Ο έρωτας είχε απασχολήσει πολλούς φιλόσοφους και στοχαστές και η απάντηση στην ερώτηση ‘’τι είναι έρωτας;’’ δινόταν από τον καθένα με διαφορετική ερμηνεία και εξήγηση. Για τον Πλάτωνα ο έρωτας είναι μια ηθική εφαρμογή ξεπερνώντας την σαρκική επαφή, είναι μια αγάπη προς το όμορφο.

Στιγμιότυπο 2015-01-22, 1.29.45 μ.μ.

Το σημαντικό για τον Πλάτωνα είναι να κατανοήσουμε ότι η ψυχή και ο έρωτας μπορούν να ταυτιστούν, ή έστω να αποτελέσουν ένα κοινό στοιχείο, η αληθινή αγάπη είναι αυτή που σημαδεύει την ψυχή και οχι το σώμα. Είναι ένα όν, ένας δαίμονας που βρίσκεται ανάμεσα στο θεό και τον άνθρωπο και εκφράζει τον πόθο του για την κατάκτηση του ωραίου, του ωραίου που η ψυχή του ανθρώπου είχε αντικρύσει κάποτε στον κόσμο των Ιδεών, έτσι η ψυχή φυλακισμένη στο σώμα αναγνωρίζει το Ωραίο και στρέφεται προς αυτό, στην επιθυμία της να αντικρίσει και πάλι την αθάνατη Ιδέα.

Στιγμιότυπο 2015-01-22, 1.30.51 μ.μ.

Ο Πλάτωνας περιγράφει στο Συμπόσιο έναν μύθο που ακόμα και στις μέρες μας κάνει πολλούς ανθρώπους να τον πιστεύουν και να ελπίζουν στην αληθινή του υπόσταση. Πρόκειται για τον μύθο της αιώνιας αναζήτησης της αδερφής ψυχής μας, μας λέει λοιπόν οτι οι άνθρωποι αρχικώς ήταν ένα πλάσμα, με 4 πόδια, 4 χέρια και 2 κεφάλια που κοιτούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Το πλάσμα αυτό ανήκε στα 3 φύλα: αρσενικό-αρσενικό (προερχόταν από τον ήλιο), θηλυκό-θηλυκό (γέννημα της σελήνης) και αρσενικό-θηλυκό ή ανδρόγυνον (δημιούργημα της γης). Τα πλάσματα αυτά, αναπαράγονταν με διχοτόμηση του εδάφους (μη γνωρίζοντας σαρκικό έρωτα), και ήταν τόσο πανίσχυρα, που τα έβαλαν ακόμη και με τους θεούς. Τότε ο Δίας από φόβο και φθόνο, τα διχοτόμησε κάθετα, δημιουργώντας τους «ανθρώπους». Έκτοτε ο καθένας ψάχνει να ενωθεί με το άλλο του μισό, και αναλόγως από ποιο είδος ζευγαριού προήλθε, αναζητά άνθρωπο του ιδίου φύλου ή του αντίθετου φύλου. Όταν τα δύο μισά βρεθούν και ενωθούν, δημιουργούν πάλι το αρχικό πλάσμα, πανίσχυρο και κυρίαρχο. Και τίποτε δε μπορεί πλέον να τα χωρίσει, γιατί πολύ απλά έχουν επιστρέψει στο αρχικό τους στάδιο: ‘Ένα.

Στιγμιότυπο 2015-01-22, 1.31.30 μ.μ.

 

Οι αδερφές ψυχές είναι μισά που σε μια προηγούμενη ζωή ήταν μαζί και μέσω της μνήμης της ψυχής μας, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, δεν σταματάμε ποτέ την αναζήτηση της.

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις

Αλεξίου Τάνια

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.