Ο Άλιστερ Κρόουλι, ο οποίος έζησε από το 1875 ως το 1947, ήταν πεπεισμένος από παιδί ακόμα ότι ο ίδιος ήταν το Μέγα Θηρίο το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Ο Κρόουλι ήταν πολυμαθής και ασχολήθηκε ενεργά με πολλές δραστηριότητες. Ο κόσμος τον γνώρισε ως ποιητή, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, ορειβάτη, εξερευνητή, σκακιστή, σχεδιαστή, εραστή γυναικών, γιόγκι, μάγο, προφήτη, μαχητή της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλόσοφο και καλλιτέχνη. Σήμερα, ο Κρόουλι είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας έργων αποκρυφισμού του εικοστού αιώνα και ως ο πρώτος Άγγλος που εγκαθίδρυσε θρησκεία, το Θέλημα.

Έκανε τη μαθητεία του στη μαγεία, στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής και μετά συνέχισε φτιάχνοντας ένα δικό του αποκρυφιστικό σύστημα συγχωνεύοντας την τελετουργική μαγεία του Μάγου Αμπραμελίν, με την Goetia, την ταντρική σεξουαλική μαγεία, τον Τεκτονισμό κ.α. Επίσης, ήταν ένας μύστης που μελέτησε και άσκησε την «Ενωχιανή Μαγεία» περισσότερο από κάθε άλλο μάγο της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, το 1909 ο Κρόουλι, πειραματιζόμενος με τους «Ενωχιανούς Αιθέρες» σε μία από τις βόρειες ερήμους της Αιγύπτου, συνάντησε ένα σχεδόν μοιραίο κίνδυνο, που τελικά απέδειξε τη δύναμη που ο ίδιος είχε αποκτήσει μέσα στα χρόνια, ασχολούμενος με την τέχνη της μαγείας.

Το βιβλίο του Νόμου ή Liber Al Vel Legis είναι ένα διάσημο σύγγραμμα, γνωστό ιδιαιτέρως σε όσους ασχολήθηκαν με τον αποκρυφισμό και τον Άλιστερ Κρόουλι, κυρίως διότι μετέφερε ένα σημαντικό μήνυμα στην ανθρωπότητα, μέσα από την παρακάτω φράση που προκαλεί δέος σε πολλούς αποκρυφιστές ακόμη και σήμερα… πόσο μάλλον την εποχή που γράφτηκε αυτό το «ιερό» απαγορευμένο βιβλίο: «Do what thou wilt shall be the whole of the Law»… «Κάνε αυτό που θέλεις, αυτό θα είναι ολόκληρος ο Νόμος». Οι περισσότεροι μελετητές των εσωτερικών σχολών αποφεύγουν το Νόμο του Θελήματος του Κρόουλι, φοβούμενοι πως ενισχύει τον εγωισμό, τον ηδονισμό και γενικότερα γεννά φαινόμενα αναρχίας και Εωσφορισμού.

Ο Κρόουλι ήταν τολμηρός και δεν απέφευγε να το δείχνει, ήξερε πολλά και κατέθετε ό,τι μπορούσε να υποστηρίξει με μία φιλοσοφική βάση.

Στις 8,9 και 10 Απριλίου του 1904 ο Κρόουλι έρχεται σε επαφή με το Φύλακα Άγγελο του, Αϊβάς – το ον που ο μάγος περιέγραφε ως μία «προαιώνιο-φυσική» νοημοσύνη- και του υπαγορεύει το Λόγο του Νέου Αιώνα. Ο Κρόουλι μεταφέρει όλα αυτά που του απάγγειλε η οντότητα αυτή με τη φωνή τριών διαφορετικών θεοτήτων σε ένα σύγγραμμα τριών κεφαλαίων, συνδυασμένης ποίησης και πεζού λόγου, με τον τίτλο Το βιβλίο του Νόμου. Οι θεότητες αυτές ήταν η θεότητα Νουίτ, του Χαντίτ και του Ρα Χουρ Χουίτ και αποτέλεσαν τη «Θεληματική Τριάδα». Ο Νόμος είναι το «Θέλημα», μία λέξη που στο χειρόγραφο ο Κρόουλι γράφει στα Ελληνικά (Thelema, Θέλημα). Ουσιαστικά όμως, ο Νόμος είναι η «Αγάπη υπό τη Θέληση» ( Love is the Law, Love Under Will ).                                               «Κάνε αυτό που θέλεις, αυτός είναι ολόκληρος ο Νόμος»                                                           «Η Αγάπη είναι ο Νόμος, Αγάπη υπό τη Θέληση»                                                                     «Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας είναι ένα αστέρι (every man and woman is a star) που πρέπει να κινηθεί στην αληθινή του τροχιά, όπως αυτή διαγράφεται από τη θέση μας στο σύμπαν…»  Αυτά είναι μερικά λόγια μέσα από το «απαγορευμένο» Βιβλίο του Νόμου (ένα βιβλίο που προτρέπει τον αναγνώστη να το καταστρέψει αμέσως μόλις το διαβάσει), που έχει επηρεάσει αμέτρητους αποκρυφιστές, φιλοσόφους και καλλιτέχνες, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Βιβλίο του Νόμου, ο Αϊβάς ήταν ο ιερέας του Χουρ-Πααρ-Κραατ ή του «Αρποκράτη», δηλαδή του Θεού της Σιωπής και των Μυστικών, μία ακόμη εκδοχή του Ώρου, (ένα μαγικό αρχαίο άγαλμα που μπορεί κάποιος να δει στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και προέρχεται από αρχαίο υπόγειο Σεραπείο της περιοχής) . Αργότερα ο Κρόουλι έλεγε πως ότι από τον Αϊβάς προήλθε ο Λόγος μέσα στη Σιωπή, (φράση που αργότερα έγινε τραγούδι: The Sound of Silence).

