Η Όσσα είναι βουνό της Θεσσαλίας, το βουνό είναι γνωστό και με το όνομα Κίσσαβος. Τα όρη του εκτείνονται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών και του Πηνειού απέναντι από τον Όλυμπο. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.978 m, η πιο ψηλή κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας ενώ πρόσφατα μετονομάστηκε σε Κώστα Παλαμιώτη.

1-4

Άλλες κορυφές της Όσσας είναι οι Oξιές, οι Tρεις Στάλοι, ο Παλιολιάς, τα Ψηλά Δένδρα, η Βασιλίτσα, η Φωτεινή ή αλλιώς Τεπέ Τσαρδάκι και το Καραμπίκι. Στα υψηλότερα μέρη η Όσσα είναι γυμνή, ξηρή και φτωχή σε πηγές, αντίθετα οι βόρειες, νότιες και ανατολικές πλαγιές της είναι καταπράσινες, με οξιές, έλατα και καστανιές, από όπου προέρχονται τα γνωστά «κάστανα Κισσάβου».

2

Ένα δάσος πυκνό, γεμάτο από κουμαριά, καστανιά, δρυ, οξιά και ελάτη, πιάνει την  Ανατολική κυρίως πλευρά και η έκταση του είναι περίπου 150.000 στρέμματα. Οι πηγές με άφθονο κρύο νερό τρέχουν ασταμάτητα εδώ και  χιλιάδες χρόνια, λούζοντας και ξεδιψώντας, όχι μόνο Θεούς, Νύμφες και Δρυάδες, αλλά και λοτόμους, κυνηγούς και ορειβάτες. Η περιοχή του Κισσάβου είναι πλούσια σε πανίδα.

Στην ανατολική πλευρά του Θεσσαλικού κάμπου απαλά και καλλίγραμμα υψώνεται κωνικός ο ορεινός όγκος του Κισσάβου ή Όσσας. Είναι ένα με το Πήλιο, το Βέρμιο, τον Όλυμπο και το Βίτσι. Η Όσσα από το δυτικό της μέρος βλέπει τον κάμπο της Λάρισας, νότια τον κάμπο της Αγιάς και ανατολικά την θάλασσα όπου καταλήγουν οι πλαγιές της, σχηματίζοντας ορμίσκους. Το βουνό χωρίζεται σε δύο μέρη από μια κοιλάδα, η οποία ονομάζεται στα βόρεια «Μεγάλο Φαράγγι» και στα νότια «Μεγάλο Ρέμα».

3

Η Όσσα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού στη βάση της αποτελείται από κρυσταλλικά πετρώματα, που σκεπάζονται από άλλα στρώματα εκρηξιγενών πετρωμάτων. Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια.

4

Η πλαγιά που αγγίζει τη θάλασσα είναι δασώδης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αλλά και απότομη. Καταλήγει στο ακρωτήριο του Κισσάβου , λεγόμενο και ακρωτήριο Δερματάς. Η Αγιά, το Στόμιο, το Συκούριο, τα Αμπελάκια, η Καρίτσα, η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, το Κόκκινο Νερό, το Ομόλιο και η Σπηλιά είναι κωμοπόλεις και χωριά της Όσσας.

Στην ελληνική λαογραφία, ο Κίσσαβος εμφανίζεται σαν το αντίπαλο δέος του Ολύμπου. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική αλλά όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών. Μέσα σε αυτό το τραγούδι εξυμνείται η κλεφτουριά κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Fauriel ομολογεί ότι αυτό είναι το καλύτερο κλέφτικο τραγούδι της συλλογής του, με τίτλο:

Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος:

Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν,

το ποιό να ρίξει τη βροχή, το ποιό να ρίξει χιόνι…

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.