίσης, είναι το βιβλίο, που μου  άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Αυτό το βιβλίο θα είναι μια αυτοβοήθεια, ενα βιογραφικό βιβλίο που έχει πολύτιμα διδάγματα για τους ανθρώπους ωστέ να αλλάξουν τη ζωή τους. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα ή που παλεύουν στη ζωή τους, ή σε αυτούς που είναι ήδη επιτυχημένοι και θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους περαιτέρω.

Το βιβλίο θα έχει τίτλο REMEMBER ME, και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο στην Μεγάλη Βρετανία

ΕΟΕ Ι.Α: Τι είναι αυτό που σε ώθησε στην συγγραφή του βιβλίου; 

Κ.Π: Η προθέσεις μου για αυτό το βιβλίο είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους. Δεν με νοιάζει για την αφήγηση της ιστορίας μου και αυτό το βιβλίο δεν είναι για τον εαυτό μου. Το βιβλίο αυτό είναι για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω που χρειάζονται έμπνευση. Οι άνθρωποι που θέλουν μαθήματα  ζωής και  επιτυχίας, οι άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους που μπορεί να αγωνίζονται στη ζωή. Θέλω  ο Ελληνικός λαός, ιδίως αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται τώρα με την οικονομική κρίση, οι οποίοι αγωνίζονται για να ζήσουν, θέλω να διαβάσουνν  αυτό το βιβλίο και να συνειδητοποιήσουν ότι ήμουν ένας άστεγος που δεν είχα απολύτως τίποτα στη ζωή μου.

Έτσι, η έμπνευση μου ήταν να γράψω αυτό το βιβλίο, ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν  την ζωή τους και να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να επιτύχουν οτιδήποτε, αν είναι όμως πολύ αποφασισμένοι.

ΕΟΕ Ι.Α: Ποιά απ’όλα αυτά τα βιώματα σου έχει στοιχίσει περισσότερο;

Κ.Π: Νομίζω ότι υπάρχουν μερικά πράγματα, το ένα ήταν όταν προσπάθησαν να με  μαχαιρόσουν και και να με σκοτώσουν, αλλά ήμουν σε θέση ώστε μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Κάτι άλλο ήταν όταν περπατούσα μέσα σ’ενα εγκαταλελειμμένο κτίριο αφου  ζούσα εκεί, και ήταν τόσο δυνατή η βροντή και αστραπή, που άρχισα να περπατάω πολύ γρήγορα και τότε πρόσεξα έναν άνθρωπο με ένα φαλακρό κεφάλι να περπατάει  προς το μέρος μου σαν ένας δαιμονισμένος άνθρωπος, ήταν ναρκωμανής και ο ίδιος δεν είχε ρούχα, φορούσε μόνο ένα παντελόνι και τίποτα άλλο. Όταν έφτασε κοντά μου, τα μάτια του ήταν κόκκινα και είχε κάτι πολύ  κακό στα μάτια του, γρυλίζε σαν θηρίο και μου είπε: «θα σου κόψω το κεφάλι  και θα το ρίξω στο κανάλι» τότε εγώ τον άρπαξα με μια  λαβή και τον έριξα επάνω  στον τοίχο για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, κοίταξα μέσα στο χέρι του και είχε ένα πολύ μεγάλο μαχαίρι με αίματα. Κοίταξα κάτω στο κανάλι και είδα κάποιον να επιπλέει…, ήταν σαφώς νεκρός. Κράτησα το χέρι του για για να μην με μαχαίρωσει  και τον γρονθοκόπησα τρεις φορές και έπεσε στο πάτωμα. Κλώτσησα το μαχαίρι από το χέρι του και τον κρατούσα κάτω, μετά τρείς άνθρωποι ήρθαν  τρέχοντας από έξω. Μαζεύτηκαν γύρω μου και κάλεσαν την αστυνομία. Ο άνδρας φυσικά  συνελήφθει για τη δολοφονία. Η όλη εμπειρία όμως ήταν σαν ένας εφιάλτης, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό στους ανθρώπους, ο πόνος δεν είναι ο εχθρός. Ο πόνος που πέρασα από τα ψυχολογικά μου, μου έδωσε περισσότερα μαθήματα στη ζωή μου από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής μου. Ο πόνος είναι σαν φίλος μας, διότι είναι έξω από το σώμα μας, πρέπει να λέμε στον εαυτό μας πως πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή.

