Μία γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί για την δική τους “ηρεμία” ή ακόμη και για να ανακαλύψουν πτυχές του παρελθόντος είναι η υπνοθεραπεία. Είναι μία θεραπεία που γίνεται σε άτομα τα οποιά βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου.

Ο όρος ύπνωση προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νευρο-υπνωτισμός» που εισήγαγε ο Σκωτσέζος χειρουργός Τζέιμς Μπρέιντ (James Braid,1843), ο οποίος σήμαινε «τον ύπνο του νευρικού συστήματος».

Επίσης πολλοί χρησιμοποιούν την μέθοδο της ύπνωσης, για να αλλάξουν συμπεριφορά, αλλαγή στην στάση ζωής τους και κάποιες από τις συνήθειες τις οποίες θέλουν να αποβάλλουν, όπως το υπερβολικό άγχος, η ανησυχία και διαχείριση του πόνου.

Η υπνοθεραπεία έχει αποκτήσει πολλές μορφές, καθώς έχει ενσωματώσει στοιχεία από είδη ψυχολογίας και διαφόρων ψυχολογικών θεραπειών.

Παραδοσιακή Υπνοθεραπεία, που είναι βασικά η χρήση θεραπευτικής χαλάρωσης με αποτέλεσμα κάποιες φορές να καταφέρνει να διεγράψει συνήθειες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την βίαιη συμπεριφορά.

Υπνοανάλυση, το 1895, ο Φρόυντ με τον Μπρόιερ μελετούσαν μία διαφορετική κλινική εργασία πάνω στην υστερία. Υπνώτιζαν τους ανθρώπους, με σκοπό να κάνουν αναδρόμηση στην παιδική τους ηλικία και να αναβιώσουν όλες τις τραυματικές τους εμπειρίες για να καταλήξουν στην εξέλιξη του σήμερα και έτσι να βρουν το λόγο που προκαλούσαν τις διαταραχές στον εκάστωστε άνθρωπο που είχαν στην “καρέκλα”.

Υπνοθεραπεία, κατά τον Erickson. Ο Erickson ήταν ένας από τους υπνωτιστές που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της ύπνωσης τον 20ο αιώνα. Δημιούργησε ένα άλλο είδος υπνοθεραπείας που την αποκαλούσε »Ερικσονιανή υπνοθεραπεία». Χρησιμοποιούσε την ομιλία κατά την διάρκεια της ύπνωσης, τον σχεδιασμό γλωσσικών στοιχείων και θεραπευτικών στρατηγειών. Κάτι που αρκετοί υπνοθεραπευτές, χρησιμοποιούν έως και σήμερα και είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος ύπνωσης, ύπνωση μέσω ομιλίας.

Η χρήση της συγκεκριμένης θεραπείας γίνεται και για πολλούς ακόμη λόγους. Στην διάρκεια του τοκετού εφαρμόζεται η ύπνωση για την μείωση της ταλαιπωρίας, της ανησυχίας της γυναίκας και την καταπολέμηση του πόνου. Στα μέσα του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν την υπνοθεραπεία μέσα στα χειρουργεία, για την ανακούφιση του πόνου και την δυσφορία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ο υπνωτισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά απο τους ιατρούς για να μεταχειριστεί την ασθένεια που ήταν γνωστή στη βικτοριανή εποχή ως υστερία. Η σύγχρονη υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως στον κατευνασμό της ανησυχίας, την υποκλινική κατάθλιψη, και ορισμένες εθιστικές διαταραχές, καθώς επίσης και στην θεραπεία καταστάσεων, όπως η αϋπνία.

Τεχνικές Επαγωγής Υπνοθεραπείας Ηλικιακή Παλινδρόμηση : με την επιστροφή σε ένα πιό πρώιμο στάδιο του εγώ, ο ασθενής μπορεί να επανακτήσει τις ιδιότητες που είχε μιά φορά, αλλά τώρα έχει χάσει. Η ανάμνηση μιάς πρότερης, υγιέστερης κατάστασης, μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση των ασθενών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους.

Αναβίωση: η ανάμνηση προηγούμενων εμπειριών, μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία. Παραδείγματος χάριν, ο υπνωτιστής μπορεί να ρωτήσει, «σας έχει τύχει να βρεθείτε σε υπνωτική έκσταση»; και αυτό να είναι ευκολότερο να αναβιώσει κανείς την προηγούμενη εμπειρία από το να προσπαθήσει την πρόκληση μίας νέας υπνωτικής επαγωγής.

