«Σεβαλιέ», ονομάζονται τα δαχτυλίδια που φοριούνται στο μικρό δάχτυλο τού χεριού, καί έχουν αναδειχθεί, τον τελευταίο καιρό, σε «απόλυτη ένδειξη» στυλ, καί κομψότητας! Πολλές γυναίκες, τα επιλέγουν, γιά την εμφάνισή τους. Από πού προέρχονται, όμως, καί τί συμβολίζουν, τα δαχτυλίδια, αυτά;

Γενικότερα, τα δαχτυλίδια, είναι παράδοση πολλών χιλιετιών, στην ιστορία τών ανθρώπων, καί αποτελούν το, πιό αγαπημένο, καί πολυφορεμένο, κόσμημα, ανδρών, καί γυναικών! Ο μύθος, θέλει, τα δαχτυλίδια, να κάνουν, την εμφάνισή τους, την εποχή τού Προμηθέα! Όπως είναι γνωστό, ο Προμηθέας, έκλεψε, από τούς θεούς, τη φωτιά, καί την σοφία, καί τις δώρισε στούς ανθρώπους. Έτσι, ο Δίας, τον τιμώρησε, δένοντάς τον σ’ έναν βράχο, καί αφήνοντας, έναν αετό, να τρώει, κάθε μέρα, το συκώτι του. Ο Ηρακλής, κάποτε, ελευθέρωσε τον Προμηθέα. Ο Δίας, ευχαριστήθηκε, με αυτήν την εξέλιξη, θέλοντας, όμως, να τηρήσει την τιμωρία του, υποχρέωσε, τον Προμηθέα, να φορά, πάντοτε, έναν κρίκο, από την αλυσίδα που τον κρατούσε δεμένο, ο οποίος, θα έφερε, επάνω, ένα κομμάτι από τον βράχο! Έκτοτε, οι άνθρωποι, φορούν δαχτυλίδια, σε ένδειξη τιμής, καί ευγνομωσύνης, γιά τον άνθρωπο που τούς χάρισε την γνώση, καί την σοφία!

980E37B78E7CCA86EFE9E52BE06581EA

Έκτοτε, εμφανίστηκαν, πολλών ειδών, δαχτυλίδια, όπως: τα «δαχτυλίδια διαδοχής», τα «δαχτυλίδια αρραβώνων», ή, τα «εκκλησιαστικά δαχτυλίδια». Ωστόσο, τα «δαχτυλίδια σεβαλιέ» («chevalier rings»), έχουν την δική τους, ιδιαίτερη, ιστορία. Η λέξις: «σεβαλιέ» («Chevalière»), προέρχεται από την γαλλική λέξη: «cheval», που σημαίνει: «άλογο». Πήραν την ονομασία τους, πιθανόν, διότι τα φορούσαν όσοι κατείχαν τον «βαθμό» τών ιπποτών. Επίσης, όσοι αναδεικνύονταν σε αξιωματούχους τών, μεσαιωνικών, μασονικών «στοών, φορούσαν δαχτυλίδια, στο μικρό τους δάχτυλο. «Σεβαλιέ», φορούσαν, επίσης, καί οι βασιλείς, οι άνδρες ευγενείς, ή, οι γόνοι, πλουσίων οικογενειών. Γενικότερα, αποτελούσε το σύμβολο μιάς τιμητικής διάκρισης, γιά τούς άνδρες, το οποίο φανέρωνε την δύναμη, καί την εξουσία!

Εκείνες τις εποχές, επάνω στο «σεβαλιέ», συνήθως, απεικονιζόταν το οικόσημο, κάθε οικογενείας, ή, το αξίωμα, που αποκτούσε, κάποιος, καί μπορούσε, κανείς, να το χρησιμοποιήσει καί σαν «σφραγίδα», επάνω σε λιωμένο κερί! Τότε, εθεωρείτο «προνόμιο», γιά όποιον τα κατείχε, καθώς είχαν την «ισχύ» ενός, επισήμου, κυβερνητικού, εγγράφου! Τα «σεβαλιέ», κοσμούσαν τα χέρια τών Ευρωπαίων -και όχι μόνον- ηγετών, επί αιώνες!

Σήμερα, άνδρες καί γυναίκες, απ’ όλον τον πλανήτη, φορούν τα δαχτυλίδια «σεβαλιέ», αυτή τη φορά, όχι γιά να φανερώσουν κάποια τιμητική διάκριση, αλλά, κυρίως, γιά να προσδώσουν, στο στυλ τους, μιά, αριστοκρατική, αίσθηση, καθώς έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, σε σύμβολο «αιωνίας κομψότητας»!

Για τον ΕΟΕ

Κατερίνα Τόλια, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.