Να θυμάσαι πως αν συνεχίζεις να κάνεις ότι κάνεις πάντα, θα συνεχίσεις να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

ΕΟΕ Ι.Α: Ζήτησες  ποτέ την βοήθεια κάποιου ειδικού; Και αν ναί πότε;  

Κ.Π: Ήμουν 17 ετών εκείνη την εποχή, δεν σκεφτόμουν να πάρω οποιαδήποτε βοήθεια ήμουν πολύ αθώο παιδί. Η βοήθεια που έλαβα ήταν από τον Θεό. Το πράγματα που έζησα και επέζησα μόνο ο Θεός θα μπορούσε να με βοηθήσει. Βλέπετε το πρόβλημα είναι ότι ήμουν άστεγος, όταν είσαι άστεγος δεν έχεις καμία διεύθυνση και όταν δεν έχεις μία διεύθυνση δεν μπορείς να συμπληρώσεις αίτηση , διότι οι αιτήσεις ζητάνε πάντα τη διεύθυνσή σας. Εκείνη την εποχή, επίσης, δεν πίστευα ότι κάποιος θα μπορούσε να με βοηθήσει, ήμουν πολύ δυστυχισμένος και κάθε μέρα προσευχόμουν απλώς για να επιβιώσω έτσι για μένα δεν υπήρχε άλλη επιλογή από εξειδικευμένη βοήθεια. Ήμουν ο ψυχολόγος του εαυτού μου.

ΕΟΕ Ι.Α: Πώς  κατάφερες να σταθείς στα πόδια σου; Και σε ποία ηλικία;  

Κ.Π: Στην αρχή δεν τα κατάφερνα καθόλου. Δεν είχα τίποτα. Μετά από 6 μήνες που είχα ένα << μέρος >>,άρχισα να γίνομαι  ισχυρότερος διανοητικά. Είχα περάσει τόσες πολλές εμπειρίες μετά από 6 μήνες που η αθωότητά μου δεν υπήρχε πια, ήμουν πολύ πεισματάρης άνθρωπος. Τότε είχα ένα όραμα, ένα όνειρο και αυτό άλλαξε τη ζωή μου. Το όραμα μου ήταν σαν μια παραβολή στη ζωή μου και απ’ αυτό το όραμα που ήρθε η σοφία και ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Το όραμα μου είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία, που θα είναι στο βιβλίο μου. Όταν ξύπνησα από αυτό το όραμα σηκώθηκα και αισθάνθηκα σαν να έφυγε μια πίεση  που στους ώμους μου  ένιωσα πως όλα είναι δυνατά. Από εκείνη την ημέρα στάθηκα στα πόδια μου και έτσι  άλλαξε η ζωή μου. Άρχισα να ψάχνω μικρούς έξυπνους τρόπους για να κερδίσω χρήματα. Όταν απέκτησα ένα μικρό ποσό χρημάτων, αντί να βγω  έξω και να αγοράσω  φορτία τροφίμων ή να αγοράσω ένα κατάλληλο στρώμα για να κοιμηθώ, πήγα και αγόρασα εκπαιδευτικά βιβλία. Διάβαζα αυτά τα βιβλία για ώρες και ώρες κάθε μέρα και μόρφωνα τον εαυτό μου. Αυτά τα βιβλία ήταν βιβλία για τη ζωή και την επιτυχία. Με βοήθησαν να αλλάξω τον τρόπο που σκεφτόμουν. Έτσι, αντί να σκεφτώ σαν ένα θύμα, σαν ένας άστεγος, άρχισα να σκέφτομαι σαν πρωταθλητής, σαν ένα επιτυχημένο πρόσωπο.

