Σύμφωνα με μια νέα ερεύνα που έγινε στην Αυστραλία για τα παιδιά λέγετε πως κανείς δεν μπορεί να ξεκολλήσει τους μικρούς μας φίλους από την οθόνη της τηλεόρασης, ας παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε κάθε σπίτι άλλα είδη τεχνολογίας, όπως υπολογιστής και κινητά,  η τηλεόραση είναι αυτή που κερδίζει με διαφορά. Σχετικά με την μελέτη που έγινε, τα κορίτσια είναι αυτά που προτιμάνε  πιο  πολύ την τηλεόραση σε σχέση με τα αγόρια. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους κάνουν λόγο πως οι γονείς πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοι με τα παιδιά και πως το μέγιστο χρόνο που μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση είναι δυο ώρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Στέφεν Χιούτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», μελέτησαν 2.620 παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών από δημοτικά και γυμνάσια. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες ώρες μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούν τις διάφορες συσκευές (τηλεόραση, φορητός υπολογιστής, τάμπλετ, κονσόλα παιχνιδιών, iPod κ.α.), πριν το σχολείο, στη διάρκεια του σχολείου και μετά από αυτό. Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά (ποσοστό 63%) ξεπερνούν τη σύσταση να μην βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη για πάνω από δύο ώρες. Οι παραβάσεις του δίωρου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία: αφορούν το 45% των παιδιών 8 ετών και το 80% των παιδιών 14 έως 15 ετών, πράγμα που δείχνει ότι, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο “κολλάει” στις οθόνες των διαφόρων συσκευών.

Η πιο δημοφιλής οθόνη είναι της τηλεόρασης (90% των παιδιών) και ακολουθούν από απόσταση, αλλά πολύ κοντά μεταξύ τους, ο φορητός υπολογιστής (59%), ο υπολογιστής-ταμπλέτα (58%) και το κινητό τηλέφωνο (57%). Τα αγόρια είναι πιο πιθανό από ό,τι τα κορίτσια να υπερβούν το όριο του δίωρου, όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αλλά τα κορίτσια είναι πιθανότερο σε σχέση με τα αγόρια να περνούν πάνω από δύο ώρες μπροστά από κάποια οθόνη, ασχολούμενες με τα κοινωνικά δίκτυα ή βλέποντας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Συνήθως ως ορόσημο θεωρείται η σύσταση από το 2001 της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες, ενώ αυτά άνω των 2 ετών να μην ξεπερνούν τις δύο ώρες. Οι συστάσεις αυτές είχαν λάβει κυρίως υπόψη την χρήση τηλεοράσεων και κονσολών για βιντεοπαιχνίδια, αλλά όχι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, η παρατεταμένη χρήση οθονών σχετίζεται με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, όπως με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στους εφήβους.

Για τον ΕΟΕ

Ίνγκα Αθανασιάδου Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.