Μία φυλλόσχημη λωρίδα γης, μήκους μόλις 1.600 μ., πλάτους 560 μ. και ύψους 194 μ., ορίζει το βράχο της Μονεμβασιάς που δύσκολα διακρίνεται στους χάρτες, καθώς αντικρίζει το Μυρτώο Πέλαγος και το ανοιχτό Αιγαίο, απέχοντας 30 χλμ. βόρεια από το ακρωτήριο του Μαλέα.

Η είσοδος στην πολιτεία της Μονεμβασίας μοιάζει με μεταφορά στο παρελθόν, καθώς θα αφήσετε έξω από τα τείχη πολλά από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής και θα γίνετε μέρος του παραμυθιού που λέγεται Μονεμβασία. Η πολιτεία είναι ένα μείγμα μεσαιωνικής, βυζαντινής και βενετσιάνικης καστροπολιτείας σκαρφαλωμένης σε βράχο. Με λείψανα περίπου σαράντα βυζαντινών εκκλησιών, ένα τζάμι, αρχοντικά και τα τείχη τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Η πολιτεία κατοικείται από περίπου 1.300 κατοίκους.

monemvasia

Μονεμβασιά, Μονεμβάσια, Μπουλουμπασία, Μονομπασιά. Αυτές είναι οι ονομασίες που συνοδεύουν την Μονεμβασία ανά τους αιώνες. Πήρε το όνομά της από την ‘Μόνη Εμβασία’, τη μοναδική δηλαδή είσοδο που τη ένωνε με τον έξω κόσμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, η ευρύτερη περιοχή κατοικείτο από τη Νεολιθική εποχή εδώ και τουλάχιστον 8000 χρόνια. Στα ίδια αυτά χώματα άνθησαν πρωτοελλαδικοί πολιτισμοί της εποχής του Χαλκού, βαθύτατα επηρεασμένοι από τον μυκηναϊκό αλλά και τον μινωικό πολιτισμό των ποντοπόρων Κρητών.

Ο μεγαλοπρεπής βράχος – νησί, τον οποίο μπορεί κάποιος να θαυμάσει από αρκετή απόσταση πολύ προτού φτάσει στη Μονεμβασιά δημιουργήθηκε πολύ αργότερα από τους προαναφερθέντες πολιτισμούς. Αιτία υπήρξε ένας φοβερός σεισμός το 375 μ.Χ. ο οποίος συγκλόνισε τα νότια παράλια της Πελοποννήσου με καθιζήσεις εδαφών και καταποντισμούς νησιών. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε και η Ελαφόνησος στην αντίθετη πλευρά του Κάβο Μαλιά.

Monemvasia, Peloponnese

Λίγο αργότερα, το 588 μ.Χ., Λάκωνες κυνηγημένοι από εχθρικές επιθέσεις και εισβολές χτίζουν και οχυρώνουν την Πάνω Πόλη ως μία ‘πόρτα’ κοντύτερα στον έξω κόσμο, στα χωράφια και τις πηγές ανεφοδιασμού. Το 746 μ.Χ. ξέσπασε στην Εγγύς Ανατολή μία φοβερή επιδημία πανούκλας και μέσω των εμπορικών πλοίων, πέρασε από Σικελία και Καλαβρία και έφτασε στη Μονεμβασιά.

Περνώντας με το αυτοκίνητο τη Γέφυρα, τον οικισμό που βρίσκεται στην στεριά απέναντι από τη γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο, συναντάμε το βράχο της Μονεμβάσιας. Η προέλευση του ονόματος του οικισμού είναι αυτονόητη. Σε αντίεση με τον οικισμό του κάστρου, αυτός είναι ιδιαίτερα καινούριος, όπως μαρτυρά και ο νεοελληνικός οικιστικός χαρακτήρας του. Όσοι πραγματοποιούν αυτή τη διαδρομή με τα πόδια, διάρκειας 15-20 λεπτών, απολαμβάνουν τη βόλτα τους.

monemvasia3

Στην Κάτω Πόλη, ανεβαίνοντας τον ασφαλτόδρομο μήκους περίπου 1.5 χλμ., στα δεξιά βλέπουμε το ήσυχο και απέραντο πέλαγος και στα αριστερά τον επιβλητικό κάθετο γρανιτένιο βράχο. Στο τέλος του δρόμου, η πύλη που υπάρχει ανοίγει διάπλατα έναν άλλο κόσμο, αιώνες πίσω. Αυτό το μικρό στενό πέρασμα είναι η μόνη δίοδος με τον έξω κόσμο, καθώς και ένα ιδανικό και δροσερό σημείο για να ξεκουραστούν οι ορδές των τουριστών.

monemvasia4

Οι κάτοικοι σε συνδυασμό με την πολιτεία, έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό στο θέμα της εικόνας της περιοχής. Ένας ολόκληρος κόσμος του παρελθόντος, σε μία τόσο μικρή έκταση. Σημαντικό κεφάλαιο για τον σημερινό περιηγητή αλλά και για τη συνολική όμορφη και ατμοσφαιρική εικόνα της Κάτω Πόλης διαδραματίζουν και οι εκκλησίες της που δεσπόζουν κυρίως στο κέντρο του οικισμού. Στη κεντρική πλατεία είναι ο Ελκόμενος Χριστός, στα ανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκονται σε δύο ακόμη σημαντικές εκκλησίες του κάστρου, η Παναγιά η Χρυσαφίτισσα και ο Άγιος Νικόλαος.

Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων

Γλυκερία Παπαδοπούλου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.