ΕΟΕ Ι.Α: Πού ήταν οι γονείς σου, σε όλο αυτόν τον Γολγοθά που πέρασες ως έφηβος;   

Κ.Π: Οι γονείς μου δυσκολεύονταν πολύ με τα οικονομικά προβλήματα και καθημερινά μεγάλωνε η ρήξη μεταξύ εμένα και του πατέρα μου. Ο πατέρας μου στη δεκαετία του 1980 ήταν ένας πυγμάχος πρωταθλητής. Ο μόνος Έλληνας πρωταθλητής πυγμάχος που είχε πάρει πρωτάθλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πατέρας μου ήταν ο ήρωας μου. Έτσι, κάθε μέρα που έβλεπα τον πατέρα μου μέσα στο άγχος και τόσο δυστυχισμένο λόγω των χρημάτων, έτσι από τα νεύρα του φώναζε και σε εμένα. Έτσι μια μέρα αποφάσισα να φύγω από το σπίτι των γονιών μου, δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούν για τη διατροφή μου, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Επίσης, οι γονείς μου συνήθιζαν να μου τηλεφωνούν και να με απογοητεύουν πως μια μέρα θα είμαι ένας ηττημένος, αυτό με πλήγωνε πολύ. Μετά από δύο χρόνια πέρασα από το σπίτι μου και τότε αποφάσισα ότι ήταν η ώρα να φύγω οριστικά. Αυτό ήταν…  είχα γίνει άστεγος. Ήμουν άστεγος αλλά στους γονείς μου έλεγα πως ζούσα με τους φίλους μου. Πράγμα που φυσικά δεν ήταν η αλήθεια. Δεν τους είπα την αλήθεια, γιατί δεν ήθελα να νομίζουν ότι ήταν αυτοί οι δυνατοί και εγώ ένας χαμένος. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. 

ΕΟΕ Ι.Α: Έρχονται ποτέ αυτές οι εικόνες στο μυαλό σου; Ή το έχεις αποβάλει τελείως; 

Κ.Π: Κάθε μέρα αυτές οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου, είναι αδύνατο να ξεχάσεις εντελώς τέτοιες φοβερές εμπειρίες. Είχα μάθει να κάνω συμφωνία με τις σκέψεις μου, τώρα όμως είμαι πολύ ευλογημένος. Έτσι όταν έρχονται αυτές οι σκέψεις στο μυαλό μου, λέω στον εαυτό μου πως εντάξει  έζησα τόσο άσχημα πράγματα αλλά τώρα μπορώ να βοηθήσω κάποιον που περνάει τους ίδιους αγώνες. Γυρίζω πάντα τα αρνητικά σε θετικά. Είδα να προσπαθούν να σκοτώσουν μπροστά στα μάτια μου, έτσι είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω τόσο άσχημες καταστάσεις. Κάποιες νύχτες ξυπνάω με δύσκολη αναπνοή και με τη γροθιά μου σφιγμένη επειδή έχω όλες αυτές τις αναμνήσεις από όταν ήμουν άστεγος. Δεν μπορείς να ξεχάσεις την ιστορία σου, αλλά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει και το μέλλον σου..

ΕΟΕ Ι.Α: Το βιβλίο σου κατά πόσο άλλαξε την ζώη σου;

Κ.Π: Το βιβλίο βασικά δεν είναι για μένα ώστε να αλλάξει την δικιά μου ζωή, το βιβλίο είναι για να αλλάξει την ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων. Θέλω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το βιβλίο μου, να βοηθήσει τους ανθρώπους ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχει σημασία πόσο δύσκολα είναι τα προβλήματα τους αυτή τη στιγμή, αλλά μπορείς να τα ξεπεράσεις  και να έχεις μια καταπληκτική ζωή αν δεν τα παρατάς και συνεχίζεις να μάχεσαι!

ΕΟΕ Ι.Α: Στην έκδοση του βιβλίου σου, συνάντησες δυσκολίες, το απέρριψαν εκδότες, ή όλα κύλισαν εύκολα και ωραία;  

Κ.Π: Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε στης 5 Μαρτίου του 2014, ήταν το τρίτο μεγαλύτερο από άποψη πωλήσεων στον κόσμο, που θα ήθελαν να το δημοσιεύσουν οι εκδοτικοί οίκοι. Έχω μιλήσει στο κανάλι Rik της Κύπρου που έκανε ρεπορτάζ για το βιβλίο μου, έχω μιλήσει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στις εφημερίδες για την ιστορία μου και φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική, αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι να πάρουν αυτό τι βιβλίο οι Έλληνες αναγνώστες μου… μπορεί να ζω στην Αγγλία, αλλά είμαι Έλληνας στην καρδιά. Ξέρω ότι οι Έλληνες αγωνίζονται και χρειάζονται έμπνευση και βοήθεια. Αυτό το βιβλίο είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αυτό το βιβλίο είναι για τους φίλους μου τους Έλληνες. Επίσης με ενδιαφέρει πολύ αυτό το βιβλίο να κυκλοφορήσει και στα Ελληνικα. Οπότε αν κάποιος εκδότης ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.

