Το να βρίσκεσαι σε περίοδο αναζήτησης θέσης εργασίας, είτε απασχολείσαι ήδη και ψάχνεις κάτι καλύτερο, είτε όχι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια πρόκληση, την οποία πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε.  Η κατάκτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας, αλλά και η διατήρησή της αποτελεί μια διαδικασία χρονοβόρα που χρειάζεται να είναι καλά οργανωμένη και στοχοθετημένη και απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση του ατόμου. Ενός ατόμου που να γνωρίζει τόσο τον εαυτό του, όσο και το εργασιακό περιβάλλον.

Το μυστικό είναι να διατηρήσετε την αναζήτηση εργασίας όσο το δυνατόν πιο απλή. Ένα από τα δυσκολότερα τμήματα είναι να ξέρετε από που να αρχίσετε. Έτσι, πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για δουλειά θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο. Εάν μέχρι τώρα η αναζήτηση θέσεων εργασίας ήταν αναποτελεσματική, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε την προσέγγιση σας για αυτήν. Σκεφτείτε την αναζήτηση εργασίας σας ως στρατηγική μάρκετινγκ στην οποία το προϊόν είστε εσείς!

Το Μάρκετινγκ στον πυρήνα του έχει το σωστό μήνυμα, στο σωστό κοινό, την κατάλληλη στιγμή. Έτσι, όταν σχεδιάζετε την αναζήτηση εργασίας σας ως ένα σχέδιο μάρκετινγκ, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για την οργάνωση της:

1. Ξέρετε τι θέλετε…

Πριν από κάθε μεγάλη αλλαγή ζωής (και η αλλαγή θέσης εργασίας είναι τέτοια), το κλειδί είναι να ξέρετε τι θέλετε. Επειδή δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε, αν δεν ξέρετε τι θέλετε. Αυτό συμπεριλάβει μια βαθιά κατανόηση των επαγγελματικών σας στόχων και προσωπικών αναγκών. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να τα καταγράψτε και  να τα έχετε πάντα κατά νου. Μην αιτηθείτε για μια δουλειά που δεν θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους ή θα σας αναγκάσει να θυσιάσετε τις προσωπικές σας ανάγκες.

2. Ορίστε το στόχο σας…

Ίσως να εκπλαγείτε όταν αναπτύσσετε το στόχο για τον επόμενο ρόλο σας. Τι θέλετε από την επόμενη δουλειά σας; Ποια είναι η διαδρομή που θέλετε να πάρει η επαγγελματική σας ζωή, και ποιο είναι το επόμενο λογικό βήμα για να φτάσετε εκεί; Μην προσκολλήσετε σε έναν τίτλο ή μια εταιρεία ακόμα, γιατί μπορεί να κατατάξετε τον εαυτό σας σε μια επιχείρηση ή εργασία που δεν ανταποκρίνεται στους βασικούς σας στόχους.

3. Προσδιορίστε τα μοναδικά “selling points” σας…

Έτσι, ξέρετε τι θέλετε από την επόμενη θέση σας και μπορείτε να έχετε έναν τίτλο στο μυαλό σας. Είναι σημαντικό στην αναζήτηση εργασίας να επικεντρωθείτε στο γιατί είστε ο ιδανικός υποψήφιος για μια θέση. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να καθορίσετε και να καταγράψετε τρία έως πέντε μοναδικά σημεία πώλησης σας στον στοχευόμενο ρόλο. Αυτά θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα, πιστευτά και αληθινά. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτά τα τρία πράγματα και να έχετε ιστορίες να τα στηρίξετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε τη συνοδευτική επιστολή σας, καθώς και τις απαντήσεις συνέντευξης, επειδή όντας ένας καλός (και συνοπτικός) αφηγητής σας βοηθά να ξεχωρίσετε κατά τη συνέντευξη.

4. Χτίστε το προσωπικό σας brand…

Τα μοναδικά “selling point” σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας οδηγήσουν στο να έχετε ένα αρκετά ξεκάθαρο προσωπικό brand. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα social media για να ευθυγραμμίσετε τα μοναδικά σημεία πώλησης σας με πιθανούς εργοδότες. Η επανάληψη είναι το κλειδί στο μάρκετινγκ. Εάν έχετε μια συνοδευτική επιστολή που εστιάζει σε τρία μοναδικά σημεία πώλησης σας, το κοινωνικό σας προφίλ θα πρέπει να ενισχύει αυτό το μήνυμα, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης, όλα θα έρχονται στο μυαλό του συνεντευκτή.

