Στη μέση μιάς από τις, πιό ξηρές, ερήμους τού κόσμου, βρίσκεται μία πόλη, με «ανθισμένους» δρόμους, καί μιά λίμνη, που, φημολογείται ότι, έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η «μαγική», αυτή, πόλη, ονομάζεται: «Χουακατσίνα», καί βρίσκεται στην άγονη έρημο «Ατακάμα», στο Περού. Περιτριγυρισμένη από αμμολόφους, η πόλη, έχει 96 κατοίκους, οι οποίοι ζουν, αποκλειστικά, από την τουριστική εκμετάλλευση τής τοποθεσίας. Η ύπαρξη τής λίμνης, με τα ιαματικά νερά, προσελκύει τουρίστες, από το Περού, καί όλον τον κόσμο, που βρίσκουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα, από την κορυφή ενός αμμολόφου.

Η λίμνη, έχει διάμετρο 200 μέτρα. Γύρω της, υπάρχουν φοίνικες, λίγα ισόγεια, καί διώροφα σπίτια, καί ξενοδοχεία. Οι επισκέπτες, μπορούν να πάρουν το πρωϊνό τους, δίπλα στη λίμνη, καί, στη συνέχεια, να κάνουν την βόλτα τους στην Ίκα!

Εκεί, υπάρχει το μουσείο: «Museo Regional de Ica», με εκθέματα από τούς πολιτισμούς τών Παράκας, καί τών, μετέπειτα: Νάσκα. Μούμιες, σε πολύ καλή κατάσταση, καί, μεγαλοπρεπή υφάσματα, με εντυπωσιακά χρώματα, καί σχέδια, από τούς τάφους. Κεραμικά, με ζωγραφιές από ζώα, πουλιά, καί μυθικά πλάσματα, μουμιοποιημένα κρανία, τρόπαια, συλλεγμένα μετά από μάχη, καί παραμορφωμένα κρανία. Οι Παράκας, έδεναν, καί πίεζαν, το αναπτυσσόμενο κεφάλι, στα βρέφη. Το μακρόστενο, προς τα πίσω, κρανίο, που προέκυπτε, θεωρούνταν όμορφο. Τέλος, πολλά κρανία, με τρύπες από «τρυπανισμό»: μία, πρωτόγονη, χειρουργική τεχνική, γιά να γλιτώσουν, κάποιον, από τα «κακά πνεύματα», που τον είχαν «καταλάβει»! Περιέργως, τα θύματα, μερικές φορές, επιβίωναν τής τεχνικής αυτής, καί, σε ορισμένα κρανία, φαίνονται, επουλωμένες, οι οπές τού «τρυπανισμού»! Η περιοχή τής Ίκα, έχει, επίσης, αρκετούς αμπελώνες, καί, συχνά, γίνονται υπαίθριες εκθέσεις κρασιού.

em-cusco-2-to-leaving-peru-19022010-056

Στη Χουακατσίνα, οι επισκέπτες συναντούν πολύν κόσμο, που έχει έρθει, γιά ημερήσια εκδρομή, από την Ίκα. Οικογένειες, καί πολλά παιδάκια, κάνουν μπάνιο στη λίμνη, βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα, καί πίκ-νίκ κάτω από τούς φοίνικες. Το νερό, είναι αδιαφανές καφφέ, καί αρκετά μολυσμένο, σύμφωνα με τον τουριστικό οδηγό! Οι επιλογές, είναι πολλές: από το να νοικιάσεις «σανίδες» γιά «sandboard», μέχρι να κάνεις ορειβασία, στούς, γύρω, τεραστίους αμμολόφους, έχοντας μαζί, πάντα, μιά φωτογραφική μηχανή. Φτάνοντας στην κορυφή, καί κοιτάζοντας την απεραντοσύνη τής ερήμου, φαντάζει «παράδοξη», η παρουσία τής λίμνης. Κατηφορίζοντας, δίπλα στη λίμνη, μπορείς να γευματίσεις, να πιείς μπύρες, καί άφθονο «πίσκο»! Έτσι, ονομάζουν, οι ντόπιοι, το τσίπουρο.

Η «υδροδότηση» τής λίμνης, γίνεται με αγωγούς, από τα πηγάδια, τα οποία κατασκεύασαν οι κάτοικοι, με την βοήθεια τού κράτους, καθώς, κανένας, δεν επιθυμεί να εξαφανιστεί η πόλη, που αποτελεί μέρος τής πολιτιστικής κληρονομιάς τού Περού.

Η πόλη, διαθέτει παραδοσιακά ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καί μιά βιβλιοθήκη, γιά τούς επισκέπτες, που θέλουν να απολαύσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου.

ΕΟΕ

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.