Το Κέρλινγκ (Curling) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σκοτία λίγο μετά το 1500 σύμφωνα με αρχεία που προέρχονται από τον Paisley Abbey. Την ιστορία έρχονται να επιβεβαιώσουν και δύο πίνακες ζωγραφικής εκείνης της εποχής οι οποίοι παρουσιάζουν το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά και η ανακάλυψη δύο πετρών του Κέρλινγκ, οι οποίες ανακαλύφθηκαν τυχαία στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν αποξηράνθηκε μία λίμνη στη Σκοτία και ήρθαν στο φως οι συγκεκριμένες πέτρες, έχοντας πάνω τους και οι δύο χαραγμένη την ημερομηνία 1951.

Οι ισχυρισμοί θέλουν την ίδρυση του πρώτου αθλητικού συλλόγου Κέρλινγκ να έχει συσταθεί επίσημα φυσικά στη Σκοτία το 1716 και να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο ‘’γήπεδο’’ Κέρλινγκ φαίνεται να ήταν μία λίμνη η οποία είχε τη μορφή χαμηλού φράγματος, δημιουργώντας μία ρηχή πισίνα, ενώ οι πέτρες διαφέρουν αρκετά από της σημερινές πέτρες του Κέρλινγκ καθώς είχαν ακανόνιστη μορφή και οι παίκτες στηριζόταν κυρίως στον παράγοντα τύχη, παρά στην τεχνική, τη στρατηγική και τη δεξιοτεχνία. Η λέξη Κέρλινγκ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1620 στο Πέρθ της Σκοτίας, στον πρόλογο και τους στοίχους ενός ποιήματος του Henry Adamson. Το παιχνίδι ήταν επίσης γνωστό και ως <<το παιχνίδι φλοίσβος>> λόγο του ήχου που έκαναν οι πέτρες ενώ ταξίδευαν πάνω στην επιφάνεια του πάγου. Επίσης η λέξη Κέρλινγκ στη γλώσσα των Σκοτσέζων σημαίνει μπούκλα και περιγράφει την κίνηση της πέτρες καθώς κατευθύνεται προς τον στόχο της.

405786_Curling

 

Σήμερα το παιχνίδι έχει αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και ένα κράτος που σχεδόν το έχει μετονομάσει σε εθνικό τους άθλημα είναι ο Καναδάς, καθώς κατέχει και το αρχαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σωματείο Κέρλινγκ στην Αμερική το οποίο ιδρύθηκε το 1807. Το 1830 ιδρύεται το πρώτο σωματείο Κέρλινγκ στις Η.Π.Α. ενώ πριν το τέλος του 19ου αιώνα, το άθλημα εισάγεται στην Ελβετία και την Σουηδία. Σήμερα το Κέρλινγκ παίζεται σε όλη την Ευρώπη κι έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Κίνα και τη Κορέα. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κέρλινγκ περιορίστηκε σε άνδρες και πραγματοποιήθηκε το 1959 στο Falkirk του Εδιμβούργου με νικήτρια την εθνική ομάδα του Καναδά. Επίσημα το Κέρλινγκ έγινε Ολυμπιακό άθλημα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998, με παρουσία ομάδων, τόσο ανδρών, όσο και γυναικών. Τα χρυσά σκήπτρα του Κέρλινγκ κρατά επάξια ο Καναδάς, ο οποίος έχει κυριαρχήσει έναντι των άλλων εθνικών ομάδων, κατακτώντας με την ομάδα των ανδρών, το χρυσό μετάλλιο στις Ολυμπιάδες του 2006, 2010, 2014 και το ασημένιο στις Ολυμπιάδες του 1998 και του 2002.

Ενώ με την ομάδα των γυναικών έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 1998, 2014, το αργυρό μετάλλιο το 2010 και το χάλκινο μετάλλιο το 2002 και το 2006. Το Κέρλινγκ λοιπόν είναι ένα ομαδικό άθλημα. Παίζεται από δύο ομάδες των τεσσάρων παικτών, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε ένα ορθογώνιο στρώμα πάγου, όπου στην άκρη του βρίσκονται ζωγραφισμένοι δύο ομόκεντροι κύκλοι. Κάθε ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό πετρών και στόχος είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερες πέτρες στο κέντρο των κύκλων.

Για τον ΕΟΕ

Γιώργος Σίββας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.