Ο Μιμάρ Σινάν γεννήθηκε το 1489 στους Αγίους Αναργύρους της Καππαδοκίας ή αλλιώς Καισάρεια  και πέθανε το 1588 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν σημαντικός Οθωμανός αρχιτέκτονας με ελληνική καταγωγή και ήταν μέλος στο σώμα των Γενίτσαρων. Το όνομα του έχει συνδεθεί με σημαντικές καινοτομίες στην κοσμική και θρησκευτική αρχιτεκτονική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γενικότερα του ισλαμικού κόσμου. Χάρη στην μακροβιότητα και το εξαιρετικό ταλέντο του διετέλεσε προϊστάμενος αρχιτεκτόνων των σουλτάνων Σελίμ Α’- τότε ήταν που έλαβε το όνομα Σινάν (λόγχη)- Σουλεϊμάν του Α’, Σελήμ Β’ και Μουράτ Γ’.

Υπάρχει μια θεωρία που αναφέρει ότι ο Σινάν που το χριστιανικό του όνομα ήταν Ιωσήφ, ήταν γιος Ελληνορθόδοξων γονιών, συγκεκριμένα ο πατέρας του υπήρξε λιθοξόος και ξυλουργός και συνήθιζε να παίρνει στην δουλειά του τον γιο του. Έτσι, ο Σινάν επισκεπτόταν και μελετούσε τα σελτζούκικα μνημεία και ανέπτυξε μεγάλη αγάπη για τα κτίσματα αυτά. Όταν εφαρμόστηκε το παιδομάζωμα ο Σινάν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε στο Παλάτι και στον Ιππόδρομο με την καθοδήγηση του Μεγάλου Βεζύρη Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά.

Αργότερα έγινε δεκτός στην Στρατιωτική Σχολή όπου και ξεκίνησε την καριέρα του ως στρατιωτικός, διοικητής του ιππικού και μηχανικός του στρατού. Οι εξαιρετικές του ικανότητες και τεχνικές φάνηκαν στις εκστρατείες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς  αφού με μεγάλη επιτυχία ανέγειρε κάστρα, γέφυρες και στρατιωτικές οχυρώσεις. Η θητεία του στον στρατό του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει γνώση και εμπειρία πάνω σε αρχιτεκτονήματα μνημειακού χαρακτήρα, απ’ όπου εμπνεύστηκε αργότερα τις δικές του κατασκευές. . Το 1538 είναι μια χρονιά σταθμός καθώς αναγορεύτηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας.

Επί 45 χρόνια ο Σινάν σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή σπουδαίων κτισμάτων. Στο σύνολο τους του αποδίδονται 334 έργα στα οποία περιλαμβάνονται 81 δημόσια τεμένη, 50 μικρότερα, 55 σχολεία, 34 ανάκτορα, 33 δημόσια λουτρά, 19 μαυσωλεία, 16 πτωχοκομεία, 7 ιεροδιδασκαλεία, 12 πανδοχεία, νοσοκομεία., γέφυρες, κρήνες, σιντριβάνια, υδραγωγεία, υδραυλικά συστήματα κ.α. Κάποια από αυτά σώζονται μέχρι σήμερα και μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον υψηλό σχεδιασμό τους, την άψογη εκτέλεση τους,  και την πλούσια διακόσμιση με τα χαρακτηριστικά πλακίδια στους τοίχους τους. Ως αριστούργημα του θεωρούσε το Τέμενος Σελιμιγιέ στην Ανδριανούπολη ( 1569 και 1575) όταν το έργο τελείωσε και ο Σινάν ήταν ήδη 80 ετών ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος θόλος  στον κόσμο.

Ως κορυφαία δημιουργία του Σινάν και το ωραιότερο έργο του θεωρείται από πολλούς μελετητές το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στην Κωνσταντινούπολη, που είναι βασισμένο στο σχέδιο της Αγίας Σοφίας και είναι το μεγαλύτερο Τέμενος που χτίστηκε ποτέ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άλλα έργα του είναι το Τέμενος Σεχσαντέ, το Αζάπκαπί Σοκουλλού, το Σύμπλεγμα Κιλίτς Αλή Πασά, το Τέμενος Σοκολού Μεχμέτ Πασά κ.α.

Screen Shot 2015-02-08 at 18.00.13

 

Ο Σινάν «χάρισε», κατά μία έννοια, στην Θεσσαλονίκη το σύμβολο της. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό αυτό είναι μια πραγματικότητα μιας που υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Λευκού Πύργου.

Ο Λευκός Πύργο της Θεσσαλονίκης είναι ένα οχυρωματικό έργο των Οθωμανών, κατασκευασμένος τον 15ο αιώνα μεταξύ 1450-70. Η σημερινή μορφή του Πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως κατάλυμα φρουράς Γενίτσαρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος  και 70 περίμετρο. Η τουρκική επιγραφή του 1535-1536 τον αναφέρει ως Πύργο των Λεόντων, η οποία υπήρχε στην είσοδο του εξωτερικού περίβολου. Από τον 17ο αιώνα αναφερόταν ανεπίσημα ως Φρούριο της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενιτσάρων. Μετά την διάλυση του Τάγματος των Γενιτσάρων το 1826 αποκτά το όνομα Kanli Kule, Πύργος του Αίματος λόγω των σφαγών των Γενιτσάρων, όνομα που θα διατηρηθεί και μετά το 1826 λόγω της λειτουργίας του ως φυλακής μελλοθανάτων και βασανιστηρίων. Το σύγχρονο όνομα του το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος Nathan Guidili τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του το 1891. Μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει ως Kanli Kule , ενώ ο εβραϊκός υιοθετεί το Torre Blanca και οι Τούρκοι ως Beyaz Kule, δηλαδή Λευκός Πύργος.

Στην ιστορία του Πύργου καταγράφονται τα εξής: κατά την τουρκοκρατία έγιναν προσθήκες και τροποποιήσεις στα τείχη της πόλης, στις οποίες εντάσσεται ο Λευκός Πύργος ο οποίος χρονολογείται τον 160 αιώνα. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε, στην θέση παλαιότερου βυζαντινού πύργου, ο οποίος συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης με το θαλάσσιο. Παλαιότερα πιστεύονταν ότι ήταν έργο των Βενετών όμως είναι μια εικασία που έχει απορριφθεί από τους μελετητές. Η άλλη εκδοχή που υπάρχει είναι ότι η κατασκευή του χρονολογείται περίπου το 1450-70 λίγο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους και πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα οθωμανικής οχυρωματικής. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση πως αρχιτέκτονας του Πύργου υπήρξε ο φημισμένος Μιμάρ Σινάν βάση της ομοιότητας του με άλλα αντίστοιχα έργα του.

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΟΕ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.