Η μεγαλύτερη ίσως συγγραφική επιτυχία του Πλάτωνα θεωρείται απο πολλούς ο διάλογος »Πρωταγόρας» που πήρε τον τίτλο του απο τον κύριο συνομιλήτη του Σωκράτη, τον μεγάλο σοφιστή απο την Κέα.Ο διάλογος μας παρουσιάζει την θέση του Πρωταγόρα οτι η αρετή είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί και να μεταδοθεί απο άνθρωπο σε άνθρωπο και παρουσιάζει αυτή την θέση μέσα απο τον περίφημο μύθο της απόκτησης της φωτιάς για το ανθρώπινο γένος από τον Προμηθέα.

Ο μύθος αυτός, λοιπόν, αναφέρεται στο πως οι θεοί αποφάσισαν και έπλασαν τα ζωντανά όντα που κατοικούν τον κόσμο, αναφέροντας μας μάλιστα πως την μοιρασιά αξιών και δεξιοτήτων στα όντα αυτά την ανέθεσαν στον Προμηθέα και στον Επιμηθέα. Όταν έγινε αυτό λοιπόν, ο Επιμηθέας ζητά και πείθει τον Προμηθέα να κάνει μόνος του την μοιρασιά και αυτός να περάσει στο τέλος απλά για να επιθεωρήσει.

prom

Η μοιρασιά είχε ως εξής..στα όντα που έδινε δύναμη δεν έδινε ταχύτητα ενώ το αντίθετο γινόταν με αυτά τα οποία προίκιζε με ταχύτητα, σ’άλλα έδινε οπλισμό, σ’άλλα υπόγεια κατοικία,σ’άλλα πέταγμα,άλλα τα εφοδίαζε με μεγάλο σώμα και η έγνοια του ήταν να προικίσει όλα τα όντα με τέτοια μέσα ούτως ώστε καμία ράτσα να μην εξαφανιστεί απο την γή. Σοφίστηκε τρόπους για να τα προστατέψει απο το κρύο, την ζέστη, για να βρίσκουν την τροφή τους και ακόμα φρόντισε να βρίσκει το καθένα διαφορετική τροφή ,δίνοντας μάλιστα σε μερικά για τροφή την σάρκα άλλων ζώων προνοώντας ,για να μη χαθούν οι ράτσες, τα πρώτα να γεννούν ένα δύο μωρά ενώ τα θύματα τους πολλά.

Ο Επιμηθέας ,λοιπόν, αφού σπατάλησε όλες τις χάρες στα άλογα όντα συνειδητοποίησε οτι δεν είχε φροντίσει για την ράτσα τον ανθρώπων και δεν ήξερε τι να κάνει, τότε έφτασε ο Προμηθέας θέλοντας να επιθεωρήσει και συνειδητοποίησε ότι ο άνθρωπος είναι γυμνός, ξυπόλητος και χωρίς κανένα εφόδιο. Έτσι αποφασίζει να κλέψει την τέχνη του Ηφαίστου και της Αθηνάς μαζί και την φωτιά για να τα χαρίσει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος οφείλει αυτές τις αρετές στην καλοσύνη του Προμηθέα ο οποίος φυσικά δικάστηκε για κλοπή από τους θεούς.

489607734-7

Καθώς λοιπόν οι άνθρωποι πήραν μερίδιο από τις χάρες των θεών έχοντας έτσι κάτι να τους συνδέει μαζί τους πιο εύκολα πίστεψαν σε αυτούς και άρχισαν να χτίζουν ναούς και αγάλματα, κατόπι με την αξιοσύνη τους γρήγορα σχημάτισαν γλώσσα και τεχνίστηκαν τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν.

Την πολιτική τέχνη όμως οι άνθρωποι δεν την είχαν αποκτήσει και όποτε συγκεντρώνονταν αδικούσαν ο ένας τον άλλον με αποτέλεσμα να σκορπίζονται και να αφανίζονται από τα θηρία, γεγονός που ανησύχησε τον Δία αποφασίζοντας να δώσει στο ανθρώπινο γένος τις αρετές της αιδούς και της δικαιοσύνης για να δημιουργήσουν πολιτείες και να μονιάσουν με τους δεσμούς της φιλίας.

Υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Σκέψις

Αλεξίου Τάνια

Κάνουμε like στην σελίδα του Εκδοτικού Οίκου Σκέψις στο facebook για περισσότερα τέτοια άρθρα από ΕΔΩ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.