Ο Ηράκλειτος πίστευε πως τα πράγματα βρίσκονται σε μια συνεχή ροή και μια ακατάπαυστη μεταβλητότητα, ενώ ο Παρμενίδης πως πέρα από την φαινομενική τους ρευστότητα υπάρχει και κάτι σταθερό που καθιστά εφικτή την γνώση τους. Ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος από την άλλη συγκέρασαν κατά κάποιο τρόπο τις δύο παραπάνω αντιλήψεις πιστεύοντας πως τα φυσικά φαινόμενα είναι μεταβλητά και παροδικά υπάρχει όμως ‘’κάτι’’ που δεν αλλάζει και δεν μεταβάλλεται αλλά μένει σταθερά και αιώνιά ίδιο ( τα άτομα).  Αυτό ,λοιπόν, που απασχόλησε τον Πλάτωνα και προσπάθησε να βρει μια απάντηση  είναι εάν πέρα από την φαινομενική ρευστότητα υπάρχει τελικά, όντως κάτι σταθερό.

Screen Shot 2015-03-11 at 18.36.31

Έτσι, λοιπόν, ο Πλάτωνας διέκρινε τον κόσμο σε δύο επίπεδα, σε δύο κόσμους, στον κόσμο των αισθητών πραγμάτων ,στον οποίο δεν υπάρχουν πρωταρχικά στοιχεία που δεν διαλύονται ή δεν αλλοιώνονται ποτέ, και στον κόσμο των ιδεών , ο οποίος χαρακτηρίζεται από μονιμότητα και σταθερότητα.

Screen Shot 2015-03-11 at 18.37.20

Πιο αναλυτικά όλα όσα ανήκουν στον κόσμο των αισθήσεων είναι φτιαγμένα από ύλη, ύλη που φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου. Πίστευε πως τα υλικά αντικείμενα μα και τα γεγονότα που αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεων μας είναι ανύπαρκτα και παραπλανούμαστε απλά από τις αισθήσεις μας.

Για παράδειγμα παρατηρώντας ένα τραπέζι από μια οπτική γωνία βλέπουμε πως έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το ότι είναι τετράγωνο, εάν αλλάξουμε όμως οπτική γωνία αμέσως τότε αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του τραπεζιού. Εάν μεταβληθεί ο φωτισμός το τραπέζι αλλάζει χρώμα και εάν κλείσουμε τα μάτια μας και τα πιέσουμε για λίγη ώρα τότε όταν τα ανοίξουμε βλέπουμε δύο τραπέζια . Οι εκάστοτε συνθήκες ,επομένως, μεταβάλλουν το τραπέζι κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε πιο από όλα αυτά τα τραπέζια είναι το πραγματικό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ,που δόθηκε από τον Πλάτωνα είναι ότι κανένα από τα παραπάνω τραπέζια δεν είναι το αληθινό. Όλα αυτά ήταν σκιές και εικόνες ,σκιές και εικόνες των ιδεών που προς στιγμήν σου φαίνονται αληθινά αλλά εάν τις πλησιάσεις διαπιστώνεις πως είναι φαντάσματα, ανύπαρκτες οντότητες.

Screen Shot 2015-03-11 at 18.37.59

Ο Πλάτωνας ,όπως, και οι ορφικοί πίστευαν στην διφυή υπόσταση της ψυχής. Η ψυχή ,λοιπόν, πριν έρθουμε στον επίγειο κόσμο βρέθηκε στους ουράνιους τόπους όπου γνώρισε τις ιδέες. Οι ιδέες αυτές είναι άυλες οντότητες, αναλλοίωτες και αιώνιες σταθερές υπάρξεις. Τα όντως όντα που η ύπαρξη τους δεν μεταβάλλεται ούτε καν επηρεάζεται από τις συνθήκες μέσα στο χώρο και τον χρόνο. Τα αντικείμενα υπάρχουν στον αισθητό κόσμο γιατί στον κόσμο των ιδεών παρίσταται η αντίστοιχη ιδέα τους, εάν δεν παρίσταται η ιδέα τότε το εκάστοτε αντικείμενο δεν υπάρχει καθόλου.

Screen Shot 2015-03-11 at 18.38.58

Ο ισχυρισμός αυτός του Πλάτωνα μπορεί να μας φαντάζει αλλόκοτος ,όμως, οι φιλόσοφοι γοητεύονται από το παράδοξο. Έτσι ο Πλάτωνας πίστευε ότι πίσω από τον κόσμο των αισθήσεων υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα που ονομάζεται κόσμος των ιδεών και σε αυτόν τον κόσμο βρίσκονται τα καλούπια ,οι μορφές, τα πρότυπα όλων των πραγμάτων που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας στη φύση.

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις

Αλεξίου Τάνια

Κάνουμε like στην σελίδα του Εκδοτικού Οίκου Σκέψις στο facebook για περισσότερα τέτοια άρθρα από ΕΔΩ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.