Αν και λένε πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός,και όμως υπάρχει κατι που λάμπει σ έναν υπόνομο..και αυτό το υπόλειμμα που μένει από την επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, περιέχει χρυσό και άλλα μέταλλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, υπολογίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η ιδέα αυτή εξόρυξης μπορεί να φαίνεται απίθανη έως και ακατόρθωτη,σε κάποια χώρα όμως ήδη την εφαρμόζουν και αυτί η χωρά δεν είναι παρά μόνο η Ιαπωνία μέχρι στιγμής .

Στην πόλη Σούβα της επαρχίας Ναγκάνο, η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού επεξεργάζεται λύματα από εργοστάσια παραγωγής συσκευών ακριβείας, τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μετάλλων. Σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν δύο κιλά χρυσού ανακτώνται από κάθε τόνο στάχτης που προκύπτει από την καύση λυματολάσπης. Ακόμα και τα κανονικά ορυχεία χρυσού δεν προσφέρουν τέτοιες ποσότητες.

Η βιομηχανική ζώνη της Σούβα είναι ιδιαίτερη περίπτωση, ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι η απομόνωση μετάλλων από τα λύματα θα μπορούσε να είναι επικερδής και για πολλές άλλες πόλεις -τα αστικά λύματα συχνά αναμειγνύονται με βιομηχανικά λύματα ή ακόμα και με το νερό της βροχής που μεταφέρει μέταλλα του εδάφους.

όπως αναφέρουν οι ερευνητές της  Environmental Science & Technology κάθε τόνος λυματολάσπη περιέχει μέταλλα αξίας 280 δολαρίων,από χρυσό και πλατίνα μέχρι χαλκό και ψευδάργυρο.

Αυτό σημαίνει πως μια πόλη μπορεί να χρυσαφησει  κατά πολλών εκατομμυρίων το χρόνο συγκεκριμένα μπορεί αν δώσει μέταλλο ,ασημί  και χρυσό αξίας αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο

Αυτό βέβαια που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα της ιδέας είναι το κόστος απομόνωσης των μετάλλων, το οποίο θα μπορούσε πρακτικά να είναι υψηλότερο από την αξία τους.

Μέχρι όμως να αναπτυχθούν κατάλληλες τεχνολογίες για την «εξόρυξη» χρυσού από τον υπόνομο, τα λύματα μπορούν να βρουν και άλλες χρήσεις.

Για τον ΕΟΕ

Ίνγκα Αθανασιάδου Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.