Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί τι είναι ο εγκέφαλος ή  αλλιώς ο νους και τι παιχνίδια μπορεί να παίξει;

Σε πολλές μελέτες και έρευνες, οι απόψεις εξειδικευμένων επιστημόνων δυίστανται. Η άποψη που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των ερευνητών , μέχρι και σήμερα είναι ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το 7-10% του εγκεφάλου του. Έρχεται όμως ο Dr. Richard Cytowic  να καταρρίψει το μύθο λέγοντας πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το 100%.

Κάτι τέτοιο όμως είναι εφικτό;

Υπήρχαν βέβαια κατά διαστήματα επιστήμονες για τους οποίους λέγεται πως είχαν δείκτη ευφυίας παραπάνω από τον μέσο όρο των περισσότερων ανθρώπων όπως ο William James και ο Albert Einstein.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Περίπου την δεκαετία του 1900 οι επιστήμονες- ψυχολόγοι του Harvard William James Sidis και Boris Sidis παρουσίασαν  την ερευνά τους,  λέγοντας πως ο μέσος άνθρωπος  καταφέρνει να χρησιμοποιεί μόλις το 10% του μυαλού του, κάτι που είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο μέχρι και σήμερα, αν και πιστεύετε πως ο μύθος είναι παρεξήγηση αποτελέσμάτων της  μελέτης για την λειτουργεία των τοπικών νευρώνων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Λέγετε δηλαδή πως όλοι χρησιμοποιούμε το 100% . Αναλυτικά, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε τμήματα αλλά το κάθε τμήμα το χρησιμοποιούμε σε διαφορετικές περιπτώσεις, ανάλογα με την κάθε ικανότητα και τον εκάστωτε σκοπό, δεν γίνεται δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα , αλλά στην καθημερινότητά μας αγγίζουμε το απόλυτο 100% .

Αν υποθέσουμε όμως, πως όντως οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι πολλές, αλλά για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί  παραπάνω απο το 10% ,τι θα γινόταν αν καταφέρναμε να φτάσουμε στο 100%;  Θα μπορούσε κάποιος να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;

Παρ’όλα αυτά ήδη με το ποσοστό αυτό το μυαλό μας είναι ήδη “δυνατό” και πολλές φορές ξεφεύγει σε σκέψεις που γίνονται πράξεις.

Ο εγκέφαλος μας είναι το πιο ισχυρό όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό γιατί μπορεί να παίξει πολλά παιχνίδια που πολλές φορές δύσκολα καταφέρνεις να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.

Πολύ συχνά ακούμε για ανθρώπους που προβήκαν σε απερίσκεπτες πράξεις επειδή “θόλωσε” το μυαλό τους  ή επειδη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήταν ο εαυτός του. Τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση;

Ένα ακόμη από το ερώτημα που πόλλοι έχουν σκεφθεί ή ίσως κάποιοι έχουν αντιμετωπίσει από προσωπικές τους στιγμές είναι η ασθένεια της διχασμένης προσωπικότητας. Τι γίνεται με το μυαλό του ανθρώπου που πάσχει από αυτήν την ασθένεια και τι επιπτώσεις έχει στην ζωή του; Αυτά και πολλά ακόμη ,είναι κάποια από τα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς ανθρώπους.

Πρόσφατα έγινε μία μελέτη που αποδεικνύει πως στον άνθρωπο υπάρχει ένα τμήμα εγκεφάλου, το λεγόμενο amygdala το οποιό είναι σε εγρήγορση και μας κάνει να βλέπουμε πράγματα τα οποιά δεν είναι αληθινά. Αρκεί να του δώσεις το έναυσμα να ξεκινήσει και αμέσως να σε κάνει να πιστεύεις διάφορα, όπως σκιές που δεν υπάρχουν . Επίσης προκαλεί τον έντονο φόβο στον άνθρωπο, που καταλήγει πάντα να έχει παραισθήσεις. Βάση της μελέτης αυτής , είπανε πως τα θρίλερ βοηθάνε αρνητικά για τον άνθρωπο, γιατί τότε είναι ουσιαστικά που  ξυπνάνε το νεύρο και ξεκινάνε έναν κύκλο δοκιμασιών παραίσθησης. Για την ακρίβεια ζήτησαν από κάποιον να τους βοηθήσει στην έρευνα τους. Έτσι λοιπόν του ζήτησαν να καθίσει σε μία καρέκλα και ουσιαστικά ξυπνούσαν το νεύρο με ηλεκροσόκ. Κάθε φορά λοιπόν, που γινόταν το ηλεκτροσόκ στο νεύρο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος τρόμαζε και μιλούσε μόνος του και φώναζε λέγοντας πως έβλεπε μια αόρατη για τους υπολοίπους παρουσία.

Άρα πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε το μυαλό μας; Μπορεί να μας προδώσει ή να μας τρελάνει;

Τα τελευταία χρόνια έχει διαδωθεί έντονα στην χώρα μας η άσκηση της Yoga και του Διαλογισμού.Εδώ έρχεται να επιβεβαιώθει ,πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται όντως σε τμήματα, που μπορεί όμως κάποιος να τα ξεκλειδώσει μέσα από αυτές τις ασκήσεις και να μάθει τον απόλυτο έλεγχο του μυαλού του δηλαδή του Εγώ του.

Είναι καλό λοιπόν ο κάθε ένας να γνωρίζει τις αντοχές και τα όρια του μυαλού του, να εμπιστέυεται το ΕΓΩ του μυαλού του και την δύναμη που παρέχει ,αλλά πάντα να είναι προσεκτικός γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ή πόσο μπορεί να μας παίξει το μυαλό και να μας μπερδέψει.

Για τον ΕΟΕ

Μπάκα Σουζάνα Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.