Η ψύχωση, είναι μία, σοβαρή, αλλά θεραπεύσιμη, παθολογική, κατάσταση, που αντανακλά μία διαταραχή στη λειτουργία τού εγκεφάλου. Ένα άτομο, με ψύχωση, μπορεί να χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα, γεγονός που χαρακτηρίζεται από αλλαγές: στον τρόπο σκέψης του, στις πεποιθήσεις του, στις αντιλήψεις του, ή/καί στη συμπεριφορά του. Γιά το άτομο που βιώνει την ψύχωση, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ αποπροσανατολιστική, καί οδυνηρή! Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η ψύχωση, μπορεί να επηρεάσει, αρνητικά, τις ζωές τών ατόμων, αλλά καί τών οικογενειών τους.

Όταν η ψύχωση εμφανίζεται, γιά πρώτη φορά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την αιτία. Η ψύχωση συνδέεται με μία σειρά από παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων: τής σχιζοφρένειας, τής κατάθλιψης, τής διπολικής (μανιοκαταθλιπτικής) διαταραχής, καί: τής χρήσης ουσιών. Επειδή, το πρώτο επεισόδιο τής ψύχωσης, μπορεί να σηματοδοτήσει αρκετές, διαφορετικές μεταξύ τους, διαταραχές, είναι σημαντικό να αναζητηθεί μία, λεπτομερής, ιατρική αξιολόγηση.

Βασικό συστατικό τής θεραπείας, αποτελούν οι χαμηλές δόσεις αντιψυχωσικών, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, καί την υποστήριξη τού ατόμου, καί τής οικογένείας του. Οι θεραπευτικές στρατηγικές, έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να διευκολυνθεί, το άτομο, να διατηρεί την καθημερινότητά του, όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει τεράστια «άλματα», στη θεραπεία τής ψύχωσης, μειώνοντας την ανάγκη γιά νοσηλεία, καί προωθώντας την ταχύτερη, καί πληρέστερη, ανάρρωση.

Τυπικά, η ψύχωση, δεν εξαφανίζεται από μόνη της, αντίθετα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, καί να διαταράξει, σοβαρά, τη ζωή τών ασθενών, καί τών οικογενειών τους.

Στις μέρες μας, η έννοια τής «ψύχωσης», έχει συσχετιστεί, απόλυτα, με την «σχιζοφρένεια». Θεωρούμε, κάποιον, τρελλό, όταν έχει ένα, τέτοιο, βίωμα. Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, πόσο οδυνηρό είναι, γιά τον ασθενή!  Τα συμπτώματα τής ψύχωσης, δεν διαφέρουν, καί πολύ, από αυτά ενός ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να είναι σε μία φάση τής ζωής του, όπου νοιώθει, ψυχολογικά, πεσμένος. Δηλαδή: ο θυμός, τα αισθήματα απελπισίας, οι παραισθήσεις, η αίσθηση απώλειας λογικής, καί: η έντονη τάση αυτοκτονίας, είναι τα, πιό εμφανή, καί γνωστά, συμπτώματα.

Επίσης: «ψύχωσις», θεωρείται καί η επανειλημμένη, καί έντονη, θέληση, κάποιου, γιά κάτι.

Παραδείγματος χάριν, όταν, κάποιος, θέλει, κάθε μέρα, να πίνει, καί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, λέμε πως έχει «ψύχωση με το ποτό». Αντίστοιχα, γιά κάποια που έχει πάθος με τον χορό, καί, όλη της την ζωή, την αφιερώνει εκεί, λέμε το ίδιο. Μόνο που, πολλές φορές, το να είσαι «ψυχωτικός με κάτι», είναι, καί αυτό, που μπορεί να σε οδηγήσει στα όρια τής τρέλλας!

Όταν, μέσα σε μιά οικογένεια, υπάρχει, τέτοιου είδους, περιστατικό ασθενείας, είναι δύσκολη η κατασταση, γιατί, με την πάροδο τού χρόνου, η ασθένεια εξελίσσεται, καί γίνεται επικίνδυνος, ο φορέας, καί γιά τον εαυτό του, αλλά, καί γιά τη γυναίκα, καί τα παιδιά του! Πολλά, είναι τα περιστατικά που, οι ασθενείς, οδηγούνται να σκοτώνουν, ένα-ένα, τα μέλη τής οικογένειάς τους, καί να καταλήγουν στην αυτοκτονία!

Για τον ΕΟΕ

Μπάκα Σουζάνα Δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.