Όλοι, έχουμε δεί, κάποια στιγμή, στη ζωή μας, όλες, αυτές, τις φωτογραφίες.

Άλλες, «ακουμπούν» την Τέχνη, καί, άλλες, μάς «σοκάρουν», με την σκληρότητά τους!

Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε, την ιστορία, πίσω από, αυτές, τις φωτογραφίες, που, παρ’ όλο που έχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες, από την σύλληψή τους, ο «συμβολισμός» τους, παραμένει «ανεξίτηλος»!

Ασπρόμαυρες, έγχρωμες, βιαστικές, ή, τυχαία «τραβηγμένες», αυτές, είναι οι φωτογραφίες, που έκαναν, όλον τον κόσμο, να «γυρίσει το κεφάλι του», καί να τις προσέξει, δίνοντάς του «τροφή γιά σκέψη»!

1. Η Καταστροφή τού «Hindenburg».

Photo 1. Hindenburg

Ονομάστηκε καί: «Τιτανικός τών Ουρανών». Η καταστροφή τού «ζέπελιν» «Hindenburg», τον Μάιο τού 1937, «σόκαρε» τον πλανήτη, αφού, το γερμανικό αερόπλοιο, εθεωρείτο «ανίκητο»! Το απόγευμα τής 6ης Μαϊου, το «Hindebourg», «τυλίχτηκε» στις φλόγες, λίγο πριν την προσγείωσή του, «σκορπώντας» τον θάνατο, αφού σκοτωθήκαν οι 35, από τούς 97, επιβαίνοντες! Η καταστροφή, μεταδιδόταν «ζωντανά», ωστόσο, η φωτογραφία τού Sam Shere, έχει «μείνει» στην Ιστορία!

2. O άγνωστος «επαναστάτης» τού Tianmamen.

Photo 2. Tianmamen

Η φωτογραφία, στο Tianmamen, «τραβήχτηκε» από τον Stuart Franklin, το 1989, κι’ έγινε «σύμβολο» τής αντίστασης, καί τής ελευθερίας, απέναντι στα, καταπιεστικά, καθεστώτα! Η λήψη, έγινε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου, στο Πεκίνο, όπου, ο Franklin, βρισκόταν γιά να «καλύψει» την επανάσταση, απέναντι στο «κομμουνιστικό καθεστώς». Κι’ επειδή, μιά εικόνα, είναι «ισοδύναμη» με χίλιες λέξεις, ολόκληρες θεωρίες, ακολουθούν την φωτογραφία, μέχρι καί σήμερα, σχετικά με το: «τι απέγινε», ο άντρας τής φωτογραφίας, καί ποιά ήσαν τα κίνητρά του, που τον οδήγησαν σε, αυτήν, την πράξη του!

3. Η σημαία τής Iwo Jima.

photo 3 Iwo Jima

Ο Robert Capa, υπήρξε ο, πιό γνωστός, «φωτογράφος πολέμου», έχοντας καλύψει πέντε, από αυτούς! Μιά, από τις πιό διάσημες, καί, πλέον, ιστορική, φωτογραφία του, ειναι: η «άρση τής σημαίας τών ΗΠΑ, από πεζοναύτες, στο βουνό: Iwo Jima», μετά την ομώνυμη μάχη, το 1945. Θεωρίες αναφέρουν, βέβαια, ότι η φωτογραφία είναι «στημένη», καί δέν «βγήκε» «μέ την πρώτη»!

4. Θάνατος στην Αφρική.

Photo 4

Τον Μάρτιο τού 1993, ο φωτογράφος Kevin Carter, «τράβηξε» την, πιό σημαντική, φωτογραφία τής καριέρας του, η οποία καί «κατέστρεψε» την ζωή του! Ένας γύπας, «παρακολουθεί», ένα παιδάκι, να πεθαίνει από την πείνα! Μόλις, η φωτογραφία, δημοσιεύτηκε, ο φωτογράφος κατηγορήθηκε ότι προτίμησε να «βγάλει» την φωτογραφία, αντί να βοηθήσει το, ετοιμοθάνατο, παιδί! Ο Carter, αυτοκτόνησε, λίγους μήνες, μετά…

5. Το κορίτσι τής napalm.

photo 5.

Το 1972, ο Nick Ut, «έδωσε εικόνα», στον πόλεμο τού Βιετνάμ, όταν, ένα μαχητικό αεροσκάφος τών ΗΠΑ, βομβάρδισε το χωριό: «Trang Bang»! Η 9χρονη Kim Phuc, άρχισε να τρέχει γιά να σωθεί, με, τα ρούχα της, να έχουν καεί! Σήμερα, η Kim Phuc, ζεί στον Καναδά, καί προεδρεύει στο, ομώνυμο, ίδρυμα, που, σκοπό έχει, να βοηθά τα παιδιά τού πολέμου.

6. Το φιλί στην «Times Square».

Photo 6

Το 1945, ο Victor Jorgensen, αποτύπωσε την χαρά, γιά το τέλος τού πολέμου, σε μιά, καί μόνον, κίνηση! Εκείνο, όμως, που κάνει την «ιστορία», τής φωτογραφίας, ξεχωριστή, είναι το γεγονός ότι, οι δυό, αυτοί, άνθρωποι, δεν γνωρίζονταν καθόλου! Πέρυσι, ο «θρυλικός» ναύτης τής φωτογραφίας: Glenn McDuffie, απεβίωσε.

7. Η εκτέλεση στην Σαϊγκόν.

Photo 7

Όταν, η φωτογραφία, δημοσιεύτηκε, ο πλανήτης έμεινε «άφωνος»! Η, «εν ψυχρώ», δολοφονία, ενός αντάρτη, από έναν συνταγματάρχη, το 1968, στο Βιετνάμ, «πάγωσε», στον φακό τού Eddie Adams, ο οποίος, μετά την δημοσιεύσή της, δήλωσε: «Ο συνταγματάρχης, σκότωσε κρατούμενο, εγώ, «σκότωσα» τον συνταγματάρχη, με την φωτογραφική μου μηχανή!». Ο συνταγματάρχης, αυτοκτόνησε, λίγον καιρό, μετά…

Για τον ΕΟΕ

Ευαγγελία Αρβανιτίδου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.