Όπως συμβαίνει, πολύ συχνά, οι συνήθειες τής αρχαιότητος επιβεβαιώνονται μέχρι καί τελευταίας λεπτομερείας!

Έτσι καί στην περίπτωση τού γάλακτος τής γαϊδούρας που, στην Αρχαία Αίγυπτο, εχρησιμοποιείτο ως συστατικό θεραπευτικών αγωγών καί ιατρικών συνταγών. Καί όχι μόνον!

Η παράδοση θέλει την βασίλισσα Κλεοπάτρα να κάνει μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας καί στις μετακινήσεις της συμπεριλαμβάνονταν, τουλάχιστον 100, από τα γαϊδουράκια της, ώστε να εξασφαλίζεται μόνιμη τροφοδοσία τού πολυτίμου γάλακτος!

Στην Αρχαία Ελλάδα, το γάλα γαϊδούρας περιλαμβανόταν, επίσης, σε θεραπευτικές αγωγές, ενώ, στην Αρχαία Ρώμη, το θεωρούσαν ως ποτό γιά την αριστοκρατία! Από το παρελθόν, οι γυναίκες έτρεφαν ιδιαίτερη συμπάθεια γιά το γάλα γαϊδούρας καί το χρησιμοποιούσαν γιά την περιποίηση τού δέρματος.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, πως, το γαϊδουρόγαλα, αποτελεί, καί σήμερα, τη νέα «θεραπευτική μόδα», που θέλει την παραγωγή γάλακτος από γαϊδούρες να αποτελεί έναν νέο, σχετικά, επιχειρηματικόν τομέα, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα ταπεινά γαϊδουράκια, από «παρίες» τής τεχνολογικής εξέλιξης, στη γεωργία, καί τις μεταφορές, σε «συντελεστές παραγωγής» κορυφαίων διατροφικών καί καλλυντικών προϊόντων! Οι αναφορές γιά τις ευεργετικές ιδιότητες τού γάλακτος όνου, είναι αρκετές, καί άκρως… ενθαρρυντικές, γιά την παραγωγή καί την κατανάλωσή του!

article10319.w_l

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση: σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, σε αλλεργίες, καί ως «προληπτικό μέτρο», γιά μιά σειρά από παθήσεις ενηλίκων.

Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό καί γιά την αντιμετώπιση τών δερματολογικών παθήσεων: ξηροδερμία, ψωρίαση, ενίσχυση δοντιών καί ίασή τους, πόνοι αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, πονόλαιμος, δυσκοιλιότητα, βήχας κάθε είδους, εκζέματα, ακμή.

Όπως, επίσης, είναι εξαιρετικό γιά την αντιγήρανση καί την θεραπεία τών ρυτίδων.

Έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα τής αγελάδας καί βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε.

Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσοσφαιρινών καί γλυκερινών.

Απο χημικές μετρήσεις, προκύπτει ότι, το γάλα γαϊδούρας, είναι αυτό που προσομοιάζει, περισσότερο, πρός το μητρικό γάλα καί, η υψηλή του περιεκτικότητα σε λακτόζη, επιδρά, ενισχυτικά, στην απορρόφηση τού ασβεστίου από το έντερο, καθιστώντας το πολύτιμη τροφή, ιδιαίτερα γιά παιδιά καί ενήλικες με οστεοπόρωση.

Για τον ΕΟΕ,

Μαρία Καμαρίδου, δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.