Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπιτάκια, με χρωματιστά παραθυρόφυλλα, μιά γραφική συνοικία, στην Πλάκα, στο κέντρο τής Αθήνας, κάτω από τον ιερό βράχο τής Ακρόπολης.

Δημιουργοί τής συνοικίας: εργάτες από το κυκλαδίτικο νησί: Ανάφη, που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα, με σκοπό την ανοικοδόμηση τής πόλης καί την ανέγερση τών ανακτόρων τού Όθωνα, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους στην βόρεια καί δυτική πλευρά τής Ακρόπολης, εξ ού καί η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τών Κυκλάδων.

43817045

Αποτελεί «σήμα κατατεθέν» τής πόλης γιά τούς τουρίστες, αλλά καί γιά τούς κατοίκους, αφού βρίσκουν ένα τοπίο «εξόρμησης», μέσα στο «κομφούζιο» τής πρωτεύουσας. Ένας μικρός «παράδεισος», γεμάτος άνθη καί μνήμες από τα παλιά, αφού είναι από τις περιοχές που δεν έχουν αλλάξει πολύ, από τα παλαιά χρόνια.

Σήμερα, διασώζονται πολλά από τα διατηρητέα της. Μερικά κατοικούνται, άλλα είναι έρημα, κρύβοντας: λόγια, φωνές, χαρές, μυρωδιές, από την εποχή που «έσφυζαν» από ζωή.

Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει, τώρα πιά, είναι λίγοι καί καλοί. Κάποιοι απόγονοι τών «πρωτεργάτων» τών Αναφιώτικων αποτελούν, καί αυτοί, «μνημείο», αφού πλήθος τουριστών καί δημοσιογράφων φωτογραφίζουν, καί απαθανατίζουν, στιγμές τής γειτονιάς, καθημερινώς.

051

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι, όποιος επισκεφθεί την πρωτεύουσα, δεν θα πρέπει να παραλείψει μιά βόλτα στα Αναφιώτικα: από έναν απλόν περίπατο, ανακαλύπτοντας τις ομορφίες τους, μέχρι ένα απολαυστικό καφεδάκι στα μαγαζάκια, δίπλα στα πέτρινα δρομάκια τους!

Εξ άλλου, τι πιό όμορφο από έναν κρυμμένον παράδεισο, που δίνει μιά «πνοή αναψυχής» στην καρδιά τής Αθήνας τού 2015;!

Για τον ΕΟΕ

Εύη Λαζάρου δημοσιογράφος

Γράψε απάντηση

Γράψε ο σχολιό σου
Γράψε το όνομά σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.