5. Ορίστε τους στόχους σας…

Τώρα που ξέρετε τι θέλετε και το προσωπικό σας branding είναι ευθυγραμμισμένο με τα μοναδικά σημεία πώλησης σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα των εταιρειών και τίτλων θέσεων-στόχων. Αυτή η λίστα θα πρέπει να είναι το μέρος όπου μπορείτε να καταγράφετε ανοικτές θέσεις, ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζετε και εργάζονται στην εταιρεία ή άτομα που έχουν παρόμοιους τίτλους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν ιδανική εταιρεία σας δεν έχει το σωστό ρόλο ανοιχτό για εσάς, δεν θα πρέπει απλά να κάνετε μια αίτηση. Αν δείτε ένα ρόλο σε μια εταιρεία που θέλετε να εργαστείτε και δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τους στόχους σας – μην αιτηθείτε. Περιμένετε για το σωστό ρόλο ή εξετάστε άλλες εταιρείες. Οι αιτήσεις σας θα πρέπει να είναι πολύ προσαρμοσμένες στο στόχο σας, τα μοναδικά σημεία πώλησης και το προσωπικό σας brand. Δεν θέλετε να πάρετε την ταμπέλα του «σειριακού αιτούντα».

6. Δικτυωθείτε με τους στόχους σας…

Χρησιμοποιήστε τα social media με σύνεση για να δικτυωθείτε με τις εταιρείες-στόχους και μην στέλνετε ποτέ μαζικές γενικές προσκλήσεις. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το υπάρχον δίκτυό σας για να συνδεθείτε με άτομα με παρόμοιους τίτλους θέσεων εργασίας, ώστε να μπορείτε να μάθετε για τη δουλειά ίσως ακόμη και πριν από την αίτηση. Βεβαιωθείτε ότι καταγράφετε τα άτομα και τις ομάδες με τις οποίες δικτυώνεστε στη λίστα σας.

7. Παρατηρήστε τη φωνή και τον τόνο τους…

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα κοινωνικά κανάλια των εταιρειών-στόχων σας, το Facebook, το Twitter και το LinkedIn. Οι καλύτερες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για τον εντοπισμό ταλέντων. Η ευκαιρία για εσάς εδώ είναι ότι μπορείτε να μάθετε πολλά για το πώς μια εταιρεία μιλά για τον εαυτό της, τους εργαζόμενους αλλά και τους υποψηφίους. Επιπλέον, οι λογαριασμοί αυτοί είναι γεμάτοι συμβουλές για άτομα που αναζητούν εργασία και αυτό θα σας δώσει εικόνα για το τι λειτουργεί και τι όχι στη διαδικασία πρόσληψης τους. Όσα μαθαίνετε για αυτές τις εταιρείες, πρέπει να τα καταγράφετε. Μπορεί να είναι τα μικρά πράγματα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε κατά τη διαδικασία υποβολής συνοδευτικής επιστολής / βιογραφικού.

8. Προσαρμόστε την αίτηση και τη συνοδευτική επιστολή σας…

Εφόσον ακολουθείτε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση με την αναζήτησή εργασίας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σας είναι η διαφήμισή σας σε αυτήν την αναζήτηση εργασίας, όπως στην προσέγγιση της στρατηγικής μάρκετινγκ. Και η συνοδευτική επιστολή και βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι μια καταπληκτική διαφήμιση. Θα πρέπει να δίνουν στον αναγνώστη μια προεπισκόπηση του πως θα είναι εάν δουλεύατε για αυτούς. Διαβάστε το βιογραφικό σας. Μήπως ακούγεται σαν μια διαφήμιση ή σαν βιογραφικό κάποιου άλλου; Αν ισχύει το τελευταίο, ξεκινήστε από την αρχή και να γράψτε την ιστορία της εργασίας σας.

Η αναζήτηση εργασίας είναι πραγματικά μια άσκηση στο μάρκετινγκ. Το προϊόν είναι εσείς και ο πελάτης είναι μελλοντικό εργοδότη σας. Πουλάτε τον εαυτό σας σε ένα νέο οργανισμό. Θα πρέπει να είστε εστιασμένοι στο ακροατήριό σας και σαφείς στο μήνυμά σας.  Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο στόχο και να ακολουθήσετε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Καλή επιτυχία!

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΕΟΕ

Σταματία Στούπα

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.