ΕΟΕ Ι.Α: Kαι τέλος ένα μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις  στους αναγνώστες σου;

Κ.Π: Ναι, έχω ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μου, καταλαβαίνω τον πόνο που περνάνε, καταλαβαίνω τον αγώνα  που αισθάνονται  καθημερινά. Θέλω να ξέρετε ότι ήμουν εκεί, έχω αισθανθεί χαμένος σαν να μην υπάρχει διέξοδος από το πρόβλημα, το καταλαβαίνω. Είδα μια εικόνα μία φορά με τον Ιησού και ο Ιησούς υποτίθεται ότι είπε <<Κανείς δεν είπε ότι θα είναι όλα εύκολα, είπα απλά πρέπει να αξίζει τον κόπο>>. Η ζωή δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Ακόμη και ας είστε ένας πολυεκατομμυριούχος ή ένα φτωχό άτομο. Έτσι θυμηθείτε, αν αγωνίζεστε και θέλετε να κάνετε αλλαγές στις περιστάσεις σας, θα πρέπει πρώτα να αλλάξετε. Θα πρέπει να πείτε στον εαυτό σας, τι μπορώ να κάνω κάθε μέρα και πώς μπορώ να αλλάξω τις καθημερινές ενέργειες μου; Αν δεν έχετε δουλειά, μην κάθεστε γύρω από την καθημερινότητα και διαμαρτύρεστε γι ‘αυτό, βγείτε και χτυπήστε κάθε πόρτα που μπορείτε. Ενδεχομένως να πάρετε μια θέση εργασίας. Για να τελειώσω, θα σας πω μια μικρή ιστορία…, υπήρχε ένας άνθρωπος που ήταν φτωχός εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είχε χρήματα. Έχασε τα πάντα με την οικονομική κρίση. Αυτός ο άνθρωπος είχε μόνο ένα γωνιακό κατάστημα πώλησης εφημερίδων κλπ. αλλά η επιχείρησή του απέτυχε και ο ίδιος ήταν έτοιμος να χάσει την δουλειά του και να πάει σε πτώχευση. Αντί αυτός  ο άνθρωπος να κάθεται στο σπίτι του και να αισθάνεται λύπη για τον εαυτό του και να διαμαρτύρεται για την κατάσταση του, πήγε σε ένα ίντερνετ καφέ και αγόρασε ένα σωρό βιβλία για να μάθει πώς να είναι πετυχημένος, σε μια δύσκολη στιγμή, και τι επιχείρηση να ανοίξει για να πετύχει. Πήγε με την ιδέα ότι ο καθένας αγωνίζεται για να μπορεί να κάνει την ζωή του ευκολότερη στους ανθρώπους, ενώ συγχρόνως μπορεί να βγάλει και καλά χρήματα. Αποφάσισε λοιπόν, να ανοίξει ένα κατάστημα που ό,τι πάρεις έχει 1 ευρώ. Αγόρασε όλα τα προϊόντα από μια αποθήκη χύμα και τα πούλησε για 99 σεντς. Έχει γίνει εκατομμυριούχος μέσα σε 2 έτη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που είχαμε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λοιπόν η άποψη μου είναι πως αυτός ο άνθρωπος δεν ένιωθε στεναχωρημένος  για τον εαυτό του ούτε έκλαιγε καθημερινά για τα προβλήματα του. Δημιούργησε μια λύση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήστε πως ακόμη και αν έχετε χάσει τα πάντα, τότε δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Μείνετε ισχυροί και πολεμήστε μέχρι το τέλος. Και να θυμάστε αυτό. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, έτσι ώστε η κατάστασή σας να μην αλλάξει….

Στιγμές από την ζωή του…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επικοινωνήστε με τον Κώστα Πέτρου στο twitter του (κάντε κλικ στην λεξη twitter) 

Για τον ΕΟΕ

Ίνγκα Αθανασιάδου Δημοσιογράφος

1 σχόλιο

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.