Μετά το 1904, αφού είχε ήδη γραφτεί το Βιβλίο του Νόμου, ο Κρόουλι άρχισε να διαβάζει και να βρίσκει κοινές έννοιες μ’ αυτές που είχε καταγράψει στο βιβλίο του με έναν φιλόσοφο που είχε παραλείψει μέχρι τότε, τον Νίτσε. Ο Νίτσε μιλούσε για τη δύναμη της θέλησης ενός «Υπερανθρώπου» που εναρμονίζει τις χαοτικές εσωτερικές μας τάσεις. Η ιδιαίτερη αυτή δύναμη της θέλησης του Νίτσε είχε κάτι κοινό στο νόημα το οποίο μετέφερε με τη Θέληση ( Will, Thelema, Θέλημα), για την οποία είχε γράψει ο Κρόουλι. Ωστόσο, υπήρχαν εμφανείς διαφορές μεταξύ των δύο.

Το Βιβλίο του Νόμου, αν και έχει επηρεάσει πολλούς μελετητές, σβήνει στο παρελθόν κάπως αινιγματικά και δεν έχει αναλυθεί ικανοποιητικά ούτε ακόμη και από τον ίδιο το δημιουργό. Κι ο ίδιος ο Κρόουλι προσπάθησε να εξηγήσει μέσα από τρία διαφορετικά βιβλία και από τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνον τον Απρίλιο, στη μυστηριακή Αίγυπτο, (πολλοί λένε ότι ένα μέρος της υπαγόρευσης του βιβλίου έγινε μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα)… Ο Ναός του Βασιλιά Σολομώντα (1910), Οι εξομολογήσεις (1929), και Η Ισημερία των Θεών (1936), το καθένα έχει και από μία διαφορετικά προσέγγιση στην ιστορία. Ο ίδιος είχε ένα πολύπλοκο μυαλό μέσα σ’ ένα ακόμα πιο πολύπλοκο ψυχισμό, για να μπορεί να εξηγήσει τα πάντα που του είχαν προκύψει μέσα απ’ αυτή την εμπειρία, μ’ ένα συμβατό και απλό λόγο. Άλλωστε συχνά υπενθύμιζε πως κάθε τέτοιου είδους εμπειρία θα πρέπει να προσεγγίζεται από τον ενδιαφερόμενο ως αυτό ακριβώς που είναι και τίποτα παραπάνω: μία μυητική εμπειρία, με ό, τι αυτή περικλείει μέσα στα βάθη του μυστηρίου της και όχι με το ερώτημα αν έχει τα χαρακτηριστικά της αληθοφάνειας.

Το αυθεντικό χειρόγραφο του Βιβλίου του Νόμου παρέμενε χαμένο, από το θάνατο του Άλιστερ Κρόουλι το 1974, μέχρι το 1984 όταν ο βιβλιοπώλης Τομ Γουίτμορ το βρήκε και το δώρισε στο Ο.Τ.Ο (Ordo Templi Orientis). Σήμερα είναι αποθηκευμένο σε χρηματοκιβώτιο στο Τέξας.

Για τον ΕΟΕ

Νάνσυ Γρηγοράκη Θεολόγος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.