Εκ πρώτης όψεως, δεν είναι παρά μία ακόμη από τις πολλές κοιλάδες της Πίνδου, της μεγαλύτερης ελληνικής οροσειράς. Εκείνο που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό είναι ότι πριν από μερικές δεκαετίες αζνακυρήχθηκε ‘Εθνικός Δρυμός Πίνδου’. Όλος ο κόσμος σήμερα, γνωρίζει ότι ο τίτλος αυτός αναφέρεται στην κοιλάδα της Βάλια Κάλντα. Τη Βάλια Κάλντα επισκέπτονται φυσιολάτρες, ορειβάτες, σχολεία και αυτό δίνει ζωή στα γύρω χωριά, με την ανάπτυξη του οικολογικού – φυσιολατρικού τουρισμού.

Η Βάλια Κάλντα είναι μία κοιλάδα της Βόρειας Πίνδου που περιβάλλεται από ψηλές κορυφές σε σχήμα πετάλου. Οι κορυφές αυτές είναι, όπως πιστευέται, το αρχαίο Λύγκος. Για να μπούμε στη Βάλια Κάλντα, πρέπει να διασχίσουμε ένα από τα τρία διάσελα περάσματα που υπάρχουν ανάμεσα στις κορυφές. Το ένα είναι το διάσελο Σταυρός στο βόρειο τμήμα, το άλλο η Σαλατούρα Παπαγιάννη στα ανατολικά και το τρίτο είναι η Σαλατούρα Μηλιάς στα νότια.

βαλια καλντα φωτο

‘Βάλια Κάλντα’ : Ίσως το πιο εξωτικό όνομα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η μετάφρασή της σημαίνει ‘ζεστή κοιλάδα’, γιατί βρίσκεται προφυλαμένη ανάμεσα σε μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους οι οποίοι μαστίζονται από τις καταιγίδες, τις βροχές και τα χιόνια. Η Βάλια Κάλντα έχει υψόμετρο περίπου 1.400 μ. και τυλίγεται από βουνά που υψώνονται 800 μ. ψηλότερα.

Στα προϊστορικά χρόνια φαίνεται ότι η περιοχή της Βάλια Κάλντα και  των γύρω βουνών ήταν άγρια και ακατοίκητη. Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες έφταναν έως εκεί ομάδες τροφοσυλλεκτών κυνηγών για να κυνηγήσουν τα πλούσια θηράματα που υπήρχαν. Σαν παλαιότεροι μόνιμοι κάτοικοι αναφέρονται οι Πελασγοί, γύρω στο 2500 – 2000 π. Χ., και απόγονοι τους θεωρούνται οι μετέπειτα Ηπειρώτες.

βαλια καλντα φωτο2

Τα παλαιότερα χρόνια τα χωριά γύρω από τη Βάλια Κάλντα ήταν πολυάνθωπα. Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και τα πρόβατα τους τα έβοσκαν στα γύρω βουνά. Σήμερα οι κάτοικοι που έχουν απομείνει ζουν από την κτηνοτροφία και την υλοτομία, ενώ σε δύο-τρία από τα χωριά έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ο τουρισμός από ορειβάτες, φυσιολάτρες ή ομάδες που κάνουνκανόε καγιάκ, ειδικά στη Βοβούσα.

Από το 1966 ιδρύθηκε στην περιοχή ο Εθνικός Δρυμός Πινδου, κυρίως για να προστατευτούν τα αιωνόβια μαυρόπευκα και ρόμπολα. Πρόσφατα ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το οποίο συνδέει τους πρώην Εθνικούς Δρυμούς Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και Βίκου – Αώου σε ένα ενιαίο σύνολο.

βαλια καλντα φωτο3

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές καταστροφές με την διάνοιξη δρόμων, το σχεδιασμό και την κατασκευή φραγμάτων και ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Αώο και τους παραποτάμους του. Η Βάλια Κάλντα είναι μία από τις σημαντικότερες σε φυσικό πλούτο περιοχές της Ευρώπης.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.