Η μουσική, είναι απαραίτητη στον κόσμο, γιατί τον βοηθά να γίνεται καλύτερος, καί, αναμφίβολα, πιό ευχάριστος!

Ένα από τα, πιό ωραία, είδη μουσικής, στον πλανήτη, είναι η «τζάζ» («jazz»).  Η «τζάζ», είναι, αρκετά, διαδεδομένη, ανά τον κόσμο, καί, παρ’ όλο που δεν υπάρχει, ακριβής, ορισμός της,  δεν είναι, καθόλου, λίγοι, οι λάτρεις, αυτής τής, ξεχωριστής, μουσικής, που σε «ταξιδεύει», με τον δικό της, μοναδικό, τρόπο!

Είναι γνωστό πως, η «τζάζ», αποτελεί «εξέλιξη» τής, λαϊκής, αμερικανικής μουσικής, κατά τον 19ο αιώνα, με αμερικανικές «καταβολές». Μπορεί, κανείς, να μην γνωρίζει, πότε, καί πώς, ακριβώς, δημιουργήθηκε, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι, η πρώτη, ξεχωριστή της, εμφάνιση, έγινε κατά την δεκαετία τού 1920. Βέβαια, είναι δεδομένο πως, οι, πραγματικές, «καταβολές» τής «τζάζ» μουσικής, είναι αφρικανικές. Οι «έγχρωμοι» σκλάβοι, τής Δυτικής Αφρικής, μεταφερόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής (Η.Π.Α.), μετέφεραν, μαζί τους, πέρα από τα ήθη, καί έθιμά τους, καί μουσικά, αφρικανικά, χαρακτηριστικά.

Η «τζάζ», είναι ένα είδος μουσικής που, από την εμφάνισή της, μέχρι σήμερον, δεν έχει σταματήσει να «αναπτύσσεται», να «εξερευνά τον εαυτό της», «μέσα», καί «έξω», από τα δικά της «πλαίσια», καθώς είναι «δημιουργική»! Στόχος της, είναι: η έκφρασις τής «ειδικής σχέσης», μεταξύ τού μουσικού, καί τών πραγμάτων. Δεν θα μπορούσε να πεί, κανείς, πως είναι: «popular» («λαϊκή»), αλλά, σίγουρα, έχει δικούς της ακροατές, που εκτιμούν, καί απολαμβάνουν, τον «ξεχωριστό» ήχο, αυτής τής μουσικής!

Αξίζει να αναφερθεί πως, η διάδοσις τής «τζάζ» μουσικής, στηρίχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην μετανάστευση, καί στις περιοδείες τών «εγχρώμων», καί μη, μουσικών. Επίσης, στην εξάπλωσή της, βοήθησε η ανακάλυψη τού γραμμοφώνου, καί η «εμφάνιση» τού ραδιοφώνου, στις αρχές τής δεκαετίας τού 1920, όταν, η «τζαζ», είχε, πλέον, γίνει, πανεθνικό, αμερικανικό, μουσικό ιδίωμα.

Θα ήταν, όμως, παράλειψη, να μην σημειωθεί πως, καί στην Ελλάδα, ενώ, κατά τίς δεκαετιές: ’60 καί: ’70, η «τζάζ» μουσική, ήταν κάτι το «άγνωστο», ή, μάλλον, το «πρωτάκουστο», τα τελευταία χρόνια, κυρίως, από την δεκαετία τού: ’90, καί με την έναρξη τού 21ου αιώνα, τείνει να γίνει, σχεδόν, «μόδα». Επίσης, με την ανάπτυξη τής «μουσικής παιδείας», στην χώρα μας, παρατηρείται πως, όλο καί περισσότεροι νέοι, δείχνουν το ενδιαφέρον τους, γιά το είδος, αυτό, τής μουσικής.

Η μουσική ήταν, καί είναι, ένας τρόπος «διαφυγής» τού ανθρώπου, από όλα, εκείνα, που τον βασανίζουν. Φυσικά, είναι κάτι που ανήκει, πλέον, στην καθημερινότητά μας, γιατί μάς χαλαρώνει, μάς ταξιδεύει, καί μάς κάνει να νιώθουμε απελευθερωμένοι. Όπως, λοιπόν, είπε, καί ο πιανίστας, καί συνθέτης, τής «τζάζ»: Τελόνιους Μονκ: «Η τζαζ είναι ελευθερία!».

Για τον ΕΟΕ

Μαρία Σαρίδου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.