Τα δάκρυα του Μίσα, λύγισαν έναν ολόκληρο πλανήτη (Μόσχα 1980)! Οι μασκότ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Από την πρώτη εμφάνισή τους ενσάρκωναν τα παγκόσμια Ολυμπιακά Ιδεώδη και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μασκότ κάθε Ολυμπιάδας αποτελεί πλέον ένα σύμβολο της κάθε διοργάνωσης. Αυτό όμως δεν ίσχυε πάντοτε. Μία μασκότ έκανε την αρχή, το μεγάλο βήμα που άγγιξε της καρδιές ενός ολόκληρου πλανήτη και εδραίωσε το θεσμό της μασκότ σε όλες τις επερχόμενες Ολυμπιάδες. Κι το όνομα αυτού Μίσα. Ήταν η μασκότ της Ολυμπιάδας του 1980 που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Η επιλογή του Μίσα από τους Σοβιετικούς διοργανωτές ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με βάση την ανταπόκριση που είχε σε όλο τον κόσμο. Έτσι από τις επόμενες διοργανώσεις δινόταν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πριν από τους Αγώνες της Μόσχας στην επιλογή, αλλά και στην εμπορευματοποίηση των μασκότ κάθε διοργάνωσης. Σε συμβολικό επίπεδο, πλέον, η μασκότ που επέλεγαν οι εκάστοτε οργανωτές των Αγώνων θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στο νόημα των μηνυμάτων που θα προβάλλονταν ιδίως στις τελετές έναρξης.

Ωστόσο τα κριτήρια επιλογής του Μίσα και η πετυχημένη παρουσία του στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων του 1980 έγιναν αντικείμενα πολλών και διαφορετικών ερμηνειών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, κυρίως πριν από την επίσημη παρουσίασή του στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, που υποστήριξαν πως συμβόλιζε την ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης, παραπέμποντας απευθείας στη δύναμη της «ρωσικής αρκούδας».

Ο χειρισμός όμως της παρουσίας του Μίσα από τη μεριά των διοργανωτών έκανε πολλούς να υποστηρίξουν πως τα ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη) που αποδόθηκαν με την παρουσία του απέβλεπαν όχι μόνο να εκφράσουν τη χαρά για την έναρξη των Αγώνων και τη λύπη για τη λήξη τους, αλλά και την ευγνωμοσύνη προς όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση και την απογοήτευση για την αποχή πολλών άλλων χωρών, όπως και την ανησυχία για το μέλλον των Αγώνων. Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μια μασκότ κέρδισε τις εντυπώσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ταυτιστεί με την ολυμπιακή διοργάνωση της Μόσχας.

Ποιος άραγε δε θυμάται ακόμη και σήμερα το Μίσα, μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, να χορεύει στην τελετή έναρξης και να δακρύζει στην τελετή λήξης, αποχαιρετώντας τους αθλητές μέσω των εικόνων που σχημάτιζαν εκατοντάδες παιδιά στις κερκίδες του σταδίου Lenin με τα χρωματιστά χαρτόνια που κρατούσαν.

Πέρα όμως από τις διάφορες ερμηνείες για την παρουσία του Μίσα, σε πρακτικό επίπεδο, η επιτυχία της σοβιετικής μασκότ αύξησε το ενδιαφέρον των επόμενων ολυμπιακών οργανωτικών επιτροπών για οικονομική ενίσχυση του ταμείου τους μέσω της πώλησης της μασκότ των εκάστοτε διοργανώσεων. Ο Μίσα κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές, παιχνίδια και μπρελόκ, με τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ ήταν και η πρώτη μασκότ που τυπώθηκε σε γραμματόσημο.

Με πληροφορίες από το Ίδρυμα Μείζονου Ελληνιμσού και το Protagon.gr

Για τον ΕΟΕ

Γιώργος Σίββας

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.