Το αινιγματικό βιβλίο της URANTIA εισάγει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο μυστηρίου, όπου η κοσμολογία, η θεολογία και η ιστορία συναντιούνται με έναν τρόπο που θυμίζει επιστημονική φαντασία. Το βιβλίο URANTIA (στα Αγγλικά προφέρεται «Γιουράντσια») ισχυρίζεται πως αντιπροσωπεύει την Πέμπτη- και πιο ολοκληρωμένη- «Κοσμοϊστορική Αποκάλυψη» προς τους ανθρώπους του πλανήτη Γη (ο οποίος είναι γνωστός στο υπόλοιπο σύμπαν με το όνομα «Urantia»). Άρα το βιβλίο αυτό είναι το «Βιβλίο της Γης». Σύμφωνα με τους εκδότες του «υλοποιήθηκε» κάπου μεταξύ του 1911 και 1929 μέσω ενός ανθρώπου που βρισκόταν σε κατάσταση πραγματικού ύπνου(όχι υπνωτισμού). Αυτό το πρόσωπο ορισμένες φορές αποκαλείται στους κύκλους των αναγνωστών της Urantia «κοιμώμενο-υποκείμενο» και παραμένει ανώνυμο, αν και κατά καιρούς ακούγονται πιθανά ονόματα.  Συγγραφείς του βιβλίου θεωρούνται, σύμφωνα με το ίδιο, κάποιες πνευματικές οντότητες που αναφέρονται στην αρχή κάθε εγγράφου.

20131208224138!The_Urantia_Book_Cover--Urantia_Foundation,_Publisher

Το βιβλίο συγκροτείται από 196 «έγγραφα»-ενότητες που σε σύνολο φτάνουν τις 2.097 σελίδες. Το κάθε «έγγραφο» συλλέχτηκε σταδιακά από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ύστερα από χρόνια συλλογής και μελέτης, το 1955 αποφάσισαν τελικά να τα εκδώσουν. Αυτοί ίδρυσαν το Urantia Foundation (Το Ίδρυμα της Urantia), έναν οργανισμό που σοπό είχε τη διάδοση και την αναλλοίωτη διατήρηση του κειμένου που απαρτίζουν τα « Έγγραφα της Urantia», το οποίο τελικά ονομάστηκε Το Βιβλίο της URANTIA.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από φιλοσοφικές και επιστημονικές έννοιες, μερικές φορές δυσνόητες, καθώς αποδίδονται με νεολογισμούς. Όχι ότι το βιβλίο επιδιώκει να γίνει δυσνόητο, απλώς ασχολείται με θέματα τα οποία συχνά ξεφεύγουν από τα οικεία. Τα επιστημονικά στοιχεία που δίνει είναι αρκετά ακριβή, οπότε ο αναγνώστης δεν πρόκειται να συναντήσει εξόφθαλμες αντιεπιστημονικές αναφορές στο βιβλίο της Urantia.

Αποτελείται από ένα «κοσμολογικό» μέρος (ουσιαστικά τα τρία πρώτα μέρη του βιβλίου), όπου περιγράφεται ούτε λίγο ούτε πολύ το πώς δουλεύει το Σύμπαν και το γιατί, και από το τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου που είναι μία διήγηση, ένα «ευαγγέλιο», της ζωής και της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού.

Η Urantia ξεκινά με έναν διευκρινιστικό πρόλογο σχετικά με μερικές γενικές έννοιες και ορολογίες που χρησιμοποιούνται σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ασάφεια. Τον πρόλογο ακολουθούν τα τέσσερα μέρη του βιβλίου με πρώτο εκείνο που περιγράφει την ουράνια ιεραρχία και τη γεωγραφική και διοικητική διάρθρωση του σύμπαντος. Σ’ αυτό ο Κόσμος περιγράφεται ως ένα σύνολο 7 «υπερσυμπάντων» τα οποία περιστρέφονται γύρω από το Κεντρικό Σύμπαν, όπου βρίσκεται η έδρα του Πατέρα Θεού και ο Παράδεισος. Ένα μέρος του σύμπαντος αναφέρεται ως κατοικημένο από έλλογα, νοήμονα πλάσματα και ζώα, ενώ ένα μέρος παραμένει ακατοίκητο. Τα πλάσματα που το κατοικούν δεν είναι πάντοτε ανθρωπόμορφα. Η κάθε φυλή έχει τη δική της φυσιολογία και το δικό της παρουσιαστικό.

nova_urantia

Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το «τοπικό» – ως προς την Urantia (Γη)- σύμπαν Nevadon (το γαλαξία μας;). Περιγράφονται οι πνευματικές και φυσικές οντότητες που το κατοικούν, ο ρόλος τους, η ιεραρχία και τα καθήκοντά τους. Γίνονται επίσης αναφορές σε ζητήματα όπως αυτό της Ενέργειας, του Νου και της Ύλης. Τέλος, δίνονται εξηγήσεις για την κατάσταση στη Γη-Urantia και το γιατί εμείς εδώ τα αγνοούμε όλα αυτά.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου διηγείται της ιστορία της Urantia, της Γης, από τη διαμόρφωση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση ζωής και νοημοσύνης μέχρι την ιστορία της ανθρωπότητας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι και το μεγαλύτερο καθώς αποτελεί το 1/3 του συνόλου. Αποτελείται από τα έγγραφα που ασχολούνται με τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού για τον οποίο αναφέρει ότι στον Ουρανό είχε το όνομα Μιχαήλ. Ο ερχομός του Μιχαήλ-Χριστού στην Urantia θεωρείται το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του πλανήτη μας. Η περιγραφή της ζωής του γίνεται με πολύ όμορφο τρόπο και είναι απίστευτα λεπτομερής. Δεν έρχεται σε πραγματική αντίθεση με τις διηγήσεις των Ευαγγελίων, παραθέτονται όμως πολλά νέα στοιχεία και περιστατικά κυρίως από τα λεγόμενα «χαμένα»- άγνωστα- χρόνια της ζωής του Ιησού.

Το βιβλίο είναι τεράστιο και τα θέματα του καλύπτουν σχεδόν τα πάντα. Μιλά για τα μυστήρια του χώρου και του χρόνου, για τη βαρύτητα, τις φυσικές δυνάμεις, την αστρονομία, τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας, για άγνωστους πολιτισμούς, για πολιτική, για τον πόλεμο και τη φιλοσοφία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βιβλίο για τους Έλληνες. Κατ’ αρχήν το όνομα του βιβλίου Urantia θυμίζει την ελληνική λέξη «Ουράνια», «Ουρανός». Αν αυτό αποτελεί σύμπτωση είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι το βιβλίο μιλά εκτεταμένα και έντιμα για τους Έλληνες, τον πολιτισμό τους και το ρόλο του Ελληνισμού στην ιστορία. Τονίζει τα δυνατά σημεία της ελληνικής σκέψης και σημειώνει τα αδύνατα.

Για τον ΕΟΕ

Νάνσυ Γρηγοράκη Θεολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.