Καθοδηγούμενη Εικονοποίηση : μια μέθοδος κατά την οποία παρέχεται μια νέα χαλαρωτική και ευεργετική εμπειρία.

Θεραπεία Μερών : μια μέθοδος που καινοτόμησε ο Charles Tebbetts στην προσπάθεια του να ταυτοποιησει συγκρουόμενα μέρη της προσωπικότητας που βλάπτουν την ευημερία των πελατών, κατόπιν βοηθά εκείνα τα μέρη να διαπραγματευτούν μέσω του υπνοθεραπευτή για να επιφέρει μία ισσορροπία.

Σύγχυση : μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Milton Erickson κατά την οποία το υποκείμενο είναι πιθανότερο να είναι δεκτικό στην έμμεση υποβολή λόγω μιας αλλοιωμένης κατάστασης συνείδησης.

Επανάληψη : όσο περισσότερο μία ιδέα επαναλαμβάνεται τόσο πιθανότερο είναι αυτή να γίνει αποδεκτή και να ενεργήσει πάνω στον θεραπευόμενο.

Άμεση Υποβολή : που προτείνει άμεσα, «Αισθάνεσαι ασφαλής και σίγουρος για τον εαυτό σου».

Έμμεση Υποβολή : χρησιμοποιώντας τεχνικές αντιπερισπασμού για να επιφέρεις υποσυνείδητες αλλαγές.

Υπνοανάλυση : η ανάκληση εμπειριών των πελατών από το παρελθόν τους, αντιμετωπίζει και αποφορτίζει σχετικές συγκινήσεις, κάτι παρόμοιο με την ψυχανάλυση.

Μεθυπνωτικές Υποβολές : υποβολές που θα πραγματοποιηθούν μετά από το πέρας της υπνωτικής έκστασης. «Όταν εσύ ξυπνήσεις θα αισθάνεσαι αναζωογονημένος και ευτυχής»!

Απεικόνιση : το να φαντάζεται και να απεικονίζει κάποιος μια επιθυμητή έκβαση, φαίνεται να την καθιστά πιο πιθανή να εμφανιστεί πραγματικά.

Αναδρομική Θεραπεία : εναλλακτική υπνοθεραπεία (και όχι μόνον)που αναζητώντας τη ρίζα του προβλήματος βρισκει τους αναδραμώμενους να αναβιώνουν μια προηγούμενη ζωή. Η απλή και μόνον αναβίωση ανακουφίζει απο πολύ έντονα, χρόνια και πιεστικά προβλήματα.

Μία τεχνική που βασίζει την επιτυχία της, στον εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος, του θεραπευόμενου και προυποθέτει την ενεργή συμμετοχή του στην διαδικασία. Στόχος είναι η επίτευξη της ενόρασης μιας ψυχικής διεργασίας που οδηγεί στην κάθαρση.

Η Υπνοθεραπεία υπήρχε από τα πολύ αρχαία χρόνια και χρησιμοποιούνταν σε μυστηριακές τελετές.

Μετέπειτα κάποιοι θέλησαν να μελετήσουν το τι είναι η ψυχοθεραπεία, πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο και πως μπορεί να εξελιχθεί. Για αρκετούς αιώνες οι λόγοι και οι μέθοδοι της υπνοθεραπείας εξελίσσονταν και πολλοί μελετητές ήρθαν σε διαμάχη.

Η άμεση αποτελεσματικότητα της θεραπείας του ύπνου, στις ψυχιατρικές κλινικές και στα ιατρεία προσελκύει συνεχώς κόσμο γιατί όντως έχουν κάποιο πρόβλημα, είτε εξάρτησης, είτε ψυχολογικό και θέλουν να βρουν λύση και άλλοι πηγαίνουν απλά για να δουν τι γινόταν στην προηγούμενη ζωή τους.

Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία ανθρώπων που δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους μεθόδους, καθώς υπάρχουν και αρκετοί που απλά εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των ανθρώπων.

 

Για τον ΕΟΕ

Μπάκα Σουζάνα Δημοσιογράφος

 

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.