Υπατία η Αλεξανδρινή…

Πολλοί την έχουν γνωρίσει μέσα από την ταινία «Αγορά» που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα από την ζωή της.

Ποια είναι όμως πραγματικά η Υπατία;

Η Υπατία ήταν η κόρη του μαθηματικού και λόγιου Θέωνα.  Μεγαλώνοντας , διδάχτηκε από τον πατέρα της ,τις τέχνες και ανέπτυξε την μόρφωση της. Έφυγε στην Αθήνα ,όπου παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον Ιεροκλή και στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου και της κόρης του Ασκληπιγένειας.

Αν και γεννημένη στην Αλεξάνδρεια πολλοί που υποστηρίζουν ότι ήταν μισή Ελληνίδα και μισή Αιγύπτια διότι ο πατέρας της ο Θέων έχει αναγνωριστεί ως Έλληνας και Αιγύπτιος και  το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αλεξάνδρειας ήταν Έλληνες και Αιγύπτιοι.

Η ίδια θέλησε να συνεχίσει το έργο του πατέρα της Θέων , διδάσκοντας στα παιδιά αστρονομία , φιλοσοφία και μαθηματικά. Η φήμη της εξαπλώθηκε και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενουσ της εποχής ,καθώς και για διάφορους ανθρώπους από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας ,που έσπευσαν για να μαθητεύσουν δίπλα της.

Όσοι την είχαν γνωρίσει δεν την θαύμαζαν μόνο για τις γνώσεις της ,αλλά και για την  ομορφιά  και  τον χαρακτήρα της. Αποτελούσε πρότυπο για όλες τις γυναίκες, διότι ποτέ της δεν ενδιαφέρθηκε για την εξωτερική της εμφάνιση ή για την σαρκική ειδωνή.

Την λάτρευσαν επίσεις , ως άνθρωπο και ως δασκάλα καθώς ποτέ της δεν επέβαλε όρους και κανονισμούς στους μαθητές της . Το μόνο που μοιραζόταν μαζί τους ,ήταν η αγάπη της για τις τέχνες και την μάθηση. Ήθελε με τον δικό της πρόπο να διδάξει  και να μεταλαμπασεύσει τον πνευματικό της κόσμο στους άλλους.

250px-Hypatia_portrait

Το 412-415 ο Θεόφιλος απεβίωσε και στον πατριαρχικό θρόνο τον διαδέχτηκε ο Κύριλλος , ο οποίος ήταν ενάντια σε όσους δεν ήταν χριστιανοί.  Την επόμενη μέρα από την διαδοχή του , άρχισε τους διωγμούς και τις εξωρίες από την πόλη. Οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν ήταν η εβραϊκή κοινότητα της Αλεξάνδρειας, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον Ορέστη ο οποίος ήταν ο αυτοκρατορικός έπαρχος της Αιγύπτου.

Μόλις βγήκαν στο προσκήνιο  οι πρώτες αντιδράσεις του Ορέστη ,ο Κύριλλος διέταξε ορισμένους ακόλουθους του , μοναχούς , να τον δολοφονήσουν. Η απόπειρα τους αυτή όμως, δεν στέφθηκε με επιτυχία , αφού το μόνο που κατάφεραν ήταν να τον τραυματίσουν στο κεφάλι.

Ένας από τους πολλούς φίλους της Υπατίας, υπήρξε και ο Ορέστης ,κάτι που ανησύχησε τον Κύριλλο μετά από την αποτυχία του, ενάντια στην απόπειρα δολοφονίας του έπαρχου. Ο λόγος της ανησυχίας του ήταν για την θέση που είχε ο Ορέστης αλλά και για την θέση που είχε πλέον η ίδια η Υπατία στην πόλη.

Καθώς περνούσε ο καιρός όλο και περισσότεροι μοναχοί ήρθαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου με σκοπό να κατηγορήσουν τον έπαρχο ως ειδωλολάτρη  ότι έκανε θυσίες στους Έλληνες θεούς. Δεν θα ξέφευγε από τον στόχο του ,ούτε η Υπατία ,καθώς και ήταν η σύμμαχος του Ορέστη σε όλη την διάρκεια του αγώνα του ,ενάντια στον Κύριλλο.

Για να την απομακρύνει λοιπόν από τον κόσμο και για μην είναι πλέον στον κέντρο της αγάπης του λαού της Αλεξάνδρειας , την κατηγόρησε ως Ιέρια και ότι ασκούσε Μάυρη Μαγεία. Έτσι κατάφερε να στρέψει να όλη την πόλη εναντίον της και να την «καταδικάσει» σε θάνατο καθώς ο όχλος αμέσως ξεσηκώθηκε και θέλησε να την σκοτώσει.

Η Υπατία τελικά δολοφονήθηκε το 415 από πλήθους χριστιανών οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν υπαίτια για τη μη συμφιλίωση του επάρχου Ορέστη και του Επισκόπου Αλεξανδρείας. Την  έγδυσαν και την έσυραν στην εκκλησία Καισάρειον, και στη κομμάτιασαν το σώμα της με όστρακα. Έπειτα, αφού τριγύρισαν με το διαμελησμένο σώμα της σε ολόκληρη την πόλη, την μετέφεραν έξω από την Αλεξάνδρεια στο Κυνάριον όπου και έκαψαν τα κομμάτια της.

Πολλοί μεταγενέστεροι ιστορικοί την συσχετίζουν με την Αγία Αικατερίνη όντας και οι δύο δυναμικές γυναίκες , με έφεση στις τέχνες και την φιλοσοφία , γεννημένες στην Αλεξάνδρεια και δολοφονημένες κατά παρόμοιο τρόπο για τα πιστεύω τους.

Την μνήμη λοιπόν , αυτής της αξιότιμης γυναίκας  ,Υπατίας, την τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου.

Για τον ΕΟΕ

Μπάκα Σουζάνα Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.