Εμείς, oι Έλληνες, γεννηθήκαμε, καί θα πεθάνουμε, επαναστάτες!

400 χρόνια σκλαβιάς, τότε, από τούς Οθωμανούς ` ένα είδος σκλαβιάς, καί τώρα, από το πολιτικό μας σύστημα!

Ή, μάλλον, όχι: σκλαβιά, από τον ίδιο μας τον εαυτό!

Εμείς, οι ίδιοι, κλεινόμαστε σε «κλουβιά», καί τα «διακοσμούμε» περίτεχνα.

Εθνική, καί θρησκευτική μας, εορτή.

Εορτάζουμε τον «Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου», καί την απελευθέρωσή μας, από τον ζυγό τών Τούρκων.

Aυτή, η ημέρα, σηματοδότησε την ένοπλη εξέγερση τών Ελλήνων, όταν, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, στο μοναστήρι τής «Αγίας Λαύρας», σήκωσε το τιμημένο λάβαρο!

Τον δρόμο πρός την Επανάσταση, ενέπνευσε ο Ρήγας Φερραίος, με τα επαναστατικά του ποιήματα.

Ο αγώνας, κράτησε 8 έτη, καί διεξήχθησαν 1000 μάχες!

Η αρχή, καί το τέλος, τής Επαναστάσεως, δύο αδέρφια, από την «Φιλική Εταιρεία», πρωτεργάτες, καί, αξιοπρεπώς, στεκούμενοι, μέχρι το τέλος, ο αρχηγός: Αλέξανδρος Υψηλάντης, καί: ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Η τελευταία, καί νικηφόρος, μάχη, ήταν στην Πέτρα τής Βοιωτίας, στίς 12 Σεπτεμβρίου, τού 1829.

Το σύνθημα τής Επαναστάσεως τού 1821: «Ελευθερία, ή, Θάνατος!», έγινε το «εθνικό σύνθημα» τής Ελλάδος, καί αναρωτιέμαι, όσην ώρα γράφω, εάν, κάποιοι, από όλους εμάς, το θυμόμαστε!

Όμως, ποιόν ενδιαφέρουν, όλα αυτά; Ποιός ανάτρεξε, πίσω, στήν Ιστορία μας, γιά να δεί τι κάναμε, καί να «αντλήσει δύναμη», από τούς προγόνους μας, γιά να συνεχίσουμε την πορεία μας, ως υπερήφανος λαός; Ίσως, κανείς ` ίσως πολύ λίγοι, που, αν μπορέσουμε να τούς μετρήσουμε, στα δάκτυλα τών χεριών μας, να μπορούν να φέρουν την «Επανάσταση τού 2015», την εξέλιξη, την «κατεδάφιση τού φόβου», στα «μεγάλα κεφάλια», όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται.

Όλα, που ζούμε, καί βιώνουμε, στην «Ελλάδα τού σήμερα», μπορούν να αλλάξουν! Έχουμε το μυαλό, έχουμε καί τη δύναμη, άλλα, κάτι ακόμη, μάς «κρατάει πίσω»! Πρέπει να το βρούμε, καί να το «κλείσουμε», τόσο σφιχτά, που να μην μπορέσει να «ξαναβγάλει φτέρα», καί να «πνίξει» την δικαιοσύνη, που «κρύβουμε» μέσα μας, το ήθος, καί τα ιδανικά μας, τα όνειρά μας, γιά ένα καλύτερο αύριο!

{«Ε, κακομοίρη άνθρωπε! Μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ, βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά, καί στην απιστία! Θεό, έχεις μέσα σου, Θεό, κουβαλάς, καί δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις, μονάχα, την ώρα που πεθαίνεις, μα είναι πολύ αργά! Ας ανασκουμπωθούμε, εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε, μπορεί να μας ακούσουν…»

Νίκος Καζαντζάκης.}

Για τον ΕΟΕ

Εύη Λαζάρου

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.